Plexul solar sau creierul abdominal. Modul prin care te poti vindeca si iti poti controla starea de sanatate

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Plexul solar sau creierul abdominal. Modul prin care te poti vindeca si iti poti controla starea de sanatate

Loading

110

Plexul solar se afla la mijlocul corpului – corespunzand zonei diafragmului. Literatura ezoterica asociaza pancreasul, ca organ, cu acest plex solar, dar paralela fizica a sa este mai degraba diafragmul – o cupola fibroasa situata intre torace si abdomen, care se misca ritmic cu respiratia, in sus si in jos, de circa 20.000 ori pe zi.

Miscarea sa ”ca de piston” deplaseaza toate organele (oferindu-le un ”masaj” continuu). Modul in care organele ”permit” sa fie miscate depinde de modalitatea in care sunt atasate de corp. Multe dintre organe sunt ”atasate” prin ligamente relativ flexibile (numite fascii viscerale), altele sunt atasate prin ligamente relativ mai stabil.

Realitatea corpului nostru este ca nimic din corp nu este fixat, fara miscare – desi exista diferite nivele de rigiditate si flexibilitate.

Pentru fiecare organ, relatia dintre miscare si gradul de fixare determina propriile miscari ritmice.

Plexul solar exista si fizic, ca un ”ghem” de filete nervoase situat in profunzimea abdomenului, imediat sub diafragm.
Vom vedea cum energia Plexului Solar este influentata in principal de miscarile diafragmului – care la randul sau, sunt determinate de calitatea respiratiei.

De aceea, ”respiratia constienta” – sau ”constientizarea respiratiei” – de fapt, simpla directionare a atentiei asupra procesului de respiratie (care se petrece in majoritatea timpului automat) – este o conditie importanta pentru ”contactul cu Sine si cu Soarele ”interior”).

Nu este nevoie de exercitii complicate pentru acest lucru – este suficient urmatorul comportament:
zilnic, sa facem cateva pauze scurte de 30-60 secunde si sa realizam un exercitiu simplu:

 • sa stam pe scaun, simtind oasele sezutului (amandoua) si talpile pe podea
 • sa indreptam spatele si coloana, ca si cum am purta o coroana pe cap
 • sa ne relaxam mandibula si sa ne plasam varful limbii pe planseul gurii (partea de jos – pentru ca de regula, limba este tensionata, catre partea de sus)
 • sa ne observam respiratia – sa o lasam sa curga
 • si timp de 30 de secunde sa fim atenti complet doar pe aerul care intra si aerul care iese din corpul nostru.

Este nevoie doar de atat!
Cu acest exercitiu simplu, dar eficient – puteti pune bazele unei energii puternice a Plexului Solar.

Dupa o perioada puteti sa va concentrati si pe alte aspecte, incercand sa va raspundeti la unele intrebari:

 • cat de multe informatii/activitati pot procesa odata? (cate pot face odata, fara sa ma simt coplesit?)
 • ce-mi face bine si ce nu-mi face bine?
 • cum ma pot proteja mai bine?

Plexul Solar este locul in care ”EU”(cel din interior) se intalneste cu ”TINE” (cel din exterior).

Aici ne punem intrebarea: ”Ce este al meu si ce este al tau?”

Plexul Solar este locul intrebarilor existentiale – cum imi tratez corpul si energia lui, ce permit sa mi se faca si ce-mi permit sa-ti fac tie, si ce nu.

Sunt foarte putine persoane care au o energie puternica in mod natural, a Plexului Solar – mai ales dintre cei care vin regulat in contact cu alti oameni (profesori, oameni de afaceri, lideri de opinie, medici, juristi, avocati, notari, experti in vanzari etc). Majoritatea au dificultati in mentinerea ”hotarelor” si luarea deciziei ”ce am nevoie sa iau la bord” si ce nu, avand in acelasi timp dificultati de a se ”nutri energetic”.

Sindromul salvatorului – care da ”o senzatie de misiune inalta”, ca si sindromul ”ajutorului” perpetuu dat celorlalti, precum si zelul misionarului sunt UMBRELE vizibile in lumina energiei stralucitoare a Plexului Solar – ce produc diferite grade de disconfort la nivelul Stomacului.

Lipseste si abilitatea Stomacului de a sorta (ce am nevoie, ce n-am nevoie) si este afectat intregul sistem imunitar (care are sarcina de a distinge intre Sine – ce apartine corpului si ”corpii straini” care nu apartin).

Daca ne uitam cei din jur cu aceasta intelegere, vom vedea ca sistemul imunitar si modalitatea in care oamenii se trateaza pe ei insisi este deficitara (si mal-functionala).

Problemele emotionale sunt strans legate de Stomac si Plexul Solar.

Dar si ”lucrul cu Sinele” si orice cale spirituala incepe tot din acest centru energetic.

Plexul Solar – reprezinta CENTRUL si comanda intreaga energie a organismului.

Problemele multor oameni in prezent nu constau in deschidere sau in disponibilitatea la deschidere catre noi dimensiuni – ci in inabilitatea lor de a face fata la prea multele impresii si stimuli pe care le/ii primesc in acelasi timp – nu pot digera tot ce primesc, dar in mod deosebit – nu reusesc sa elimine, tot ce au digerat (nu se elibereaza de reziduurile emotionale – le poarta cu ei continuu!).
De aceea exista in prezent atat de multe probleme de sanatate, la atatea nivele.

Oamenii se mentin intr-o stare ”activata” (alerta) continua, fara a putea sa alterneze intre stari diferite (activitate – relaxare).
Folosirea:

 • respiratiei profunde
 • a unei diete alcaline usoare
 • cultivarea abilitatii de a face distinctie clara intre starea de relaxare (meditatie) si cea de miscare (viata zilnica)
 • reprezinta conditiile pentru ”inchiderea” si ”deschiderea” sursei de energie – cu realizarea de economii importante.

In acest fel, ramane continuu energie disponibila pentru procesul de dezvoltare, de crestere (si nu este cheltuita toata pentru digestie si aparare).

Plexul Solar este CENTRUL – si se ocupa de ”centrarea” intregii fiinte. A fi ”centrat”, a alege ”calea de mijloc” inseamna sa inveti sa folosesti extremele si sa le accepti in acelasi timp.
Este mai usor sa-ti atingi scopurile cand te afli intr-o pozitie de ”centru” – intrucat permite detasarea si evaluarea fiecarui pas.

Oamenii tind sa considere masurile extreme ca cele mai bune solutii pentru atingerea unui scop – dar consumul energetic al acestor actiuni nu permite o vindecare adevarata, pentru ca focalizarea este totdeauna ”in afara” noastra (chirurgii pot indeparta organul – dar problemele comportamentului si emotiilor noastre continua!).
Pe o scala mai mare, Pamantul este centrul vietilor noastre si suntem sfatuiti sa ne mentinem conexiunea cu el. Plexul Solar ne conecteaza energetic cu Pamantul, iar echivalentul fizic al acestei conexiuni este Stomacul (care primeste ”roadele Pamantului”).

Conexiunea dintre Stomac, centrul energetic si spiritualitate poate sa nu fie imediat evidenta – dar vom vedea ca Stomacul este detinatorul ”combustibilului” necesar corpului fizic pentru a atinge grade mai inalte de constientizare. Credinta ca dezvoltarea spirituala implica ascetism, postire sau renuntare este adanc impregnata in subconstientele noastre – dar de multe ori, cand nu intelegem ceva, ”aruncam copilul impreuna cu apa din cada”.

Alimentatia (nutritia) ar trebui sa fie o functie care sa NE DEA energie, nu SA NE IA din energie. Este preferabila o dieta vie, usoara, digerabila, nutritiva – care sa permita corpului fizic sa sustina perioade lungi de meditatie si trairi spirituale. In acelasi timp, actul mancarii ar trebui sa reprezinte si o forma de onorare a Mamei Pamant, cea care ne da toate roadele sale.

Avem nevoie de ”energie” – de ”caldura interioara” – si Soarele nostru interior o produce continuu, atunci cand ne tratam corpul fizic cu intelegere, respect si compasiune (calitatile Plexului Solar).

Va propunem un exercitiu minunat de echilibrare a Plexului Solar – ce poate fi realizat cat de des simtiti nevoia sa ”va centrati”.

Acest exercitiu ajuta la intarirea Stomacului, la mentinerea ”hotarelor” in relatiile cu ceilalti si la starea generala de sanatate.

Pasul 1 – Stati cu spatele drept pe un scaun, miscati-va usor bazinul, sa simtiti bine oasele sezutului, relaxati mandibula si asezati limba pe podeaua limbii (in partea de jos) – lasand respiratia sa curga usor, aerul sa intre si sa iasa. Aceasta postura poarta mesajul ”EU SUNT” (amintiti-va de ”IO, STEFAN VOIEVOD” si inchipuiti-va cu o coroana pe cap).

Pasul 2 – Puneti-va mainile pe Plexul solar (pe stomac) – inchideti ochii daca doriti. Vizualizati un fel de comutator ”DESCHIS” (ca cel al unei lampi sau ca cel de la lumina) – si veti sti ca atunci cand il puneti pe pozitia ”DESCHIS” intregul corp energetic este activat si pregatit pentru munca energetica in plan subtil.

Pasul 3 – Dupa ce ati dat comanda ”DESCHIS” propriului comutator – vizualizati sau simtiti o floare frumoasa acolo unde au fost mainile dv (pe care le lasati relaxate pe genunchi). Floarea reprezinta intregul corp energetic. Din acest moment, veti putea sa simtiti/vedeti daca sunteti centrati/impamantati, verificand daca viziunea florii este la ”locul ei”. Stati cat simtiti nevoia sa percepeti floarea/senzatiile fizice/emotionale.

Pasul 4 – Lucrul cu ”energia” – pornind de la floare, duceti energia (raze luminoase) acolo unde are nevoie corpul vostru, catre organele sau regiunile care simtiti ca au nevoie de ajutor. Faceti acest lucru cat simtiti ca aveti nevoie.
Plexul Solar este centrul vostru de control energetic, care are grija ca tot ceea ce faceti sa va fie benefic. Va protejeaza intregul corp energetic pentru ca el guverneaza 12 perechi de meridiane pereche si alte 8 meridiane nepereche prin care se scurge forta vietii Qi. Daca energia voastra este activata si sunteti ”impamantat” prin Plexul Solar, sunteti ”pe maini bune”. Pentru ca nu putem vedea sau controla campul nostru energetic, avem nevoie de ceva care sa ne spune in ce conditie este. Plexul Solar joaca acest rol – dar pentru ca nici pe el nu-l putem vedea, ”creeam” o floare ca o reprezentare concreta a sa.

Pasul 5 – la finalul lucrului ”energetic” – puneti-va iar mainile pe stomac, relaxati-va mandibula si limba si amintiti-va imaginea florii. Observati cum arata. Scopul este ca floarea sa arate la fel – inainte si dupa lucrul enegetic – ceea ce inseamna ca nu ati consumat nici un pic din energia dv – ci v-ati ”conectat” si ati folosit energia Pamantului (la care ”v-ati conectat” prin intermediul Plexului Solar). La inceput, se pot intampla tot felul de lucruri cu floarea – sa dispara, sa arate diferit, sa para ofilita. Nu conteaza ce se intampla – fiecare schimbare va spune ca la un anumit moment v-ati folosit din propria forta (energie) vitala si v-ati epuizat sistemul. Nu este o problema daca se intampla acest lucru – intentionati sa re-aduceti in echilibrul corpul de energie si sa va ”reincarcati bateria”. Este important, in acelasi timp, sa aveti incredere in perceptiile si viziunile dv. (pentru organism, imaginatia si ”realitatea„ sunt acelasi lucru!).

Pasul 6 – Mentinand mainile pe plexul solar, cu mandibula relaxata si limba in jos, lasati respiratia sa se desfasoare natural. Amintiti-va floarea: cum arata? Ce simtiti? Cum activati imaginea initiala a florii si modul in care simteati – meridianele intregului corp sunt activate si energia curge in mod fluid. Mintea constienta este autoritatea care controleaza totul – de aceea avem nevoie sa ne reincarcam mental corpul energetic. Dar pentru acest lucru, avem nevoie de un ”vehicul mental” – precum floarea Plexului Solar, utilizata si pentru ”citirea” starii energetice a corpului de energie in orice moment.

Pasul 7 – Vizualizati comutatorul pe pozitia ”INCHIS” (faceti orice simtiti ca trebuie ca acesta sa se inchida, imaginati-va orice fel de postura a sa) – si lumina care se stinge – totul este tacut si linistit. Spuneti-va mental: ”Sunt 100% aici si acum”.

”Inchiderea” si ”deschiderea” comutatorului este cel mai bun exercitiu pentru protectia nivelului de energie al persoanei – si functionarea in modalitate ”economica” a bateriei interioare.

Oamenii care au permanent comutatorul ”deschis” se afla continuu in stare de receptie.

Ei nu sunt doar uimiti de ceea ce vad, aud si simt in mod constant, ci permit in acelasi timp sistemului lor nervos sa sufere considerabil ca urmare a suprasarcinii continue (ma mai intrebati de ce majoritatea oamenilor au suprarenalele epuizate?)

Dorinta de ”deschidere” nu trebuie confundata cu a fi continuu ”deschis”.

Exercitiul activarii Plexului Solar este foarte util pentru situatii in care avem nevoie de mai multa energie ca de obice – de exemplu, daca predam, facem consiliere, interactionam cu oamenii sau facem ceva creativ. Folosind acest exercitiu, putem sa crestem energetic treptat, ca un bambus puternic, care isi fragmenteaza cresterea de la nod la nod, cu fiecare crestere devenind mai puternic si mai rezistent.
Cresterea spirituala trebuie sa fie realizata in siguranta si cu precautie, la fiecare pas – chiar si cel mai mic exercitiu energetic putand-o sprijini.

(Sursa materialului – Rosina Sonnenschmidt – The Digestive Organs, Pathway to the Centre, with homeopathy, naturopathy and exercise, Narayana Publishers, 2010)

Sursa:  www.centrulnatura.ro

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi110

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×