Legaturile dintre gandurile, emotiile si corpul nostru

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Legaturile dintre gandurile, emotiile si corpul nostru

Loading

00000000000.1

Ce stim astazi despre legaturile dintre gandurile, emotiile noastre si ceea ce se petrece in corpul nostru? Destule, s-ar zice. Oamenii de stiinta se calca pe bombeu lansand studii dupa studii care confirma: aceste relatii explica aparitia multor probleme de sanatate. Dar mecanismul nu este unul simplist: boala nu ”se naste” in mintea noastra, dimpotriva, mecanismele fiziologice din corp sunt influentate de ganduri si emotii. Asadar…

Spune-mi ce gandesti, ca sa-ti spun cum stai cu sanatatea

Sa continuam relativizarea si nuantarea: nu ne imbolnavim numai din cauza gandurilor, emotiilor, comportamentelor noastre. Boala este rezultatul unor interactiuni complexe intre varii factori genetici, comportamentali si ambientali. Dar se considera ca o buna parte din maladiile moderne, numite boli cronice (afectiuni cardiovasculare, cancere, artrita, diabet etc.) sunt reziduurile universului interior: ce gandim, ce simtim, ce atitudini adoptam – si ca ele ar putea fi evitate macar partial.

De exemplu: potrivit unui studiu elaborat de catre dr. Herbert Bensonde la Universitatea Harvard, intre 60 si 90% din totalul vizitelor pe care le facem la medic (indiferent de specialitate) sunt legate de stres. O statistica relevanta pentru influenta pe care o exercita asupra corpului nostru mentalul, psihologicul, emotiile. Legaturile dintre stres, emotii, comportamente, pe de o parte si stari inflamatorii, tulburari de fertilitate, boli cardiovasculare, diabet si multe alte probleme cronice de sanatate pe de alta parte sunt astazi mult mai clare si fac obiectul unor discipline avangardiste, ca medicina comportamentala sau medicina corp-spirit (medicina holistica).

Mic tratat de pace intre puterea mintii, emotie si sanatate

Deci: cum aducem la masa tratativelor beligerantii – ganduri rebele la orice tentativa de autocotrol, emotii nocive, reactii de nestapanit? Iata cateva linii strategice:

  • Constientizam faptul ca toate comportamentele noastre – sa nu mai aprindem tigara, sa urcam pe scari, sa ne alegem atent alimentele, sa ne ingrijim de calitatea somnului etc., etc. – au un impact puternic asupra santatii. Sunt sectoare in care putem detine lejer controlul. Numai sa vrem.
  • Invatam sa evitam sursele inutile de stres si sa le gestionam pe cele cu adevarat inevitabile. Tehnicile de relaxare, meditatia, de exemplu, au un efect dovedit asupra creierului, asupra proceselor fiziologice si activeaza genele care diminueaza efectele fiziologice ale stresului.
  • Facem cunostinta mai indeaproape cu noi insine. Invatam sa ne ascultam si reglam emotiile, sa tinem in frau anxietatea si depresia, sa gestionam furia si sa le (re)dam locul cuvenit emotiilor pozitive (curiozitatea, vitalitatea, optimismul, bucuria, serenitatea, multumirea), pentru ca ele ne apara de efectele nefaste ale stresului (asupra inimii, in special).

Azi

Boala, ca rezultat al fortei gandului, se manifesta, in majoritatea covarsitoare a situatiilor, cu intarziere. Gandul ”sapa” o vreme pompand progresiv energie (negativa) in organism. De aceea spun specialistii ca suferintele trupului simbolizeaza gandurile recurente, cele care s-au tot invartit si rasucit o bucata de timp in mintea noastra.

De exemplu…

  • Te doare capul? Exagerezi vrand sa tii totul sub control.
  • Te doare gatul? Nu poti sa ”inghiti” ceva ce ”iti sta in gat” (o idee, o situatie etc.)
  • Te dor picioarele? Ti-e greu sa mergi inainte si sa te proiectezi in viitor.
  • Te doare spatele? Ti-ai asumat prea multe, este timpul sa iei o pauza.
  • Ai maxilarele inclestate? Vrei sa te impui cu orice pret (maxilarul simbolizeaza vointa).
  • Si putea continua asa mult si bine dar…

Care este mecanismul prin care gandurile produc boala?

Gandurile emit vibratii in univers. Cand ne simtim bine, cand suntem impacati cu noi si cu lumea, emitem vibratii care atrag ceea ce reflecta aceste ganduri: abundenta, fericire, sansa… Si ne amplificam energia vitala. Cand ne simtim rau, in dezacord interior si/sau exterior, emitem vibratii care atrag boala. Boala este o energie cu vibratie joasa. Sanatatea este energie cu vibratie inalta, iar vindecarea presupune abordarea fiintei umane dintr-o perspectiva holista.
Suntem ceea ce gandim. Gandirea este forta creatoare. Tot ce se intampla in jur este rezultatul propriilor noastre ganduri. Sa fim asadar constienti de ceea ce gandim. Pentru ca…

Puterea mintii este o arma de temut: face victime

Gandul ne imbolnaveste – este problema noastra, de catre sine creata si asumata. Dar gandul nostru ii imbolnaveste si pe ceilalti. Ne asumam si aceasta responsabilitate, aceasta culpa? Uite, la ce te gandesti in clipa asta? La cea mai recenta disputa pe care ai avut-o cu cineva din familie, de la serviciu, din mall? Ii urezi numai ”de bine”? Si stii ca ii faci rau? Energia negativa pe care o emiti isi atinge tinta fara gres (lega unviersala!) si tinta isi sporeste exponential ”sansa” de a atrage un eveniment defavorabil. Inclusiv in planul sanatatii. Cum este cu ”sansa” asta? Simplu: daca persoana se afla intr-o etapa forte a vietii sale, centrata pe energie pozitiva, optimista, stapana pe propriul destin, va respinge evenimentul nociv. Daca este intr-o perioada proasta, deprimata, va capta energia cu care tu o bombardezi. Sigur iti asumi asta? Si daca ati inversa rolurile? Daca ai fi tu tinta?

Sursa: https://www.aimgroup.ro/

 Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.