Originile fricii au fost dezvaluite

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Originile fricii au fost dezvaluite

Loading

Alina Blagoi - Atacul de panica

Circuitele cerebrale ale fricii au evoluat din mecanismul de aparare al omului in fata riscului de sufocare, adaptat ulterior sa faca fata si altor pericole.
Potrivit cercetatorilor americani, amigdala, zona cerebrala unde iau nastere senzatia de frica si episoadele de panica, este dotata cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la randul lui legat de excesul de bioxid de carbon; la acesta respectivii senzori reactioneaza, evocand un comportament de teroare si fuga.

„Amigdala este considerata un element central al circuitelor cerebrale ale fricii, dar acum realizam ca nu este doar o parte dintr-un circuit, ci si un senzor”, a precizat John Wemmie de la Universitatea Iowa, care impreuna cu Michael Welsh semneaza un articol pe aceasta tema in revista de specialitate Cell.

In opinia lui Welsh, este foarte interesant ca evolutia a plasat un senzor de aciditate in acest circuit al sistemului nervos central. Circuitul in chestiune se gaseste in amigdala, iar aceasta este o structura care stimuleaza sistemul nervos simpatic in vederea unui comportament gen „lupta sau fugi”, fiind corelat altor arii cerebrale implicate in reactia la eventuale pericole.

Studiul cercetatorilor americani a furnizat si o explicatie moleculara a modului in care cresterea concentratiilor de bioxid de carbon in creier solicita o senzatie de frica intensa, furnizand un punct de referinta pentru analizarea bazelor biochimice ale dereglarilor de anxietate si atacurilor de panica.

Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.