Omul o poveste – Ciclurile de 7 ani
DE LA 0 LA 7 ANI
Exista o legatura puternica cu mama. Cunoasterea lumii are loc pe orizontala. Se creeaza simturile. Mirosul mamei, laptele, vocea, caldura si saruturile ei sunt primele senzatii. Aceasta perioada se sfarseste de regula, prin iesirea din cochilia protectoare a mamei si cunoasterea lumii exterioare.
DE LA 7 LA 14 ANI
Se creeaza o legatura puternica cu tata. Cunoasterea lumii are loc pe verticala. Se formeaza personalitatea. Tatal devine cel mai fidel aliat pentru cunoasterea lumii din afara celulei familiei. Copilul o iubeste pe mama, insa pe tata il adora.
DE LA 14 LA 21 DE ANI
Se incepe revolta impotriva societatii. Are loc cunoasterea materiei. Se formeaza intelectul. Incepe este criza adolescentina. Apare dorinta de a schimba lumea si de a distruge structurile existente. Adolescentul ataca celula familiei si societatea in general. Este pasionat de tot ce exprima revolta: muzica tare, relatiile romantice, tendinta spre independenta, evadarea, legaturile cu grupurile sociale marginale, valorile anarhiste, negarea sistematica a vechilor valori. Perioada se incheie prin parasirea celulei familiei.
DE LA 21 LA 28 DE ANI
Are loc integrarea in societate. Stabilizarea dupa revolta. Suferind esec in dorinta de a schimba lumea, omul se integreaza, dorind initial sa fie mai bun decat predecesorii sai. Omul cauta un loc de munca mai bun decat al parintilor. Cauta un loc mai bun pentru viata. Are loc incercarea de a crea o familie mai fericita decat cea a parintilor. Alegerea partenerului si crearea caminului familial. Crearea propriei celule. Perioada se incheie de regula cu casatorie.
Din acest moment, omul si-a indeplinit misiunea si a finisat legatura cu prima celula protectoare – familia.
DE LA 28 LA 35 DE ANI
Crearea caminului familial. Dupa casatorie, locuinta, masina apar copiii. Se acumuleaza valori in interiorul celulei. Insa daca primele 4 cicluri nu au trecut cu succes, caminul se distruge. Daca relatiile cu mama nu au fost cum trebuie, ea va fi o povara pentru ginere/nora. Daca relatia cu tata a esuat, el se va implica in treburile interne ale tinerei familii, provocand conflicte. Daca revolta impotriva societatii nu a fost traita, exista riscul conflictelor la locul de munca. 35 de ani – varsta la care un cocon prost copt deseori explodeaza. Atunci se intampla divorturile, concedierea de la serviciu, depresia etc.
DE LA 35 LA 42 DE ANI
Totul se incepe de la zero. Dupa criza, omul imbogatit de experiente si greseli isi reconstruieste a doua celula. Este perioada cand in viata persoanelor divortate apar iubite/iubiti noi. Ei incearca sa perceapa ceea ce asteapta deja – nu de la casatorie, ci de la sexul opus.
Relatia cu societatea, de asemenea, trebuie reevaluata. Locul de munca deja este ales dupa criteriul cat este de interesant si cat de mult timp liber ofera. Dupa distrugerea primei celule omul intotdeauna simte necesitatea cat mai repede sa-si creeze a doua celula. Casatorie noua, munca noua, relatie noua. Daca omul a scapat de elementele parazitare din trecut, el va construi o celula mai buna. Daca nu si-a inteles greselile, atunci va crea o celula asemanatoare si va ajunge la aceleasi esecuri.
DE LA 42 LA 49 DE ANI
Se incepe cucerirea societatii. Imediat ce a doua celula imbunatatita a fost creata, omul incepe sa simta plinatatea vietii in casnicie, in relatia cu copiii, la serviciu etc. Aceasta victorie genereaza doua tipuri noi de comportament.
Daca omul pune accent pe bunastarea materiala, atunci apar mai multi bani, mai mult confort, mai multa putere. Daca, insa, accentul se pune pe latura sufleteasca, atunci se incepe faurirea autentica a personalitatii. Aceasta perioada se sfarseste printr-o criza de autoidentificare si intrebari existentiale: de ce sunt aici, de ce exist, ce trebuie sa fac pentru ca viata sa fie plina de sens in afara bunurilor materiale?
DE LA 49 LA 56 DE ANI
Revolutia spirituala. Daca omul a reusit sa-si creeze sau sa-si reconstruiasca celula sa si s-a realizat in familie, pe plan profesional, el desigur are dorinta sa caute intelepciune. Daca se face cu dedicatie si sinceritate, aceasta cautare nu va avea limite si va continua pana la sfarsitul vietii.
Extras din cartea „Imperiul Ingerilor” – Bernard Werber
Să va fie cu folos,
Psihoterapeut Alina Blăgoi