Pentru a va elibera de sentimentele negative de vinovatie, inferioritate, trebuie sa ierti

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Pentru a va elibera de sentimentele negative de vinovatie, inferioritate, trebuie sa ierti

Loading

00000000000.4

Pentru a va realiza potentialul, pentru a va dezvolta pe deplin capacitatile mentale si pentru a va elibera energiile emotionale si spirituale, trebuie neaparat sa iertati pe oricine v-a facut vreodata sa suferiti intr-un fel sau altul. Trebuie sa lasati totul sa treaca, sa renuntati la manie si la resentimente. Trebuie sa refuzati sa platiti la nesfarsit pentru aceeasi experienta nefericita. Trebuie sa puneti dorinta de a trai o viata superioara, de a va dezvolta un caracter superior si de a deveni o persoana de valoare, mai presus fe orice sentiment negativ pe care l-ati mai putea avea fata de cineva.

Intrucat lumea exterioara reflecta adevarata voastra lume interioara, deoarece atrageti oameni si imprejurari care sunt in armonie cu gandurile voastre predominante, intrucat deveniti ceea ce ganditi, capacitatea de a ierta este una dintre calitatile indispensabile pe care trebuie sa o dezvoltati, prin practica, claca doriti cu sinceritate sa fiti fericiti, sanatosi si complet liberi.

Exista in viata voastra trei oameni pe care trebuie sa-i ier­tati, pentru a va elibera de sentimentele negative de vinovatie, inferioritate, insuficienta, faptul ca nu sunteti vrednici, de re­sentimente si manie. Cand veti ierta si uita de aceste trei persoane, veti avea un sentiment de eliberare si bucurie, iar viata va incepe sa se deschida pentru voi, intr-un mod minunat.

Primele doua persoane pe care trebuie sa le iertati sunt parintii vostri.

 Indiferent daca ei mai traiesc sau nu, trebuie sa va hotarati, chiar astazi, sa-i iertati pentru fiecare lucru pe care l-au facut si care v-a ranit. Trebuie sa-i iertati pentru fiecare ne­dreptate si pentru fiecare gest urat sau act de cruzime pe care ati simtit ca le-au facut fata de voi. Trebuie sa va ridicati deasu­pra tuturor suferintelor din copilarie si sa va eliberati de ele, acceptand faptul ca parintii au facut tot ce au putut ei mai bine cu ceea ce aveau.

Aproape toti suntem inca suparati sau tristi pentru ceva ce unul dintre parintii nostri, sau ambii, au facut in copilaria noastra. Multe persoane in jur de 40-50 de ani au inca o stare de disconfort emotional, pentru ca nu si-au iertat parintii. O viata plina de resentimente este un pret cumplit de platit pen­tru ceva care, oricum, nu mai poate fi reparat. In multe cazuri, parintii nostri nici nu constientizeaza ce anume au facut pentru ca noi sa fim inca suparati. De obicei, nu-si amintesc absolut nimic. Daca le spunem de ce suntem inca suparati, ei vor fi adesea surprinsi, deoarece nici macar nu-si mai amintesc de evenimentul respectiv.

Numai atunci cand va iertati complet parintii, deveniti pe deplin si in totalitate adulti. Pana atunci, in interiorul vostru sun­teti inca un copil, inca depindeti emotional de ei. Numai atun­ci cand eliberati experientele nefericite, traite in copilarie si adolescenta, puteti avea o relatie matura cu parintii vostri. Pentru majoritatea oamenilor, cei mai buni ani din viata alaturi de parinti incep in ziua in care ii iarta si lasa in urma toate expe­rientele negative acumulate in perioada cat au stat in casa lor.

A doua persoana pe care trebuie sa o iertati poate fi ori­cine altcineva.

Trebuie sa iertati neconditionat fiecare persoana din viata voastra, care v-a ranit vreodata, intr-un fel sau altul. Tre­buie sa iertati – fara exceptie – fiecare lucru rau, fara sens, ne­gandit sau crud pe care cineva vi l-a spus sau l-a facut. Refuzul de a ierta chiar si o singura persoana poate fi, in sine, suficient pentru a submina, sau chiar distruge, fericirea voastra viitoare. Nu trebuie sa va placa acea persoana. Trebuie doar s-o ier­tati.

Iertarea este un act perfect egoist: nu are nimic de-a face cu celalalt, are de-a face doar cu pacea voastra interioara, cu fe­ricirea voastra, cu propriul vostru succes si propriul vostru viitor. Poate cel mai stupid lucru cu putinta este sa fiti inca suparati si plini de resentimente fata de o persoana careia nu-i pasa deloc de voi. Dupa cum a zis cineva: „N-am purtat ranchiuna nicio­data; in timp ce tu porti ranchiuna, dusmanii tai danseaza”.

Oricare ar fi situatia, e sigur ca v-ati bagat singuri in ea. Indiferent daca a fost o afacere, o investitie, o slujba sau o re­latie, voi ati ales si ati luat deciziile care au facut-o posibila inca de la inceput si e mai mult ca sigur ca n-ar fi putut avea loc fara participarea voastra activa. Ati fi putut-o opri. Ati fost responsa­bili. Ati fost liberi sa alegeti si, din nefericire, ati ales in mod gresit. Acum, lasati-o sa plece.

Chiar daca nu ati avut nimic de facut in privinta ei, chiar daca ati fost o terta persoana total nevinovata, sunteti, totusi, responsabili pentru modul in care reactionati. Sunteti responsa­bili pentru voi si sentimentele voastre. Sunteti liberi sa decideti ce faceti incepand cu acest moment – iar cea mai buna tactica dintre toate este sa iertati.

A treia persoana pe care trebuie sa o iertati este voi insiva.

Trebuie sa va iertati pentru fiecare lucru prostesc sau grav pe care l-ati spus sau facut vreodata. Amintiti-va ca nu sunteti perfecti. Faceti greseli. Faceti si spuneti o multime de lucruri prostesti, in timpul in care cresteti si va maturizati. Daca ar fi sa mai faceti odata acele lucruri, le-ati face altfel, insa remuscarile si regretele pentru greselile din trecut nu servesc la nimic. Ele sunt semnul unui caracter slab. Remuscarea este deseori folosita ca o scuza pentru a nu merge inainte. Toti oamenii intelepti au facut greseli stupide, prostesti. Asa au devenit ei intelepti si maturi. Acum trebuie sa va iertati pentru tot.

Iertarea este cheia dezvoltarii mentale si spirituale. Cand incepeti sa o practicati, deveniti o persoana iertatoare, dovediti trasaturile de caracter ale celor mai mari personalitati care au fost vreodata pe Pamant. Astfel, va alaturati ingerilor.

Actul iertarii incepe cu procesul indepartarii tuturor rezi­durilor acumulate de vinovatie, furie si resentimente, care hra­nesc sentimentele negative din subconstient. Practicarea regu­lata a iertarii de bunavoie a tuturor, pentru absolut orice gre­seala, va face mai calmi, mai buni, mai plini de compasiune si mai optimisti.

BINE PENTRU SUFLET

In final, daca ati facut ceva care a ranit pe cineva si inca va mai simtiti prost pentru aceasta, cereti-i scuze. Spuneti: „imi pare rau”.

Cainta este buna pentru suflet. Ea va elibereaza de sentimentul ca sunteti de vina si ca nu meritati nimic bun, care insoteste senzatia ca ati facut ceva incompatibil cu idealurile voastre cele mai inalte. Nu conteaza cum reactioneaza cealalta persoana. Tot ceea ce conteaza este sa aveti curajul si caracterul sa va asumati responsabilitatea pentru actiunile voastre, sa va cereti scuze si sa spuneti ca va pare rau. Apoi, va puteti vedea de viata – lasandu-i si pe ceilalti sa faca la fel.

BINELE OMENESC SUPREM

Binele omenesc suprem il reprezinta pacea interioara. Abilitatea voastra de a realiza si mentine propria pace interioara este, probabil, unica si cea mai buna masura a modului in care va simtiti ca persoana. Pacea interioara este conditia esentiala a fericirii si obtinerii maximumului de bucurie si placere, in ceea ce priveste munca si viata voastra personala. Cand faceti din pacea interioara scopul vostru suprem si va organizati toate activitatile, deciziile si comportamentul in jurul acesteia, veti fi mult mai fericiti si mai eficienti in viata si cariera, decat in oricare alte circumstante.

Opusul starii de pace interioara este negativitatea. Emotiile negative reprezinta cauza principala a nefericirii in viata, emotiile negative sunt emotiile care ne „fura”. Ele va rapesc pacea, fericirea si bucuria. Va imbolnavesc. Va scurteaza viata. Tot ce inseamna stres, tensiune si griji se materializeaza, in cele din urma, in emotii negative de un anume fel. Emotiile negative, odata aparute, se manifesta intotdeauna, atat in interior cat si in exterior. Fie va imbolnaviti, fie va otraviti relatiile cu ceilalti.

Unul dintre scopurile majore in planificarea vietii voastre trebuie sa fie acela de a elimina emotiile negative si de a deveni o persoana cu adevarat fericita si sanatoasa. Modul prin care eliminati emotiile negative consta, in primul rand, in a intelege cauzele profunde care le provoaca si, in al doilea rand, in a invata cum sa le neutralizati cand doriti.

Brian Tracy – Succesul in viata

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi


RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.