A fi optimist este o optiune!
Optimismul – cheia fericirii
Optimismul, reprezinta atitudinea prin care evaluam tot ceea ce exista in jurul nostru (fapte, persoane, relatii, situatii etc.) ca pozitiv, intr-o perspectiva de rezolvare eficienta. Optimismul este axat permanent pe credinta in posibilitatea nelimitata, legitima, de a dobandi fericirea, sanatatea si implinirea armonioasa pe toate planurile fiintei. A fi optimist este si poate sa fie o optiune pozitiva: imaginile si gandurile pozitive favorizeaza trairi pozitive, cel putin in aceeasi masura in care imaginile si gandurile negative induc trairi negative. Depinde doar de tine ceea ce vei alege.
Psihologul Vera Pfeiffer, autoarea lucrarii „Strategies of Optimism”, afirma ca: ”desi este aproape evident pentru oricine ca optimismul este benefic pentru sanatate, fericire, putere de munca, succes si incredere in sine, datorita inchistarii, egoismului si inertiei, oamenii se tem, in mod absurd, sa fie optimisti.”
Optimistul traieste pe peninsula posibilitatilor infinite; pesimistul este naufragiat pe insula indeciziilor nesfarsite. – William Arthur Ward In concluzie, optimismul si pesimismul sunt doua manifestari polar opuse, caracterizate de perspective total diferite asupra vietii.
Sfaturi practice pentru a fi cat mai optimisti in fiecare zi
Optimismul poate fi invatat. A fi optimist este o optiune si poate sa devina o realitate chiar si pentru cel mai indaratnic pesimist. Cheia succesului consta in reorientarea gandirii, cultivand imagini si ganduri pozitive.
Sfaturi practice pentru a fi cat mai optimisti in fiecare zi
Optimismul poate fi invatat. A fi optimist este o optiune si poate sa devina o realitate chiar si pentru cel mai indaratnic pesimist. Cheia succesului consta in reorientarea gandirii, cultivand imagini si ganduri pozitive.
Gandeste-te la lucrurile bune din viata ta!
Noteaza intr-un jurnal acele lucruri care te fac sa te simti recunoscator. Evoca si concentreaza-te zilnic pe realizarile personale. In acest fel, vei reduce anxietatea si stresul.
Cultiva simtul umorului!
Umorul si veselia, exprima rezonante profund pozitive, care te vor ajuta sa-ti amplifici optimismul sau, in anumite cazuri, sa ti-l redobandesti. Vizioneaza cat mai des comedii reusite sau invata cel putin 5 bancuri zilnic pe care sa le spui apoi prietenilor. Astfel vei reusi sa-ti transformi treptat modul gresit de a gandi, ajungand sa razi chiar de propriile probleme. Totodata vei putea cultiva relatii armonioase cu cei apropiati.
Nu mai analiza situatiile negative la nesfarsit!
Acest lucru creeaza o stare de anxietate. In loc sa pierzi timpul facandu-ti o mie de ganduri si de griji, mai bine suna un prieten, citeste o carte, iesi la o plimbare. Nu uita ca o minte sanatoasa, fara ganduri negative, se afla intr-un echilibru perfect cu un corp sanatos. Esti ceea ce gandesti!
Nu mai presupune ca oamenii te vor dezamagi!
Cand pornesti de la premisa ca toti oamenii se vor purta urat cu tine sau ca nimeni nu te va intelege, lucrurile vor parea si mai sumbre decat sunt in realitate. Transfigurarea te poate ajuta sa-ti amplifici optimismul, invatand totodata sa privesti intotdeauna lumea, pe cei din jur si propria persoana plin de transfigurare.
Stai in preajma celor optimisti si increzatori!
Incearca sa fi mai selectiv si cauta persoane optimiste care sa corespunda aspiratiilor tale. Lasa apoi energia pozitiva a acestora sa te acapareze. Astfel, vei reusi sa vezi lumea cu alti ochi si sa diminuezi sentimentul de singuratate.
Analizeaza-ti pozitiv greselile!
Accepta-ti greselile si vei deveni mai motivat sa-ti asumi noi responsabilitati si sa iei decizii mai bune. Invata din greselile trecute pentru a nu le mai repeta, dar si pentru a stii cum sa reactionezi in prezent!
Foloseste-te de puterea autosugestiei!
O metoda practica eficienta pentru amplificarea optimismului este operarea cu autosugestii benefice si creatoare. Iata un exemplu de de autosugestie pentru amplificarea optimismului: ”Sunt din ce in ce mai optimist si plin de forta benefica. Vad partea buna a lucrurilor si fiintelor. Entuziasmul meu molipsitor ii impulsioneaza benefic pe ceilalti”. Aceasta sugestie pozitiva trebuie rostita zi de zi pentru a-ti impregna in mod adecvat subconstientul cu o credinta deplina in realizarea acesteia. Procedand astfel, incetul cu incetul, eventualele opozitii intre aspiratiile si actiunile tale vor dispare prin integrarea cat mai deplina a ideilor selectionate. Nu uita ca munca cu tine insuti nu este deloc usoara. Ea implica totdeauna timp, perseverenta, rabdare, dar rezultatele sunt sigure.
Sursa- David Eliot
Va multumesc,