Practică și puterea Mindfulness-ului: 10 învățături despre viață, transmise posterității de către Buddha

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Practică și puterea Mindfulness-ului: 10 învățături despre viață, transmise posterității de către Buddha

Loading

Buddha, figura centrală a budismului și unul dintre cei mai influenți înțelepți spirituali ai lumii, a lăsat o moștenire profundă prin învățăturile sale care continuă să inspire și să ghideze oameni din toate colțurile lumii.

Principiile sale filozofice oferă perspective esențiale asupra naturii suferinței, a cauzelor acesteia și a căilor de eliberare din aceasta, îndrumându-ne spre o viață plină de pace interioară și compasiune.

Această selecție de 10 învățături ale lui Buddha este concepută ca un ghid esențial pentru cei care caută să înțeleagă mai bine complexitatea existenței umane și să trăiască o viață echilibrată și plină de înțelepciune.

Fiecare învățătură este un far de lumină care ne poate ajuta să navigăm provocările vieții cu mai multă claritate și calm.

Să explorăm împreună aceste perle de cunoaștere, reamintindu-ne de puterea și frumusețea unui trai contemplativ și conștient.

Iată 10 învățături esențiale ale lui Buddha, fiecare reflectând profunzimile și subtilitățile filozofiei sale:

1.Calea de mijloc: Evitați extremele în orice aspect al vieții. A trăi în mod moderat, evitând atât autoindulgența excesivă, cât și asceza severă, este esențial pentru a găsi pacea interioară.

2.Patru adevăruri nobile:

 1. Adevărul despre suferință (Dukkha): Suferința este o parte inevitabilă a existenței umane.

 2. Adevărul despre originea suferinței: Suferința este cauzată de dorințe nesatisfăcute și de atașament.

 3. Adevărul despre încetarea suferinței: Eliminarea dorințelor și a atașamentului duce la încetarea suferinței.

 4. Adevărul despre calea care duce la încetarea suferinței: Urmarea Căii Nobile cu Opt Ramuri este calea spre eliberare.

3.Calea nobile cu opt ramuri:

 1. Înțelegere corectă
 2. Gândire corectă
 3. Vorbire corectă
 4. Acțiune corectă
 5. Mod de viață corect
 6. Efort corect
 7. Atenție corectă
 8. Concentrație corectă

4.Impermanența (Anicca): Totul în univers este într-o continuă schimbare; nimic nu este permanent.

5.Ne-sine (Anatta): Nu există un “sine” etern și neschimbat; identitatea este un agregat de condiții temporare și în schimbare.

6.Compassion (Karuna): Dezvoltarea compasiunii față de toate ființele vii este esențială pentru iluminare.

7.Meditația (Dhyana): Prin meditație, mintea este liniștită și pregătită pentru a obține înțelegere și înțelepciune profundă.

8.Mindfulness (Sati): Conștientizarea completă și continuă a gândurilor, sentimentelor, senzațiilor și acțiunilor favorizează claritatea și înțelegerea.

9.Karma: Faptele bune conduc la rezultate bune, iar faptele rele conduc la rezultate rele; fiecare acțiune are consecințe.

10.Eliberarea (Nirvana): Scopul final al practicii budiste este eliberarea de ciclul suferinței și renașterii, atingând starea de Nirvana, unde suferința și dorința sunt transcendate.

Aceste învățături constituie fundamentul gândirii budiste și sunt menite să ghideze individul spre o viață de pace, înțelepciune și armonie cu universul.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×