Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Atitudinea noastra ne influenteaza viata mai mult decat s-ar crede. Optimistii sunt mai sanatosi, mai fericiti, si au mai multe sanse sa traiasca pana la adanci batraneti.
Rafalele reci de vant, suvoaiele ploii si cerul acoperit de nori plumburii compun un tablou sumbru al toamnei.
Insa, daca privim lucrurile dintr-o alta perspectiva, descoperim dintr-odata ca acest anotimp ne ofera o multitudine de posibilitati: mergem mai des la teatru si la concerte, ne intalnim mai des cu familia si cu prietenii, redescoperim bucuria caminului, cu o cana de vin bauta la gura sobei.
La fel ca aproape toate evenimentele din viata noastra, toamna are, si ea, doua fete. Depinde de noi pe care din ele alegem s-o vedem.
Asa cum a spus-o candva Winston Churchill:
“Optimistul vede in orice obstacol o oportunitate, in vreme de pesimistul vede in orice oportunitate un obstacol.”
In aceste cateva cuvinte, el a reusit sa defineasca perfect esenta optimismului (in limba latina, “optimum” = “cel mai bun”): increderea nestramutata intr-un deznodamant fericit.
Exista insa si dezavantaje. In societatea noastra, oamenii cu probleme se bucura de mai multa atentie decat cei care au mereu zambetul pe buze.
Angajatii perpetuu bine dispusi risca sa trezeasca suspiciunea ca le merge prea bine si nu dau tot ce pot la locul de munca. Iar cine ramane increzator, chiar si in situatii complicate, este indata etichetat drept naiv si lipsit de experienta.
Pe nedrept – deoarece optimismul reprezinta, in numeroase imprejurari, o valoroasa resursa personala, capabila sa ne asigure succesul.
O dovedesc studii efectuate cu participarea unor persoane de varsta a treia si paciente cu cancer mamar, a unor studenti, calugarite si prizonieri de razboi.
Toate au ajuns la aceeasi concluzie: oamenii mai siguri pe ei si cu mai multa incredere in viata nu se lasa doborati de nereusite si isi regasesc mai usor echilibrul, dupa ce au suferit o lovitura a sortii.
Ei sunt mai rezistenti la stres, in comparatie cu pesimistii, au un sistem imunitar mai puternic, rezultate mai bune la analizele de glicemie si colesterol si se refac mai repede dupa o interventie chirurgicala dificila, ca de exemplu aceea de bypass.
Mai mult chiar, dintr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Harvard reiese ca optimistii se confrunta cu un risc mai mic de deces survenit ca urmare a unui infarct sau a unui accident vascular cerebral. Iar colegii lor de la Universitatea din Zürich au observat ca modul cum ne evaluam propria sanatate se rasfrange nemijlocit asupra sperantei de viata. Asadar, cei ce raspund cu “foarte bine” la intrebarea “Cum va simtiti, in general?” vor trai mai mult decat cei ce raspund doar cu “bine” si considerabil mai mult decat cei ce nutresc sentimente negative legate de sanatatea lor.
Specialistii considera ca bagajul genetic este responsabil numai in mica masura pentru capacitatea noastra de a fi optimisti.
Mai degraba suntem influentati de ceea ce ni s-a transmis in primii ani ai copilariei. Cine a fost invatat in casa parinteasca sa munceasca din greu, avand convingerea ca eforturile sale vor fi rasplatite, este mai curand inclinat sa creada ca isi poate fauri singur soarta.
De asemenea, si mediul social isi pune amprenta asupra personalitatii noastre. Americanii, de pilda, sunt un popor deosebit de curajos si optimist.
Increderea in viitor li se inoculeaza inca din copilarie, in virtutea principiului ca oricine poate incepe spaland vase intr-un restaurant, pentru ca intr-o buna zi sa devina milionar.
Vestea buna: daca la varsta adulta vedem paharul pe jumatate plin sau, dimpotriva, pe jumatate gol, aceasta nu e nicidecum o fatalitate cu care trebuie sa ne resemnam.
Gandirea pozitiva se poate invata, exact ca o limba straina – exersand continuu. “Este intr-adevar un demers anevoios, insa oamenii au pana la sfarsitul vietii posibilitatea de a introduce informatii noi, fixandu-le in banca de date a creierului”, declara specialistii. Exista diverse strategii, cu ajutorul carora pot fi create noi conexiuni, care se vor consolida cu atat mai bine cu cat vor fi utilizate mai frecvent.
Analizati
Cineva care se afla intr-o situatie nefavorabila si crede ca, oricum, nu poate schimba nimic a pierdut deja. Pentru a iesi din impas, el trebuie sa analizeze situatia, sa caute cu maxima hotarare in ea un aspect pozitiv si sa cantareasca insemnatatea lui.
Datorita acestei perceptii construite deliberat, imprejurarile vor fi ulterior evaluate mult mai pozitiv.
Faceti exercitii de imaginatie
In fiecare seara, notati-va intr-un caiet lucrurile frumoase traite in timpul zilei. Acestea pot fi simple detalii, precum o privire ce v-a transmis un mesaj de simpatie, o raza de soare in fereastra ori o situatie imbucuratoare.
Creierul nostru e credul. Ii este dificil sa discearna intre imaginile realitatii exterioare si ale celei interioare.
Acesta este motivul pentru care, in momentul cand vizionam un film trist, ne intristam noi insine, ba chiar plangem.
Si invers: creierul secreta hormoni ai fericirii, atunci cand ne amintim cu cat mai multe amanunte de anumite lucruri care ne-au facut placere, deoarece el ia in serios aceasta reprezentare, ca si cum ar fi realitatea insasi.
Relativizati
Dieta de slabit a dat gres, n-ati izbutit sa luati examenul, prima intalnire cu cineva cunoscut de curand a fost un esec?
Aceasta nu inseamna in niciun caz ca sunteti condamnat pe vecie sa fiti gras, codas la note sau lipsit de un tovaras de viata.
Astfel de ganduri sunt impovaratoare si va rapesc energia. Chiar daca, in prezent, bilantul nu se ridica la inaltimea sperantelor dvs., exista posibilitatea sa aveti mai mult succes in clipa cand veti face o noua incercare – sa descoperiti o dieta mai potrivita, sa va pregatiti mai bine pentru examen, ori sa va indragostiti de altcineva.
Pentru orice lucru din lume exista o alternativa.
Interesati-va de ceilalti
Imaginati-va ca v-ati intalnit cu o cunostinta. Dupa schimbul de replici obisnuit: “Ce mai faci?” – “Bine”, dialogul ia sfarsit.
Numai daca interlocutorul are probleme, continuam sa-i punem intrebari. Specialistii ne invata insa ca ar trebui sa-l intrebam cum ii merg treburile, chiar si atunci cand ii merg.
Ceea ce il binedispune pe celalalt. Aceasta se va repercuta asupra propriei noastre stari de spirit, incat, pana la urma, vom fi amandoi binedispusi.
Faptul este confirmat si de un studiu american, desfasurat pe o perioada de doua decenii. Probabilitatea ca noi sa fim fericiti creste cu 34% daca vecinul din imediata noastra apropiere este si el fericit, fie ca vorbim de birou ori de blocul in care locuim.
Desigur, exista si situatii sau momente care nu pot avea nimic comun cu buna dispozitie. Frica, supararea, tristetea si deznadejdea fac de asemenea parte din viata – inclusiv din viata unui optimist.
“Cand avem sentimentul ca s-a abatut asupra noastra un urias val negativ, care matura totul in cale, primul lucru care trebuie sa ne preocupe este limitarea pagubelor”, ne sfatuiesc psihologii.
Aici putem beneficia de sustinerea prietenilor, a familiei, dar si a unui terapeut. Important este doar sa nu ne lasam paralizati de sentimentele negative: “Mai ales in clipele cand avem de reflectat la atatea lucruri, o atitudine fundamental pozitiva ne ajuta sa nu ne blocam singuri.”
Ceea ce nu inseamna ca ni se cere sa privim lumea prin lentile roz, ci numai s-o percepem in esenta pozitiv, acceptand-o cu toate neajunsurile ei.
Mic test: Prost dispus sau depresiv?
Fiecare dintre noi are zile cand nu se simte in largul sau. Dar o depresie se prelungeste dincolo de doua saptamani si include simptome cum sunt dificultatile de concentrare, tulburarile de memorie, pierderea poftei de mancare si lipsa de curaj.
In general, se crede ca depresivii sunt in primul rand tristi. Insa tipica este mai degraba apatia, care merge pana acolo incat ei devin incapabili sa se mai dea jos din pat.
Pesimistii sunt mai predispusi la depresie?
In principiu, orice om poate avea stari depresive. Dar intr-adevar, cei care vad si percep negativ totul au o tendinta mai accentuata de a dezvolta o labilitate psihica, dusa in final pana la depresie.
Ce efecte are vremea urata de toamna asupra starii noastre de spirit?
La o parte a populatiei, lumina solara mai redusa influenteaza negativ starea de spirit. Este vorba de ceea ce in limbaj de specialitate se numeste depresie sezoniera.
Ea poate fi combatuta cu fototerapie sau cu o vacanta in tari mai calde si mai insorite. Iar cine nu-si poate permite un concediu exotic ar trebui macar sa-si invinga inertia si sa iasa afara, la aer.
O plimbare de un sfert de ora in pauza de pranz ar fi suficienta pentru ca organismul sa-si asigure lumina necesara. Asa ceva poate face orice angajat, acolo unde lucreaza.
Ce altceva mai ajuta contra proastei dispozitii?
Studiile atesta faptul ca miscarea are efect antidepresiv. Sunt de ajuns 15 minute de activitate fizica, de exemplu, o plimbare pe jos ori cu bicicleta.
Preparatele cu extract de sunatoare, intr-o concentratie adecvata, dau rezultate bune in formele usoare si medii de depresie, ca si in depresia sezoniera.
La indispozitiile provocate de stres sunt de folos, in special formulele combinate, care contin valeriana. Pentru echilibru psihic si armonie se mai recomanda maselarita si coada-zmeului (cala).
Cum sa gandim pozitiv?
Afirmatiile repetate
Prin afirmatie se intelege un enunt scurt si simplu, o propozitie formulata pozitiv, care contine scopul ce se doreste a fi atins.
In domeniul psihologiei, afirmatiile reprezinta o forma deja consacrata de terapie. Ele ajuta la estomparea treptata a unor convingeri (cu caracter negativ), pana cand acestea inceteaza sa mai actioneze.
Repetarea lor frecventa modifica in cele din urma atitudinea persoanei respective in sens pozitiv. De aceea, modul de actiune al unei afirmatii eficiente este legat inseparabil de acceptarea si confirmarea propriei vieti – cu alte cuvinte, de dorinta de a reechilibra starea dvs. fizica, economica sau spirituala. “Formulele magice” pot aduce o contributie insemnata in aceasta directie.
Mobilizati-va subconstientul
Intrucat subconstientul uman refuza negatiile, principiul de baza al unei afirmatii este urmatorul: elaborati o formulare pozitiva, plasata in prezent.
De pilda, nu spuneti: “Nu vreau sa mai fumez”. E preferabil sa spuneti: “Respir mai usor”. Cuvinte ca “nu”, “niciun/nicio” sau orice alta negatie nu fac decat sa creeze o autosugestie care sa dirijeze atentia dvs. tocmai catre acea stare nedorita.
Repetati mereu afirmatia, de pana la 30 de ori pe zi, vreme de mai multe zile, pentru ca subconstientul sa se concentreze asupra acestei situatii de viata, formulate de dvs. la timpul prezent.
Esentiala pentru obtinerea succesului este si atentia afectuoasa pe care o indreptati spre continutul insiruirii de cuvinte. Incarcati de bucurie gandul “Respir mai usor”. Astfel, se poate obtine cu o rostire scurta a lui, un efect la fel de puternic ca si cu o repetare indelungata.
Trebuie retinut, de asemenea, un detaliu esential: afirmatia se refera intotdeauna la sinele propriu. De aceea, ea nu se repeta niciodata cu glas tare in prezenta altcuiva, ci in tacere, cel mult in soapta – si anume, in clipele cand va doriti imbunatatirea unei situatii personale de viata.
Alcatuirea unei afirmatii
In momentul cand vreti sa elaborati o afirmatie proprie, este necesar sa tineti seama de cateva aspecte.
Descrieti intotdeauna prezentul pe care vi-l doriti
Subconstientul tinde sa execute intocmai ceea ce ganditi dvs., el va crede si va ia in serios.
In consecinta, daca folositi o formulare ca “Vreau sa iau o decizie”, nu se va intampla mare lucru. Nu veti obtine nimic nici cu propozitia “Voi lua o decizie”.
Chiar daca, din punct de vedere energetic, ea are deja mai multa forta, ramane totusi o imagine proiectata in viitor.
In schimb, formularea “Iau acum o decizie” intervine direct in prezent. Pentru inceput, probati propozitiile, pronuntandu-le cu voce tare. Incercati totodata sa percepeti modul cum se schimba pozitia corpului dvs. in timp ce le rostiti.
Intrebuintati in exclusivitate formulari pozitive
Atunci cand va alegeti o afirmatie personala, alcatuiti doar propozitii scurte, care anticipeaza deja telul vizat de dvs.
De altfel, ar fi bine sa va formati aceasta deprindere si in ce priveste comportamentul dvs. din viata de zi cu zi. Caci, cu cat folositi mai frecvent formulari pozitive, cu atat mai multe situatii pozitive vi se vor oferi. (Fac, dreg, pot, cred, castig…)
Alegeti propozitii in care puteti crede
Un vechi proverb chinez suna astfel: “Chiar si cea mai lunga calatorie incepe cu primul pas”.
De aceea, fixati-va scopurile in asa fel incat ele sa fie credibile pentru dvs. Incercati sa simtiti daca propozitia pe care v-ati ales-o gaseste cu adevarat ecou in sufletul dvs. si va creeaza o stare apropiata de bucurie. Daca nu, reformulati-o.
In cazul cand, pentru moment, nu va vine in minte o formulare mai buna, reluati tentativa mai tarziu. Uneori, cele mai bune idei ne apar tocmai atunci cand nu le cautam cu tot dinadinsul, de pilda in timp ce facem baie, tundem gazonul ori spalam vasele.
Formati propozitii scurte
Afirmatiile nu sunt niste romane, deci, n-ar trebui sa cuprinda mai mult de zece cuvinte. Cu cat sunt mai scurte si mai precise, cu atat mai bine. Iata mai jos cateva exemple caracteristice.
* Scopul – vreti sa va lasati de fumat, mentinandu-va greutatea corporala.
Corect – “Sunt liber”. Aceasta propozitie declara ca sunteti liber pe toate planurile si nu inlocuiti o dependenta cu alta (cum ar fi dulciurile). Caci asa gresesc multi fosti fumatori, care astfel se ingrasa rapid.
Fals – “Nu vreau sa mai fumez”. Consecinta ar fi: fumez in continuare, deoarece subconstientul a suprimat din propozitie negatia.
* Scopul – doriti sa va simtiti mai sigur de sine in colectivitatea unde munciti.
Medicamentul mileniului trei: OPTIMISMUL
Corect – “Ma simt in siguranta si protejat in orice situatie”. Sau: “Ma simt ca un membru cu drepturi egale.
Fiecare persoana din colectivitate reprezinta o parte din mine”.
Fals – “Ma voi simti bine in colectivitate”. Propozitia se refera la viitor, asadar nu va avea niciun fel de efecte.
Dozarea afirmatiilor
Pentru a va desprinde de modelele vechi de gandire si comportament, aveti nevoie, in primul rand, de rabdare.
La urma urmei, ele n-au luat nastere peste noapte, ci au aparut si s-au consolidat de-a lungul anilor.
De aceea, repetati afirmatia aleasa de pana la 30 de ori, timp de trei saptamani, numai in gand sau in soapta.
Apoi schimbati formularea.
Sursa: formula-as.ro
Va multumesc,