Manipularea emotionala: cum sa o recunosti si sa o eviti

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Manipularea emotionala: cum sa o recunosti si sa o eviti

Loading

Multi dintre noi percep dragostea ca pe un schimb de afectiune si dorinta, un echilibru intre ceea ce daruim si ceea ce primim. Daca ne aflam mereu in postura celui care daruieste, ne simtim manipulati si cu sufletul gol, pierzandu-ne respectul de sine care ne ajuta sa regasim fericirea.

Sentimentele sunt cele care ne umanizeaza; senzatii minunate care variaza de la fericirea infinita pana la tristetea devastatoare. Atunci cand ne indragostim, suntem mult mai vulnerabili si de aceea in cadrul unei relatii poate aparea manipularea emotionala

Cum imi dau seama ca sunt „victima” manipularii emotionale?

Vei fi surprins sa afli ca manipularea emotionala nu este intotdeauna usor de recunoscut. Cum este posibil? Pentru ca vorbim despre acea dimensiune complexa si intensa a psihicului uman, cunoscuta si sub numele de dragoste. Multi oameni, de exemplu, confunda dragostea cu dorinta de stapanire. „Partenerul meu este gelos pentru ca ma iubeste…” este, fara indoiala, una dintre cele mai rostite fraze, aceasta indicand probleme manifestate pe termen lung. Haideti sa aprofundam un pic subiectul.

  1. Dragostea nu este stapanire

Exista cupluri care adora sa faca totul impreuna: sa iasa in oras, la intalniri cu prietenii etc. Acesta este un obicei bun, chiar indicat, dar nu si daca motivul din spatele sau este dorinta de a mentine „controlul”. Exista persoane care, de exemplu, nu suporta sa vada partenerul ca pleaca singur de acasa, ca are proprii prieteni sau chiar o viata profesionala.

Trebuie sa fim atenti. Dragostea nu inseamna sa controlezi cealalta persoana sau sa ii interzici sa faca anumite lucruri. In astfel de cazuri, este posibil sa auzi replici precum „Chiar iesi din casa imbracat(a) asa?”, „De ce sa iesi cu prietenul ala al tau / prietena aia a ta cand ma ai pe mine?” sau „Daca faci asta, imi demonstrezi ca nu ma iubesti. Eu iti ofer totul, iar tu nu apreciezi nimic.”

  1. Nevoia de a nu renunta la respectul de sine

Manipularea emotionala ataca in mod direct respectul de sine. Cand suntem intr-o relatie, oferim totul din noi celeilalte persoane, o iubim mai mult decat orice pe lume si am face totul pentru ea. Nu e nimic rau in asta, dar trebuie sa invatam sa ne protejam.  

Daca partenerul tau incepe sa-si puna propriile nevoi mai presus de ale tale si are un comportament egoist, vei ajunge sa suferi si sa te simti din ce in ce mai rau pe zi ce trece. Cei mai multi dintre noi percep dragostea ca pe un schimb de afectiune si dorinta, un echilibru intre ceea ce daruim si ceea ce primim. Daca ne aflam mereu in postura celui care daruieste, ne simtim manipulati si cu sufletul gol, pierzandu-ne respectul de sine care ne ajuta sa regasim fericirea.

  1. Pierderea treptata a identitatii

Uneori ne indragostim de persoana nepotrivita. Se intampla sa fie o dragoste pe care nu o putem controla si ne afundam si mai tare intr-un vartej de emotii intense. Sunt persoane care nu sunt suficient de mature pentru a mentine o relatie sanatoasa si in loc sa te faca fericit, iti anuleaza identitatea putin cate putin. 

Un astfel de partener nu iti da voie sa ai prieteni, dorintele sale sunt mereu pe primul loc, iar ale tale sunt neglijate. Te injoseste, iti spune ca esti prost / proasta si nu faci anumite lucruri cum trebuie… te umileste la nesfarsit pana ajungi doar o umbra a persoanei care ai fost: fericita si plina de visuri.

Cum sa eviti manipularea emotionala

Pentru a anu ajunge victima manipularii emotionale, este necesar sa definesti cu exactitate care sunt limitele in relatia ta. Care este limita ta? Momentul in care constati ca nu mai esti fericit (a). Usor de zis, dar multe persoane nu pun capat unei relatii, chiar daca sunt constiente de nefericirea lor. Cum este posibil? Motivele sunt urmatoarele:

In ciuda faptului ca sunt nefericite, inca isi iubesc partenerii. O despartire este intotdeauna complicata si dureroasa.

Teama de singuratate.

Le este frica: se gandesc ca partenerul va avea o reactie negativa.

Trebuie sa fii hotarat si curajos. Intreaba-te daca esti dispus sa-ti petreci restul vietii alaturi de o persoana care te sufoca si te manipuleaza dupa bunul ei plac. Un om care nu te respecta. E posibil sa nu iti doresti sa pui capat relatiei, chiar daca stii ca e toxica. Pentru a lua o decizie, trebuie sa pui in balanta avantajele si dezavantajele.

Cere ajutorul si sprijinul familiei si al prietenilor. Ei iti pot da forta necesara. A incheia o relatie nu este usor si este dureros pentru ambele parti. Dar nu uita: cu totii avem dreptul sa fim fericiti. Si meriti intotdeauna tot ce este mai bun. Meriti sa-ti incepi ziua impacat si plin de visuri. Te asiguram ca exista cineva acolo care te va face fericit si te va aprecia asa cum esti.

Sursa: https://dozadesanatate.ro/

Va multumesc,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×