
Pozitia adoptata in timpul somnului dezvaluie „bunastarea” cuplului
Rezistenta unui cuplu care dureaza intreaga viata depinde de mai multi factori. Unul dintre acestia este capacitatea de a se impotrivi la ritmul agitat impus de societatea moderna. Societatea din ziua de astazi submineaza adesea stabilitatea fizica si mentala a partenerilor, necesara pentru consolidarea unei vieti fericite impreuna.
Astazi, pentru a intelege cat de bine functioneaza relatia noastra, putem sa ne bazam pe diverse aspecte ale comunicarii nonverbale, dar si pe comportamentele pe care le avem noaptea; focalizand atentia, in special, la pozitia pe care o avem in pat, raportandu-ne la pozitia partenerilor nostri. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat la “Festivalul Science” din Edinburgh. Oamenii de stiinta cred ca exista mai multe „posibilitati” de a aborda somnul alaturi de partenerul nostru si ca fiecare dintre ele este in stare sa ne dea informatii asupra sanatatii noastre emotionale.
Regula principala: atingerea. Daca va atingeti, veniti in contact unul cu cealalt inseamna ca totul este in regula; in schimb, raportul sufera si exista neintelegeri sau dificultati in cazul in care cuplul pastreaza distanta, anticipand „separarea conjugala.” Daca distanta dintre parteneri este mai mica de 2,5 cm,putem spune ca este inca un interval acceptabil; peste 75 cm, situatia este compromisa.1100 de persoane implicate in aceasta cercetare au permis psihologilor sa stabileasca ca 42% dintre cuplurile implicate in studiu au dormit spate in spate, 31% privesc in aceeasi directie si doar 4% se privesc reciproc. In 34% din cazuri cuplurile adorm imbratisandu-se sau folosind diverse atingeri, 12% din cazuri mentin o distanta minima si 2% adorm practic la marginile patului. Care este cea mai buna pozitie?
Daca exista afectiune si relatia este una functionala, partenerii se lasa in bratele lui Morfeo atingandu-se, dar si in acest caz esista diferente in pozitia aleasa.
Cine doarme lingurita, privind in aceeasi directie a partenerului, este ceva mai putin multumit fata de cuplul care merge la culcare, se uita unul la celalalt si cauta contact fizic prin atingeri. Diferentele in realitate sunt minime. Oricine se va atinge in timpul somnului, va avea un nivel de satisfactie egal cu 90-91%; cuplurile care nu se ating, vor avea un nivel de satisfactie mai scazut, de 74-76%. In cuplurile in care exista o distanta clara, neta procentul scade la 55%.
Dincolo de partea relationala, pozitia asumata in somn, de asemenea, poate sugera tipul de caracter al unei persoane.
In general, cei care adorm asumandu-si o pozitie fetala prezinta anxietate si indecizie, in contrast cu asprimea si duritatea exterioara; ghemuirea trupului are un efect calmant, e chiar mai bine daca partenerul imita aceeasi pozitie.
Dormitul in pozitia „trunchi”, formand cu trupul un fel de linie dreapta, inseamna a fi incapatanat si pregatit sa poruncesti; dimineata aceste persoane sunt, de asemenea, cele care sufera cel mai mult de probleme de spate cauzate de rigiditatea musculara.
Se poate dormi pe burta, aceasta pozitie este denumita „cadere libera” (daca bratele sunt asezate langa bust ca o pereche de aripi). In acest caz, psihologia sugereaza prezenta unei persoane care tinde sa-si faca griji si care are dificultati cu gestionarea sarcinilor de zi cu zi; caracterial poate fi extravertita, dar de multe ori hipersensibilitatea o trage inapoi, daunand sferei relationale a vietii.
In cele din urma regasim „pozitia soldatului” asumata de cei care dorm pe spate, cu bratele intinse de-a lungul corpului. Este o pozitie mai rar intalnita, regasita la doar 8% din oameni. Aceasta pozitie indica faptul ca acesti oameni prefera linistea si pacea, ei urasc lumina reflectoarelor si le place sa stea in propria zona de confort, de multe ori acestia sufera de tulburari ale somnului, sforait si apnee in timpul somnului.
Va multumesc,