Metode si tehnici de tratament

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Metode si tehnici de tratament

Loading

Ce este relaxarea?

Relaxarea se bazeaza pe un sistem de tehnici mentale si musculare stiintifice care duc la reducerea incordarii, a anxietatii, depresiei, stresului.
Un factor care contribuie la prezenta tulburarilor psihice in ziua de azi este stresul, trairea unor stari de anxietate, ingrijorare, fobie, tulburari psihosomatice.
Nu este suficient ca un client sa se poata avea abilitatea de a se relaxa, acesta trebuie sa fie capabil sa se relaxeze atunci cand o doreste, mai exact trebuie sa stapaneasca tehnica si s-o utilizeze la nevoie.

Beneficiile relaxarii:

• trairea unei stari de bine la nivel senzorial si mental
• eliberarea de gandurile care va agita
• eliberarea de gandurile negative
• ameliorarea tulburarilor psihosomatice-ulcer, gastrita, colon iritabil, astm, alergii, etc.

Tipuri de tehnici de relaxare:

1.Training-ul autogen

Trainingul autogen este o tehnica de relaxare realizata de psihiatrul german Schultz si publicata pentru prima data in 1932. Tehnica de relaxare numita training autogen implica practicarea zilnica timp de 15 minute a vizualizarii care induce starea de relaxare. Tehnica conduce la atingerea unei stari launtrice de profunda relaxare fizica si psiho-mentala.

Trainingul autogen este o metoda de relaxare profunda, verificata si fundamentata stiintific.

Trainingul autogen isi propune relaxare la nivel fizic, psihic si mental:

• diminueaza si poate elimina in mare masura stresul si efectele lui
• reduce anxietatea
• elimina tulburarile de somn
• creeaza echilibrare energetica
• creeaza echilibrare emotionala
• imbunatateste activitatea digestiva
• imbunatateste activitatea inimii
• scade presiunea sanguina
• imbunatateste sistemul imunitar
• restabileste echilibrul intre sistemul nervos simpatic si parasimpatic

2. Relaxarea progresiva a muschilor

Metoda de relaxare progresiva a muschilor a fost elaborata la inceputul anilor 1920 de catre Edmund Jacobson.

Acesta a descoperit ca fiecare tensiune musculara este asociata cu o tensiune psihologica.

O tehnica de relaxare usor de invatat si eficienta in “relaxarea musculara progresiva”. Se numeste progresiva, pentru ca in timpul exercitiilor se face trecea de la un grup de muschi la alta.
Metoda incordarii si relaxarii alternative a diferitelor grupe musculare produce o stare de relaxare profunda, benefica mai ales in cazul in care anxietatea provoaca tensiune musculara accentuata. Principiul care sta la baza acestei tehnici a fost formulat, inca de la inceput, de E. Jacobson, care spunea ca: „O minte anxioasa nu poate exista intr-un corp relaxat.”

Metoda de relaxare progresiva este utila in tratarea unor tulburari precum anxietatea sau depresia.

3. Exercitii de respiratie

Respiratia este o functie fiziologica vitala, care se desfasoara fara sa fie nevoie de prea mult control constient.

Atunci cand avem o stare de agitatie, suntem speriati sau nervosi, avem tendinta sa respiram rapid, sacadat, neregulat si superficial, umpland cu aer doar pieptul (partea superioara a plamanilor). Acest tip de respiratie este numita respiratie toracica. Respiratia toracica nu asigura un aport suficient de oxigen, deoarece doar o parte a plamanilor se umple cu aer. Senzorii chimici ai plamanilor detecteaza nivelul dioxidului de carbon, iar in cazul unei cantitati mai mici de oxigen transmite un mesaj creierului.

Un nivel ridicat de dioxid de carbon sau un nivel scazut de oxigen este interpretat de creier ca o nevoie suplimentara de oxigen.

Creierul raspunde automat prin marirea ratei respiratiei, pentru aprovizionarea cu oxigen. Se ajunge, astfel, la hiperventilatie, adica o respiratie accelerata, intretaiata, cu senzatia de oprire a respiratiei, de sufocare.

Hiperventilatia scoate brusc dioxidul de carbon din organism, balanta chimica se dezechilibreaza, avand loc o supraoxigenare. Acest proces duce la aparitia senzatiei de amorteala si de furnicaturi ale buzelor si ale varfurilor degetelor de la maini si de la picioare, aparitia palpitatiilor, puls ridicat, transpiratie, dureri pectorale, ameteala, zgomote in urechi etc.

Toate aceste reactii fiziologice sunt interpretate ca fiind semne ale unui pericol si se declanseaza un raspuns din partea organismului de tipul atacului de panica.

Fiecare respiratie, in stare de relaxare, are echivalentul unei jumatati de litru, insemnand a zecea parte din volumul plamanilor, care este de 5 litri. Aceasta inseamna ca o buna parte din aerul folosit ramane in plamani.

Astfel, este nevoie de un proces constant, continuu, de inlocuire a dioxidului de carbon cu oxigenul din afara.

Tipul de respiratie care asigura acest aport constant de oxigen este cea diafragmatica, numita si respiratie abdominala.

Atunci cand respiram abdominal, umplem partea inferioara a plamanilor, respirand mai profund, mai rar, inspirand, astfel, un volum mai mare de aer, implicit si de oxigen. In mod natural, respiram abdominal atunci cand dormim si cand suntem relaxati; bebelusii respira abdominal.

4. Exercitii de meditatie

Meditatia este o forma ideala de a scapa de stres, anxietate, tensiune, inducand o stare de pace interioara. Este starea in care mintea este golita de absolut orice continut, eliminand agitatiile si tensiunile. Aceasta golire a mintii realizeaza o noua echilibrare mentala constienta oferindu-i creierului relaxare. Meditatia antreneaza constant mintea dezvoltand concentrarea atentiei, memoriei, dar si rabdarea. Este practica prin care se invata sa se traiasca in prezent, nu in trecut sau viitor. Sunt suficiente 5-10 minute de meditatie pe zi pentru a diminua nivelul de stres si anxietatea.

Psihoterapia – Cum vindeca psihoterapie centrata pe emotii – EFT?

Terapia Emotionala Focalizata (EFT) este o abordare terapeutica eficienta care se concentreaza pe explorarea si reglarea emotiilor pentru a imbunatati starea de bine psihologica. EFT este utilizata pentru a trata o gama variata de probleme psihologice si relationale.

Iata cum poate ajuta EFT in procesul de vindecare:

a)Constientizarea si validarea emotiilor: EFT incurajeaza pacientul sa devina mai constient de emotiile sale si sa le valideze. De multe ori oamenii pot neglija sau reprima anumite emotii, ceea ce poate duce la stres si disconfort emotional. Prin validarea emotiilor, EFT ii ajuta pe pacienti sa accepte si sa inteleaga mai bine ce simt.

b)Explorarea emotiilor profunde: Terapeutul EFT ajuta pacientii sa exploreze emotii profunde si sa identifice trairile emotionale care pot fi legate de traume sau experiente negative din trecut. Aceasta explorare emotionala poate aduce la suprafata si rezolva probleme ascunse sau nerezolvate.

c)Reglarea emotiilor: EFT ofera tehnici si strategii pentru a regla emotiile in mod sanatos. Acest lucru poate include tehnici de gestionare a stresului, de relaxare si de comunicare eficienta in relatii.

d)Imbunatatirea stimei de sine: EFT poate ajuta la dezvoltarea unei stime de sine sanatoase prin explorarea si tratarea gandurilor negative si a credintelor limitative legate de sine.

e)Imbunatatirea calitatii relatiilor: EFT este folosita adesea pentru a imbunatati relatiile interpersonale prin imbunatatirea comunicarii si a conexiunii emotionale intre parteneri.

f)Tratarea tulburarilor emotionale: EFT a fost eficienta in tratarea tulburarilor emotionale precum anxietatea, depresia si traumele. Terapeutii EFT lucreaza pentru a identifica si trata cauzele emotionale ale acestor tulburari.

g)Dezvoltarea abilitatilor de adaptare: EFT ajuta pacientii sa dezvolte abilitati de adaptare la schimbarile si provocarile vietii. Aceasta poate ajuta la gestionarea mai eficienta a situatiilor stresante.

h)Promovarea vindecarii personale: EFT incurajeaza pacientii sa exploreze si sa-si rezolve ranile emotionale din trecut, contribuind astfel la o vindecare personala profunda si durabila.

Terapia centrata pe emotii (EFT) reprezinta o abordare terapeutica puternica si eficienta care pune accent pe explorarea si gestionarea emotiilor pentru a promova vindecarea si dezvoltarea personala. EFT ofera o serie de beneficii semnificative, inclusiv constientizarea si validarea emotiilor, explorarea si tratarea emotiilor profunde legate de traume sau probleme personale, reglarea emotiilor in mod sanatos si imbunatatirea calitatii vietii.

Aceasta terapie este eficienta in tratarea unui spectru variat de probleme, de la tulburari emotionale precum anxietatea si depresia pana la imbunatatirea relatiilor interpersonale si dezvoltarea stimei de sine. EFT ofera pacientilor un spatiu sigur si acceptant pentru a explora emotiile si pentru a dezvolta abilitati de adaptare la schimbarile si provocarile vietii.

Psihoterapia EFT reprezinta o resursa valoroasa pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca starea de bine psihologica, sa faca fata traumelor sau sa dezvolte abilitati emotionale si relationale mai sanatoase. Cu ajutorul unui terapeut specializat in EFT, indivizii pot experimenta o vindecare profunda si pot dobandi instrumente pentru a face fata mai bine provocarilor vietii.

In concluzie, psihoterapia necesita timp si implicare continua din partea ta pentru a aduce beneficii semnificative. Este un proces in care exploram, intelegem si lucram la rezolvarea problemelor si la dezvoltarea abilitatilor necesare pentru o viata mai sanatoasa si mai fericita. Cu rabdare si dedicare, terapia poate fi un instrument puternic pentru imbunatatirea starii tale de bine si a relatiilor tale.

Metodele folosite sunt fundamentate stiintific si exclud cu desavarsire abuzurile, lezarea integritatii fizice sau psihice, a demnitatii si a onoarei persoanelor.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blăgoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×