Pozitia in care dormim poate influenta functionarea creierului

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Pozitia in care dormim poate influenta functionarea creierului

Loading

15

Dormitul pe o parte, fata de dormitul pe spate sau pe burta, ar putea contribui la scaderea riscului de imbolnavire de maladia Alzheimer, dar si de alte afectiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat in Journal of Neuroscience.

Atunci cand dormim pe o parte se deschide un pasaj in creier denumit calea glimfatica prin care sunt eliminate substantele chimice nefolositoare din creier, conform cercetatorilor de la Stony Brook University din SUA.

„Este interesant faptul ca pozitia de somn pe o parte, in lateral, este cea mai raspandita pozitie de somn atat in randul oamenilor cat si la majoritatea animalelor si se apare ca am adoptat aceasta pozitie pentru a ne curata cat mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumuleaza in timpul starii de veghe”, sustine Dr. Maiken Nedergaard, de la universitatea din Rochester.

Acest studiu a inceput in urma cu mai multi ani, cand oamenii de stiinta au apelat la imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a observa calea glimfatica la rozatoare. Ei au aflat astfel ca procesul de curatare a creierului prin „spalarea” sa in fluide cerebrospinale si interstitiale este mai eficient in timpul somnului. Astfel, pe aceasta cale, sunt indepartate din creier proteinele amiloid ß si tau care daca se acumuleaza in depuneri pe creier provoaca maladii grave.

Dr. Helene Benveniste, coordonatoarea acestui studiu si echipa sa au folosit tehnologia RMN si modelarea cinetica pentru a evalua rata de schimb a fluidelor cerebrospinale si interstitiale la rozatoare care au fost anesteziate pentru a dormi fie pe o parte, fie pe spate sau pe burta. Cu ajutorul tehnicilor de microscopie fluorescenta ei au observat ca eliminarea substantelor nocive pentru creier se face in mod mai eficient atunci cand rozatoarele dorm pe o parte.

De asemenea, Dr. Nedergaard a precizat ca rezultatele acestui studiu demonstreaza si ca somnul are o functie de curatare a creierului.

„Foarte multe tipuri de dementa sunt legate de tulburari ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi”, a sustinut ea, adaugand ca astfel de afectiuni ar putea fi favorizate de faptul ca substantele nocive din creier nu sunt eliminate corespunzator. „Din ce in ce mai multi oameni de stiinta sunt de parere ca tulburarile de somn pot accelera pierderea memoriei la pacientii care sufera de Alzheimer”, a adaugat ea.

Deocamdata oamenii de stiinta avertizeaza ca aceste rezultate sunt concludente doar in cazul rozatoarelor, fiind nevoie de mai multe studii si experimente pentru a le demonstra validitatea si in cazul oamenilor.

Sursa

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.