Povestea celor două creiere: Cum gândesc diferit bărbații și femeile
„Ok, acum vom discuta despre creierul bărbaților și creierul femeilor și cum sunt acestea foarte diferite unul față de celălalt.
Aș vrea să încep cu cel al bărbaților.
Creierul lor este unic, fiind alcătuit din multe cutițe. Există o cutie pentru orice: una pentru mașină, una pentru bani, una pentru slujbă, una pentru tine, una pentru copii, una pentru mama ta – și lista continuă. Regula este că aceste cutii nu se ating între ele.
Atunci când un bărbat discută un anumit subiect, merge exact la acea cutie, o scoate, o deschide și vorbește doar despre ce este în acea cutie. Apoi închide cutia și o pune înapoi foarte atent, asigurându-se că nu se atinge de alte cutii.
Creierul femeilor, în schimb, este foarte diferit.
Este format dintr-un bol mare cu fire, unde totul este conectat la tot: banii se leagă de mașină, mașina de slujbă, copiii de mama și așa mai departe.
E ca o autostradă a internetului, totul fiind condus de energia pe care o numim emoție. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile își amintesc totul.
Dacă asociezi un eveniment cu o emoție, acesta se imprimă în memorie și îți amintești pentru totdeauna.
La bărbați se întâmplă la fel, dar nu atât de des, pentru că, sincer, nu ne pasă atât de mult.
Femeilor, însă, le pasă de toate aceste detalii, și iubim asta la ele.
Un aspect despre care multe femei nu știu este că bărbații au o cutie în creierul lor care nu conține nimic.
Aceasta este „cutia nimic”, și dintre toate cutiile din creierul unui bărbat, aceasta este preferata noastră.
Dacă un bărbat are ocazia, se duce la cutia lui cu „nimic” cât de des poate. De aceea, putem face lucruri care par a fi în moarte cerebrală ore în șir, cum ar fi pescuitul.
Universitatea din Pennsylvania a făcut recent un studiu care a demonstrat că bărbații au capacitatea de a se gândi la „nimic”.
Femeile nu pot face asta, deoarece mintea lor nu se odihnește niciodată, și astfel nu înțeleg „cutia nimic”, ceea ce le frustrează teribil.
Când un bărbat este stresat, intră în „cutia nimic”.
O femeie, văzându-l în această stare vegetativă, îl întreabă: „La ce te gândești?” și el răspunde „La nimic”.
Ea insistă: „Trebuie să te gândești la ceva!”, iar el răspunde: „Nu, chiar nu mă gândesc la nimic și mă descurcam bine până să apari tu. Pleacă!”
Pentru bărbați, aceasta este o modalitate de a face față stresului.
Pe de altă parte, când o femeie este stresată, trebuie să vorbească despre asta. Dacă nu vorbește, creierul ei ar putea exploda.
Ea va gândi rapid „Nu m-am gândit la asta, ce să fac cu asta, fratele meu o să afle… bla, bla, bla.” Bărbații fug de partenerele lor când se întâmplă asta.
Dacă un bărbat încearcă să repare problema femeii sale, va sfârși prin a o frustra și mai tare. Ea nu vrea sfaturi sau ajutor, vrea doar să taci și să asculți.
Acum, femeile pot înțelege că bărbații au o „cutie cu nimic” și nu putem pretinde că nu există. Probabil acum ați aflat răspunsul la multe dintre întrebările voastre, nu-i așa?
În concluzie, „Povestea celor două creiere” prezentată de Mark Gungor ne oferă o perspectivă valoroasă asupra modului în care diferențele biologice și psihologice dintre bărbați și femei influențează comportamentele și interacțiunile noastre zilnice.
Înțelegerea acestor diferențe nu doar că ne poate ajuta să fim mai toleranți și răbdători unii cu ceilalți, dar ne poate îmbunătăți considerabil și relațiile personale și profesionale.
Recunoscând și respectând modul unic în care fiecare gen abordează problemele și stresul, putem crea o comunicare mai eficientă și o conexiune mai profundă.
Așadar, data viitoare când vă întrebați de ce partenerul sau partenera reacționează într-un anumit fel, amintiți-vă de cutiuțele și firele descrise de Gungor și priviți situația cu mai multă înțelegere și compasiune.
Împărtășiți-vă gândurile și experiențele pe această temă și descoperiți cum această nouă perspectivă vă poate transforma relațiile.
Să vă fie cu folos,