Ce fel de parinte vei fi? „Testul cu papusa” arata cat de bine o sa se descurce cuplurile care asteapta un copil

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Ce fel de parinte vei fi? „Testul cu papusa” arata cat de bine o sa se descurce cuplurile care asteapta un copil

Loading

28

Un test cu ajutorul unei papusi poate arata cum va fi relatia dintre membrii cuplului dupa ce vor fi devenit parinti.

Cuplurile care asteapta un copil se intreaba adesea in ce fel se va schimba relatia lor dupa nasterea copilasului si cum se vor descurca in noua postura de parinti. Un nou studiu sugereaza ca raspunsurile ar putea fi aflate printr-un test simplu: cu ajutorul unei papusi.

Autorii studiului au analizat comportamentul a 182 de cupluri – in care femeia se afla in ultimul trimestru al sarcinii – in timp ce se jucau cu o papusa de marimea unui nou-nascut, iar apoi au analizat interactiunile acelorasi persoane cu bebelusii lor, la 9 luni dupa nastere.

Cuplurile in care cei doi manifestau o atitudine de sprijin unul fata de altul, in timp ce manuiau papusa (spunand lucruri de genul „Vei fi un tata foarte bun!”) tindeau sa aiba o atitudine la fel de pozitiva si in viata reala de familie, ca parinti.

Cei care se criticau reciproc in timpul jocului cu papusa continau sa fie critici unul fata de altul si atunci cand era vorba de copilul lor.

„Atunci cand parintii interactionau cu bebelusul lor am vazut ca manifestau unul fata de altul acelasi tip de comportamente pe care le observaseram si cu un an inainte, in interactiunea cu papusile”, spune Sarah Schoppe-Sullivan, coautor al studiului si profesor in cadrul Ohio State University.

Pot fi astfel identificate cuplurile care au probleme in relatie si se poate interveni inainte ca problemele relatiei sa afecteze si copiii acestor cupluri.

Faptul ca membrii unui cuplu se inteleg bine din punct de vedere romantic nu inseamna ca se vor intelege la fel de bine ca parinti; comportamentul parental poate fi indicat de experimentul cu papusa, dar relatia romantica a partenerilor nu s-a dovedit a fi corelata cu comportamentul lor ca parinti.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.