Mindball – metoda neurofeedback de conexiune minte-corp

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Mindball – metoda neurofeedback de conexiune minte-corp

Loading

Mindball – metoda neurofeedback de conexiune minte-corp.

” Biofedback-ul este un proces care da posibilitatea unui individ sa invete cum sa-si schimbe activitatea fiziologica in scopul de a-si imbunatati sanatatea si performanta.” ISNR (International Society of Neurofeedback and Research)

Biofeedback-ul este o metoda care foloseste mintea (functiile creierului) in controlul unei functii a organismului, care este in mod normal reglata automat, precum temperatura corporala, tonusul muscular, frecventa cardiaca sau presiunea sangvina.

Aceasta metoda consta in atasarea unor senzori legati la un dispozitiv de monitorizare care asigura un feedback instant al unei functii a organismului (de exemplu, temperatura corporala).
Biofeedbackul este folosit cel mai frecvent pentru a controla probleme legate de stress sau circulatie sangvina, precum cefaleea (durere de cap), hipertensiunea arteriala si tulburarile de somn.

Biofeedback-ul este o tehnica de tratament in care pacientii sunt antrenati sa isi imbunatateasca starea de sanatate folosind semnale de la propriile lor organisme.

Astfel, persoanele cu dureri de cap, tensiune, pot invata sa-si relaxeze muschii incordati, persoanele cu incontinenta urinara pot invata sa aiba control asupra vezicii lor, iar oamenii cu boala Raynaud (dificultati de circulatie in extremitati), pot invata sa se incalzeasca prin cresterea fluxului sanguin, si persoanele cu tensiune arteriala pot invata sa-si controleze acest simptom.

De interes special pentru psihologi este functionarea electrica a creierului. Forma de biofeedback care permite oamenilor de a modifica activitatea electrica a creierului este numit “Neurofeedback-ul” (sau EEG biofeedback).

Neurofeedback sau EEG-Biofeedback-ul este doar o forma de biofeedback.
Motivul pentru care neurofeedback-ul reprezinta o preocupare speciala pentru psihologi este faptul ca creierul este un factor care contribuie central la emotii, simptome fizice, ganduri, si comportamente.

Problemele abordate prin neurofeedback includ anxietatea, depresia, deficitul de atentie si hiperactivitate(ADHD), dificultatile de memorie si functionarea general cognitiva, dificultatile de invatare, handicap, traumatismele craniene, tulburarile obsesiv-compulsive, durerile cronice, epilepsia, tulburari ale sistemului imunitar, atacuri de panica, tulburari de somn, etc.

Oamenii de stiinta au identificat modele specifice ale undelor cerebrale care contribuie la lipsa de sanatate, si care au tendinta de a fi legate de tulburari, cum ar fi unele dintre cele enumerate aici.

Biofeedback-ul, inclusiv neurofeedback, se bazeaza pe ideea interactiunii dintre minte si corp.

Recunoasterea conexiunii minte-corp devine un standard in practica unui stil de viata sanatos, si multi profesionisti sustin ca starea de sanatate a mintii este strans legata de starea de sanatate a organismului. Este creierul tau “minte” sau “organism”? Raspunsul este: “Amandoua.”

Biofeedback-ul este doar un instrument, si trebuie folosit ca atare, el poate deschide calea unei comunicari mult mai directe, in timp real, intre minte si corp.
Investigarea conexiunii minte-corp a fost incurajata de cresterea bolilor cronice care par sa fie legate de stress emotional si de mediu: bolile de inima, cancerul, depresia, artrita, astm si incluse.

In ultimii ani, EEG Neurofeedback-ul a inregistrat cea mai rapida crestere din domeniul Biofeedback-ului.
Neurofeedback EEG reduce stresul si este relaxant, la fel ca si alte moduri de biofeedback. Dar neurofeedback-ul ofera un impact mai direct si de durata privind activitatea creierului, impreuna cu functia sistemului nervos central.

EEG biofeedback sau neurofeedback este o creatie stiintifica multidisciplinara care imbina tehnologia, electronica, neurologia si fiziologia.

EEG se refera la electroencefalografie, o masurare a activitatii electrice a creierului. EEG biofeedback este o tehnica terapeutica ce prezinta utilizatorului un feedback in timp real asupra activitatii creierului.

Scopul este de a permite controlul constient al activitatii cerebrale.

Utilizarea tehnicii neurofeedback a devenit un instrument vital in terapie, unde noi metode de tratament se dezvolta rapid. EEG este echivalentul cardiogramei pentru creier.

Principiul functionarii EEG la om a fost pentru prima data demonstrat in 1924 de catre prof. Hans Berger care a fost primul ce a descris unde diferite sau ritmuri prezente in creier, cum ar fi unda alfa (8-12 Hertz, sau cicluri pe secunda.

Astazi benzi diferite de activitate a undelor sunt utilizate in feedback EEG: delta (0-4 Hz), theta (4-8Hz), alfa (8-12 Hz), SMR (12-16Hz) si Beta (16Hz de mai sus).

De exemplu, daca cineva are cantitati excesive de anumite frecvente EEG (alfa sau theta), in lobul frontal, s-ar putea manifesta depresie sau TOC (Tulburarea obsesiv-compulsiva). Reducerea undelor cerebrale are ca efect antrenarea creierului, crescand activitatea acestuia, simptomele bolilor fiind adesea reduse. De-a lungul timpului noul comportament este “invatat” de creier.

Neurofeedback-ul nu este un tratament care rezolva aceste probleme, EEG ajuta la imbunatatirea functionarii creierului, reducand simptomele acestor tulburari.

Exista diferite tipuri de formare feedback EEG disponibile, din care Mindball este, probabil, cea mai simpla de utilizat si cea mai distractiva.

Frumusetea Mindball este ca nu veti avea nevoie sa le spuneti oamenilor sa ia parte la terapie – ei vor dori sa fac asta din proprie initiativa!

Mindball nu este un tratament medical, ci este programat sa lucreze cu benzi de unda specifice, care sa incurajeze si sa se concentreze relaxarea. Cu toate acestea, potentialul de EEG, in general, este destul de fascinant.

Toate produsele Mindball folosesc EEG Biofeedback. Ele sunt folosite pentru terapie, in procesul de leadership, in sport, la scoli si divertisment.
Mindball Game este un spectaculos joc al mintii in care doi jucatori controleaza fizic o minge cu ajutorul undelor lor cerebrale. Jucatorul care este mai relaxat si concentrat castiga jocul. Undele cerebrale sunt detectate de senzori atasati la benzile purtate de catre jucatori in jurul capului. Rezultatul analizei undelor cerebrale se reflecta in miscarea bilei, iar activitatea cerebrala a jucatorilor este prezentata grafic pe un monitor conectat la produs.

Mindball Game este un joc incitant, de societate avand in vedere ca publicul poate urmari meciul vizionand mingea pe masa, grafica pe monitor si expresiile mai mult sau mai putin relaxate ale jucatorilor.

Mindball Game este un joc creat ca o alternativa la conceptul de competitie conventional – in loc de actiune si adrenalina avem calmul care aduce succesul jucatorilor.
Scopul este de a fi mai relaxat decat adversarul si, astfel, de a misca o bila dinspre dvs. catre terenul adversarului, castigati prin relaxare!

Mindball Game se desfasoara pe o masa pe blatul careia o minge se misca inainte si inapoi in timpul jocului. Jucatorii poarta benzi cu electrozi prin intermediul carora sunt conectati la masa.

Electrozii sunt conectati la un sistem biosenzor care este folosit pentru a evalua semnalele biologice ale corpului. Acest sistem inregistreaza activitatea electrica a creierului – asa numita EEG (electroencefalograma este o forma de unda electrica care este inregistrata de creier folosind electrozi plasati pe cap).

Jucatorii si publicul pot urmari procesul mental al jucatorilor in timpul jocului, pentru ca activitatea lor cerebrala este prezentata grafic pe un monitor care este atasat.

Mindball este un instrument de un real folos pentru psihologi, cu rezultate in terapia ADHD si un foarte bun ajutor in orice centru de tratament sau relaxare.

Cele mai frecvente probleme abordate de clinicieni care folosesc acest instrument sunt:
– Deficit de atentie (hiperactivitate), tulburare de atentie (ADHD /ADD)

– Anxietate si atacuri de panica
– Depresie
– Tulburari de conduita
– Tulburarile de anxietate, tulburare stres post-traumatic (PTSD)
– Dificultati de invatare
– Tulburare bipolara
– Deteriorarea cognitiva (TBI, accident vascular cerebral)
– Migrene, dureri de cap, si durerea cronica
– Reglarea somnului
– Autismul si tulburarea reactiva de atasament (RAD)
– Epilepsie
– Abuzul de substante

Comunicarea directa in interiorul sistemului minte-corp are o mare plaja de aplicatii, limita este doar puterea noastra de imaginatie:

– Diminuarea stresului si o mai mare relaxare
– Cresterea energiei
– Claritate mentala in luarea deciziilor, creativitate
– Imbunatatirea balantei emotionale si a abilitatilor de ascultare
– Somn mai linistit si odihnitor
– Informatii despre diferitele schimbari fiziologice ale organismului nostru in timp real
– Abilitati de constientizare a starii mintii si a corpului precum si a legaturii dintre acestea
– Un echilibru crescut intre minte si corp
– Abilitati de respiratie
– Imbunatatirea atentiei si a puterii de concentrare.

Eficienta tehnicii consta in relaxarea totala, cred terapeutii americani, care considera ca agitatia permanenta si stresul zilnic produc grave dezechilibre interne.
Neurofeedback-ul este o alternativa sanatoasa la alte forme de tratament care sunt mai invazive, cum ar fi utilizarea de medicamente care pot avea efecte adverse ingrijoratoare si este lipsit de efecte secundare.

Neurofeedback-ul, psihoterapia si medicamentele lucreaza mana in mana. Acesta poate fi utilizat pentru pacientii cu sau fara medicatie. Dupa treizeci de ani de cercetare si utilizarea clinica nu se cunosc efecte adverse.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×