Legatura dintre creier si spiritualitate in viziunea prof. dr. Constantin Dulcan

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Legatura dintre creier si spiritualitate in viziunea prof. dr. Constantin Dulcan

Loading

409fad26-3735-4d8c-9777-2704393c14e7-original

“In efortul nostru de perfectare spirituala nu poate fi neglijat rolul artei, al muzicii si al culturii in general. Ma refer, desigur, la acea cultura care inalta spiritul si nu la maculatura comerciala care il retine in lut. Toti oamenii, fara exceptie, au nevoie de o forma sau alta de cultura, prin intermediul careia sa se poata conecta constient la Univers.

Poate ca puterea de a “transporta” spiritul, de a-l pune in armonie cu sine si cu lumea, amplificandu-i energia de manifestare o are in cea mai larga masura muzica. Ne amintim ca si plantele reactioneaza favorabil la muzica, indeosebi la cea clasica.

Arta si stiinta unei trairi optime in toate laturile sale consta in a avea in permanenta in atentie o intelepciune de viata impusa de legile naturii, ale experientei umane fi ale observatiei stiintifice.

A trai este o stiinta, chiar daca putini oameni sunt dispusi s-o invete. Aceasta stiinta se bazeaza pe adevarul despre noi si Univers, pe relatia dintre om si Univers. Suntem vital dependenti de tot ceea ce ne inconjoara, atat ca fenomen cit si ca esenta, vizibil si invizibil.

Cand omul va reusi sa coboare in sine luminandu-si tenebrele care in permanenta il agita, cand va reusi sa faca saltul de la teorie la actiune fi de la inteligenta la intelepciune, atunci se va impaca cu sine si in lume va domni pacea. Atata vreme cit un singur om va provoca altui om suferinta, lumea nu va avea liniste. Pentru ca oricat de mult s-ar stradui unele teorii sa ne convinga de aparitia noastra prin hazard, viata are un sens.

Noi suntem aici, in acest colt de Univers, expresia ultima a evolutiei. Mana inteligenta a unui arhitect nevazut ne-a desprins de lut si ne-a construit dupa un plan din care transpare unicitatea sursei, treapta cu treapta, pana la nivelul gandirii capabile sa se gandeasca pe sine. Tot ceea ce s-a intamplat pentru noi s-a intamplat.

Suntem rezultatul tuturor evenimentelor fericite si triste care neau precedat si cauza celor ce ne vor urma.

Noi suntem cei ce lasam in urma splendorile spiritului si ruinele nimicniciei, pentru ca omul este singura fiinta de pe Terra careia i s-a dat posibilitatea sa se implice in creatie prin extensia inteligentei sale.

Aceasta este responsabilitatea sa de a fi. Omul nu poate trai pur si simplu, nu poate avea o existenta pasiva. Cu sau fara voia sa, el se implica in fizica Universului. Prin ganduri, prin actiune, prin faptele sale bune, prin faptele sale rele. Este, poate, cel mai profund adevar al acestei carti. Si cand adevarul acesta ne va patrunde, abia atunci, in clipa astrala a devenirii noastre, se va aprinde in noi lumina inteligentei ce s-a regasit pe sine dupa o lunga ratacire pe carari de Univers.”

“Daca ar trebui sa rezum intr-o fraza ce am scris in cartea asta, as spune asa: exista o inteligenta a mate­riei. Orice manifestare din univers, incepand de la macrocosmos si pa­na la micro­cos­mos, are ca substrat o inteligenta. De pilda, doi atomi de hidrogen si unul de oxigen vor da intotdeauna o molecula de apa, nu altceva. Pana si particulele, cuan­tele, au un rudiment de inte­ligenta al lor. 

Exact asta incerc sa arat in cele peste 300 de pagini ale cartii, sur­voland toate sursele de informatie accesibile, de la stiinta la religie, de la experimentul de laborator la experienta personala ca medic ne­urolog.

Cu alte cu­vin­te, de­mons­trez ca in spatele tuturor lucrurilor se afla Dumnezeu. Ca sa scriu aceasta carte, am citit ma­teria multor discipline universi­tare.

As­tazi, bazandu-ma pe o cunoastere stiintifica, pot afirma cu certitu­dine ca lucrurile nu au pornit din­tr-o intamplare si viata nu e acci­den­tala pe pamant, asa cum spun manualele de bio­lo­gie. Ba mai mult, afirm ca universul se sprijina pe legi morale.

Am ajuns la concluzia ca si creierul respecta un cod etic, un cod moral, similar cu al marilor religii. 

Cum stim asta?

Iata un experiment. La inceputul anilor 2000, la Uni­versitatea Wisconsin, s-au facut cercetari pe calu­gari tibetani. S-a constatat ca la emotiile pozi­tive – empatie, respect, admiratie etc – se activa o arie din lo­bul frontal stang, in timp ce trairea sentimentelor ne­gative activa o arie din lobul frontal drept. In con­se­cinta, creierul face o distinctie intre bine si rau. Dar creierul e o masa de carne si nu are cum sa faca selec­tia intre bine si rau doar prin sine. E clar ca exista o con­stiinta care face aceasta triere, iar ea se supune la randul ei unei legi morale, altfel cum ar face-o?

Deci, legea lui Dum­nezeu este legea Bine­lui. Dar poate argumentul acesta nu e su­ficient ca sa in­telegeti de ce uni­ver­sul e construit pe tiparul Bine­lui.

Va dau alt exem­plu, la nivel de chimie: gan­durile nega­tive la nivel de chimie a sangelui deter­mi­na in corp un viraj spre aci­di­tate (care inseamna im­ba­tranire, boala, degene­res­centa). Faptele pozitive si senine duc corpul catre un ph alcalin, care se traduce prin longevitate si vita­litate. Pana si ADN-ul nostru face diferenta in­tre bine si rau.

 S-a luat o proba de ADN de la un individ, a fost dusa la distanta si monito­rizata prin mij­loace de laborator. Asupra in­di­vidului s-au exercitat diverse influente, negative sau pozitive. La cele negative, spirala ADN-ului se contracta, la cele pozitive se decontracta. Pana si in ADN-ul nostru sunt inscrise pre­misele sanatatii si bolii.”

D.C. Dulcan – Inteligenta materiei

Va multumesc,

Psiholog Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.