Nimeni nu merita mai mult respectul tau decat tine

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Nimeni nu merita mai mult respectul tau decat tine

Loading

aid675072-v4-728px-Stop-Comparing-Yourself-to-Others-Step-8-Version-2

Invata sa te iubesti pe tine insuti

Pentru a castiga respectul altor persoane, este esential sa inveti sa te respecti si sa te iubesti pe tine insuti. Daca te iubesti cu adevarat pe tine insuti, ceilalti oameni nu te vor mai putea rani.

Nimeni nu merita mai mult sprijin, afectiune si apreciere din partea ta decat tu insuti. Pentru a gasi fericirea, trebuie sa potrivesti mai multe „piese”. Cea mai importanta insa este constientizarea a ceea ce meriti. Este esential sa intelegi ca daca nu te iubesti tu pe tine insuti, nimeni altcineva nu o va face.

Multe persoane devin prizoniere in lumea oamenilor din jurul lor. Oameni care le iubesc si le fac sa se simta ca au un loc al lor, oferindu-le un sentiment de siguranta.

Da, fiecare persoana merita sa fie iubita, respectata si pretuita, dar este important sa inveti sa directionezi aceste emotii si catre tine insuti. Nimeni nu merita dragostea ta mai mult decat tine. Cu acest gand iti intaresti stima de sine, puterea interioara si determinarea.

Nimeni nu merita mai mult respectul tau decat tine

Daca nu te respecti pe tine insuti,le oferi celor din jur permisiunea de a te manipula. De a te transforma intr-un pasager in propria lor calatorie si intr-un personaj secundar in propria ta viata.

In momentul in care constientizezi ca ai nevoie de mai mult decat aprecierea altor persoane, vei intelege importanta cultivarii valorilor intrinsece, cum ar fi stima de sine, forta interioara si constiinta de sine.

De multe ori, in timpul copilariei si al adolescentei, cauti protectie din exterior, pentru a te simti in siguranta: tanjesti dupa dragostea parintilor, dupa aprecierea prietenilor si a colegilor de clasa…

In acest fel, ajungi sa te simti o persoana importanta.

Dar, pe masura trecerii timpului, observi ca uneori oamenii te dezamagesc. Membrii familiei fac anumite greseli, prietenii te tradeaza, iar partenerul tau nu iti poate oferi ceea ce ai nevoie.

Abia atunci intelegi importanta „dragostei de sine”. Este o forta interioara care iti ingaduie sa te iubesti pe tine insuti, facandu-te mai putin vulnerabil la toate loviturile vietii.

Daca familia ta te dezamageste, poti merge mai departe. Daca prietenii tai se dovedesc altfel decat credeai, poti sa-ti faci altii. Nu te simti niciodata singur si neajutorat, pentru ca stii ce meriti. 

Pasi de urmat pentru a ajunge sa te iubesti pe tine insuti

Tu esti dragostea vietii tale

De-a lungul vietii, vei iubi multe persoane: familie, prieteni, parteneri de viata, copii. Este un lucru important, dar trebuie sa intelegi ca trebuie sa te iubesti pe tine mai intai. Altminteri, ceilalti nu vor vedea in sufletul tau decat nesiguranta, indoiala si neliniste.

Persoanele care nu se pretuiesc pe ele insele nu se asteapta nici ca ceilalti sa o faca. Astfel, se creeaza anumite carente emotionale care pot cauza crize existentiale grave.

Incepi sa traiesti cu adevarat atunci cand te pui pe tine insuti pe tronul vietii tale. Atunci cand iti spui: „Sunt un om important, merit sa fiu fericit, merit sa fiu respectat si ma iubesc pe mine insumi.”

Aceasta declaratie nu este o dovada de egoism. De fapt, este o afirmare a libertatii personale. In momentul in care incepi sa crezi ca meriti totul de la viata, vei descoperi ca te descurci foarte bine de unul singur. Mai mult decat atat, ca esti capabil sa ii iubesti si pe ceilalti.

Meriti sa fii fericit

Toti meritam sa fim fericiti, dar uneori nu stim cum sa ajungem acolo. Pentru a porni pe acest drum, tine cont de urmatoarele aspecte:

Incearca sa duci o viata simpla si umilacare se bazeaza pe un anumit echilibru in care valorile si integritatea ta sunt respectate, in care tot ce faci este meritoriu, in care oamenii din jurul tau te apreciaza asa cum esti…

Elibereaza-te de lucrurile lipsite de sens: spune „nu” suferintei fara rost, nu iti pierde timpul cu lucruri care nu merita, uita de oamenii care te-au ranit. Stabilseste-ti niste prioritati (tu, familia ta) si lupta pentru ele.

Orice altceva este o pierdere de timp.

Fericirea nu trebuie sa o cauti – ci sa o descoperi in sufletul tau zi dupa zi. Tocmai de aceea trebuie sa incetezi sa o asociezi cu oamenii din jurul tau si sa o lasi sa infloreasca in inima ta.

Asigura-te ca orice alegi sa faci iti aduce fericire

Poate te intrebi acum: cum sa procedez? Cum sa imi dau seama daca alegerea facuta ma va face fericit? Bineinteles, nu poti fi sigur de nimic. Viata implica asumarea unor riscuri si depasirea unor limite, fiind o adevarata aventura.

La fiecare inceput de drum, trebuie sa te concentrezi pe un singur lucru: meriti sa fii fericit; meriti sa fii respectat. Atunci cand aceste cerinte nu sunt indeplinite, trebuie sa iei o decizie – sa te indepartezi de acea situatie sau sa-ti pui in pericol stima de sine.

De multe ori fericirea este un act de curaj. Nu-ti fie teama sa ridici vocea, sa fii curajos, iar daca te iubesti pe tine insuti, vei primi puterea de care ai nevoie in fiecare zi a vietii tale.

Sursa: https://dozadesanatate.ro/inavata-sa-te-iubesti-pe-tine-insuti/

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.