Primim ceea ce acceptăm să primim

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Primim ceea ce acceptăm să primim

Loading

Te-ai întrebat vreodată de cele câteva lucruri din viața ta se repetă? De ce anumite tipuri de relații, situații sau emoții prin să revină constant? Răspunsul este simplu, dar profund: primim ceea ce acceptăm să primim .

Ce înseamnă asta?

În fiecare zi, prin gândurile, comportamentele și alegerile tale, stabilești limitate a ceea ce a permis să intre în viața ta. Poate că uneori accepta mai puțin decât meriți, din teamă, obișnuință sau credințe negative despre tine însuți/însăți. Alteori, ignori semnalele care îți spun că meriți mai mult, doar pentru că nu știi cum să ceri.

Din punct de vedere psihologic, acest fenomen este legat de sistemele noastre de convingeri și de limite personale . Dacă, de exemplu, crezi că „nu sunt suficient de bun/ă” sau „nu merit să fiu iubit/ă”, vei tinde să accepți comportamentul și situațiile care confirmă aceste convingeri. Dar vestea bună este că tu poți schimba asta.

De ce acceptăm mai puțin decât merităm?

  1. Teama de respingere: Uneori, alegem să acceptăm mai puțin decât merităm pentru că nu este frică să pierdem oameni sau oportunități.
  2. Obișnuințele din trecut: Tiparele de relații și comportamente formate în copilărie devin „norma” pentru noi. Dacă ai fost crescut/ă într-un mediu în care iubirea era o dată sau absentă, ar putea să crezi că asta este ceea ce meriți.
  3. Lipsa limitelor personale: Fără limite sănătoase, permiți altora să te trateze într-un mod care nu îți face bine.
  4. Stima de sine scăzută: Felul în care te vezi pe tine însuți/însăți determină ceea ce ești dispus/ă să accepti. Dacă nu te valorizezi, nu vei aștepta ca alții să te valorizeze.

Cum schimbi ceea ce accepți

  1. Conștientizează ce accepți acum Ia-ți câteva momente și întreabă-te: „Ce lucruri din viața mea nu sunt în armonie cu ceea ce îmi doresc cu adevărat?” Poate că acceptă un comportament toxic de la cineva, poate că acceptă să vă neglijezi sănătatea sau să rămâi într-o zonă de confort care nu vă mai aduce fericire.
  2. Întreabă-te ce meriți cu adevărat Gândește-te la ceea ce ți-ar aduce bucurie, liniște și împlinire. Scrie pe hârtie cum ar arăta o viață în care primești ceea ce meriți.
  3. Setează limite sănătoase Limitele nu sunt ziduri; ele sunt porți pe care le deschizi doar pentru ceea ce vă face bine. Învață să spui „nu” lucrurilor care te rănesc și „da” celor care te ridică.
  4. Reprogramează-ți convingerile Amintește-ți că meriți iubire, respect și împlinire. Poți începe cu afirmații simple, cum ar fi:
    • „Sunt suficient/ă exact așa cum sunt.”
    • „Mă deschid să primesc doar lucruri care îmi fac bine.”
    • „Îmi ofer permisiunea să cer mai mult de la viață.”
  5. Acționează în concordanță cu ceea ce ești dorești Dacă vrei iubire, începe să te iubești pe tine. Dacă vrei respect, respectă-te pe tine însuți/însăți. Dacă vrei abundență, încetează să mai tolerezi lipsa.

Primim ceea ce credem că merităm

Cheia transformării stă în tine. Atunci când începi să accepți doar ceea ce-ți aduce valoare, lumea ta se schimbă. Atragi oameni, oportunități și experiențe care sunt în armonie cu noua viziune despre tine. Iar această schimbare nu este doar posibilă; este inevitabilă, atunci când alegi să te valorizezi.

Amintește-ți, nu ești o victimă a circumstanțelor , ci creatorul/creatoarea vieții tale. Începe astăzi să ceri mai mult, să accepti mai mult și să crezi că meriți tot ce este mai bun. Pentru că meriți. Și pentru că viața ta reflectă ceea ce ești dispus/ă să primești.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×