Partenerul (nu) se schimbă – 11 percepții autentice despre „a te căsători”

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Partenerul (nu) se schimbă – 11 percepții autentice despre „a te căsători”

Loading

Existența umană surprinde prin capacitatea sa de a infirma așteptările noastre, ridicându-ne emoțiile la cote înalte, pentru ca apoi să le readucă brusc la nivelul de început. Această dinamică se reflectă adesea în căsătorie, unde descoperim că realitățile conviețuirii și ale angajamentului pe termen lung pot schimba sau consolida înțelegerea noastră despre dragoste, relații și despre noi înșine.

Iată 11 reflecții sincere pe această temă:

1.Căsătoria pe baza dragostei.

Deși este posibil să transformi situațiile dificile fără ea, dragostea mutuală aduce un impuls semnificativ, ușurând provocările viitoare de zeci de ori.

2.Viziunea personală asupra familiei.

Fiecare persoană percepe familia prin prisma propriei metafore: unii o văd ca pe un loc de muncă, alții ca pe un spațiu de învățare, iar pentru alții este un refugiu. Identificarea și înțelegerea propriei viziuni asupra familiei facilitează gestionarea, modificarea și modelarea acesteia, îmbunătățind experiența de a trăi în cadrul ei.

3.Beneficiile provenienței din familii funcționale.

A avea ambii parteneri din familii întregi și stabile este un avantaj major. Dacă acest lucru nu se întâmplă, e nevoie de mai mult efort pentru a construi o relație solidă.

4.Moștenirea poveștilor familiale.

Transferăm inevitabil, fie în totalitate fie parțial și în mod inconștient, dinamica și poveștile familiale în relațiile noastre, continuând să le perpetuăm.

5.Dualitatea schimbării umane.

Afirmatia „oamenii se (nu) schimbă” reflectă realitatea că schimbarea și constanța conviețuiesc simultan în natura umană. După un deceniu sau două, s-ar putea să observi că partenerul tău s-a transformat considerabil, dar în esență, rămâne persoana aceeași pe care ai ales-o odată. Recunoașterea și prețuirea trăsăturilor care te-au atras inițial ajută la valorificarea oricărei evoluții ca pe un adaos la complexitatea relației.

6.Solidaritatea în relație.

Principiul „partenerul meu poate greși, dar rămâne partenerul meu” oferă suport în numeroase situații. Este crucial, însă, să înțelegem că această perspectivă presupune menținerea iubirii; în lipsa acesteia, ajungerea la un consens devine extrem de dificilă.

7.Este important ca fiecare dintre noi să dețină un spațiu propriu.

Fie că vorbim de camere individuale, activități separate, zone personale sau finanțe individuale, acestea contribuie la binele relației. Utilizarea acestui spațiu nu trebuie să însemne distanțare, ci oferirea unui cadru pentru intimitate și independență personală, chiar și pentru scurte perioade de timp.

Salvarea unei relații este posibilă doar atunci când ambii parteneri își doresc cu adevărat acest lucru. Eforturile unilaterale sunt rareori de ajuns pentru a asigura fericirea ambilor parteneri într-o relație.

8.Durabilitatea unei relații nu exclude existența motivelor de despărțire.

Mai degrabă, sugerează că partenerii au ales să nu se lase conduși de aceste motive, optând în schimb pentru unitate.

9.Orice relație de lungă durată întâmpină provocări serioase.

În orice parteneriat care a durat decenii există numeroase pretexte minoritare pentru despărțire, câteva motive serioase și cel puțin câteva crize majore. Rezistența în fața acestor furtuni, spre deosebire de alte cupluri care au ales să se separe, marchează forța legăturii lor. Aceasta nu înseamnă neapărat că au acționat corect, ci doar că au trecut cu bine testul timpului.

10.Singura certitudine este incertitudinea.

Având în vedere că nimic nu este garantat, aceeași incertitudine se aplică și relațiilor. Ceea ce azi pare solid poate deveni fragil mâine. Viața are capacitatea de a schimba cursul evenimentelor, ridicându-ne la înălțimi pentru ca apoi să ne readucă brusc pe pământ. Prin urmare, este esențial să prețuim și să iubim ceea ce avem în prezent, bucurându-ne de fiecare moment împreună.

11.Fiți recunoscători pentru ceea ce aveți.

Exprimarea recunoștinței pentru instituția căsătoriei reprezintă o binecuvântare pentru cei care cred cu tărie în ea. Sunt profund recunoscătoare soțului meu pentru eforturile sale de a construi o familie fericită; doar eu cunosc valoarea omului minunat pe care îl am alături. Zi de zi, îi admir înțelepciunea și sunt profund recunoscătoare pentru prezența lui în viața mea.

 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×