Prezent în fiecare moment: Secretul fericirii în 8 pași

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Prezent în fiecare moment: Secretul fericirii în 8 pași

Loading

Cu mult timp în urmă, în vasta și misterioasa India, a trăit un înțelept deținător al unui secret profund, pe care îl păstra într-un cufăr fermecat. Se spunea că acest secret îi aducea victorie în toate aspectele vieții și, datorită acestuia, era considerat cel mai fericit om de pe pământ.

De-a lungul anilor, mulți regi invidiași i-au oferit bogății și putere în schimbul secretului său, unii chiar încercând să-i fure cufărul.

Totuși, eforturile lor erau zadarnice. Cu cât încercau mai mult să-i submineze fericirea, cu atât deveneau ei înșiși mai nefericiți, chinuiți de propria lor invidie. Înțeleptul, pe de altă parte, devenea zilnic tot mai fericit.

Într-o zi, un copil curios și sincer s-a apropiat de înțelept și i-a cerut:

„Domnule, doresc să fiu la fel de fericit ca tine. Poți să-mi arăți și mie calea?”

Privindu-l pe copil cu afecțiune și văzându-i simplitatea inimii, înțeleptul i-a răspuns:

„Ție îți voi dezvălui secretul fericirii. Urmărește-mă cu atenție.”

Și a continuat: „De fapt, am nu unul, ci două cufere în care păstrez secretul fericirii: mintea și inima mea. Marele secret constă într-o serie de pași pe care trebuie să-i urmezi în viață.”

„Primul pas este să recunoști că Divinitatea există în toate lucrurile și să cultivi o iubire și recunoștință profundă pentru tot ceea ce ai și pentru tot ceea ce ți se întâmplă. Aceasta este baza pe care se clădește o viață plină de sens și bucurie.”

 

„Al doilea pas este să trăiești cu conștientizare și prezență,” îi spune înțeleptul copilului. „Fiecare moment este o oportunitate de a observa frumusețea și miracolul vieții. Prin atenție, te vei elibera de povara trecutului și a preocupărilor pentru viitor, trăind profund fiecare experiență.”

„Pasul al treilea,” continuă înțeleptul, „este să practici compasiunea. Compasiunea îți deschide inima și îți extinde perspectiva, legându-te de ceilalți prin empatie și iubire. A ajuta pe alții și a înțelege suferința lor aduce lumină în propriul tău suflet și întărește conexiunile umane.”

„Următorul pas este acceptarea. Acceptă că viața vine cu suișuri și coborâșuri, cu bucurii și tristeți. Embracing reality as it is, without resistance, brings inner peace and reduces suffering. When you accept things as they are, you can find joy even in the simplest moments.”

„Pasul cinci este dedicarea unui timp pentru reflecție și meditație,” spune înțeleptul. „Aceste practici te ajută să te conectezi cu tine însuți la un nivel mai profund, să găsești claritate și să cultivi pacea interioară. Ele sunt esențiale pentru a menține echilibrul mintal și emoțional.”

„Al șaselea pas este să fii recunoscător,” adaugă el. „Recunoștința transformă modul în care vezi lumea și te ajută să apreciezi mai mult ceea ce ai. Ea alimentează fericirea și te protejează de negativitate și dezamăgire.”

„Pasul al șaptelea este să te dezvolți continuu. Fie că este vorba de învățare, de dezvoltare personală sau spirituală, creșterea continuă îți aduce satisfacție și te face să te simți împlinit în viață.”

„Și în final, pasul opt este să trăiești autentic,” încheie înțeleptul. „Fii sincer cu tine însuți și cu ceilalți. Trăind autentic, vei atrage relații sincere și vei trăi în armonie cu propriile tale valori și convingeri.”

Astfel, înțeleptul îi oferă copilului o hartă spirituală pentru călătoria către fericire, fiecare pas fiind o piatră de temelie pe drumul său spre o viață împlinită și armonioasă. Acesta este secretul păstrat cu grijă în cuferele inimii și minții sale: o serie de principii care, practicate cu devotament, pot transforma orice existență.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×