Principalele 5 greseli ale oamenilor gelosi

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Principalele 5 greseli ale oamenilor gelosi

Loading

Fiecare dintre noi a fost gelos la un moment dat, dar exista anumite aspecte de care trebuie sa tinem cont. 

Multe persoane au impresia ca gelozia este o dovada de iubire. In anumite situatii insa, aceasta emotie poate avea un impact foarte negativ. Astfel, exista diverse greseli ale oamenilor gelosi pe care ar fi bine sa le retinem pentru a le putea evita.

Fiecare dintre noi a fost gelos la un moment dat. Daca ai frati, cu siguranta ai simtit aceasta emotie stranie atunci cand erai copil, in acele momentein care parintii tai ti-au laudat fratele sau sora sau i-au acordat mai multa atentie decat tie.

Dar gelozia este cel mai frecvent asociata relatiilor amoroase. De pilda, ideea ca „Daca este gelos, inseamna ca te iubeste” este foarte populara.

Gelozia poate fi intr-adevar normala, dar uneori aceasta ne orbeste si ne determina sa comitem erori care ne pun in pericol relatia. Tu stii care sunt principalele greseli ale oamenilor gelosi?

Cele mai mari greseli ale oamenilor gelosi

  1. Isi epuizeaza partenerul

Oamenii gelosi sunt foarte nesiguri, drept pentru care incearca sa-si controleze partenerul permanent. Acestia vor ca alesul sau aleasa lor sa le fie alaturi tot timpul si nu suporta ideea ca el sau ea ar putea fi interesat de altcineva.

Consecinta acestui comportament este faptul ca partenerul „sufocat” va incepe sa se simta deprimat si va incerca sa-si apere dreptul la spatiu personal. Evident, individul gelos nu va fi multumit de acest comportament.

O alta consecinta posibila pe care oamenii gelosi nu o prevad este faptul capartenerul lor ar putea opta sa se desparta de ei. Problema este ca acestia nu realizeaza ce simte celalalt. Gelozia lor inhiba abilitatea de a empatiza.

  1. Vanatoarea dupa „dovezi”, printre cele mai mari greseli ale oamenilor gelosi

Exista un fenomen numit „efectul Pygmalion”, care se refera la urmatorul scenariu. Atunci cand suntem convinsi ca ceva se va intampla si ne comportam de parca se va intampla, in cele din urma evenimentul respectiv chiar are loc.

Oamenii gelosi, care se afla intr-o vanatoare constanta dupa dovezi ca partenerul ii insala, devin adesea victime ale „efectului Pygmalion”.

Un simplu mesaj primit de la un coleg de serviciu sau o conversatie cu un prieten poate declansa certuri aprinse. Individul gelos isi critica partenerul si il acuza: „Nu ma iubesti!”

In cele din urma, acest tip de atitudine i-ar putea ajuta pe oamenii gelosi sa descopere ceea ce sperau sa nu gaseasca. Practic, comportamentul lor le transforma fricile in realitate.

  1. Refuza sa ceara ajutor

Un mare dezavantaj al faptului ca oamenii gelosi au impresia ca modul in care actioneaza este firesc si reprezinta o dovada de iubire este ca refuza sa vada ca isi saboteaza singuri relatia.

Drept consecinta, legatura dintre parteneri se deterioreaza. In timp, este posibil ca relatia sa devina toxica pentru ambele persoane implicate.

O masura pozitiva este sa ceri ajutor. Astfel, comunicarea dintre parteneri se va imbunatati, iar cel gelos va incepe sa vada ca aceasta emotie are la baza credinte nefondate si provoaca frici irationale.

  1. Gelozia nu dispare peste noapte

Partenerul gelos poate sa spuna frecvent „O sa ma schimb”. Insa adevarul este ca o asemenea schimbare este un proces lent. Cel mai bine ar fi ca el sau ea sa ceara ajutorul unui specialist.

Oamenii gelosi fac promisiuni atunci cand fiinta iubita ii ameninta ca ii va parasi. Din pacate, schimbarile nu pot avea loc peste noapte.

Ca sa scapi de gelozie, trebuie sa renunti la anumite credinte care au transformat-o intr-o componenta „normala” a relatiei voastre. Analizeaza atent fricile si nesiguranta care stau la baza problemei.

  1. „Explodeaza” in mod subit

Din cauza neincrederii in partener, oamenii gelosi tind sa fie prost dispusi. Asadar, atunci cand li se intampla sa gaseasca mici „dovezi” care par sa le confirme fricile, exista riscul sa dezlantuie brusc toata furia pe care o tin in ei.

Emotiile negative acumulate de-a lungul timpului ies la suprafata in momente neasteptate si inoportune. Desigur, partenerul individului gelos nu intelege ce se intampla.

Oamenii gelosi trebuie sa inteleaga ca solutia nu este ca partenerul lor sa se comporte asa cum vor ei. Din contra, ei insisi trebuie sa isi schimbe modul de a gandi. Numai asa pot avea o relatie sanatoasa.

Daca gelozia devine prea deranjanta, o despartire este inevitabila deoarece relatia nu mai poate fi sustinuta.

Sursa: https://dozadesanatate.ro/principalele-5-greseli-ale-oamenilor-gelosi/

Va multumesc,

Psihoterapeut Aina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.