Psihologul Carl Jung despre nesănătoasă de a trăi sănătos

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Psihologul Carl Jung despre nesănătoasă de a trăi sănătos

Loading

Carl Jung, unul dintre fondatorii psihologiei analitice, a explorat adâncimile psihicului uman, subliniind complexitatea interacțiunilor dintre conștient și inconștient.

Prin lucrările sale, Jung a evidențiat modul în care aspirațiile individului către un ideal, chiar și cel al sănătății, pot deveni o obsesie care își are rădăcinile în nevoia de a compensa alte aspecte nesatisfăcute ale vieții.

Obsesia nesănătoasă de a trăi sănătos, pe care o putem numi „ortorexie” în termenii moderni, poate fi privită prin lentila teoriilor jungiene ca o manifestare a umbrei personale – acea parte a sinelui care este reprimată și negată.

Jung ar susține că, în încercarea de a atinge un ideal de sănătate perfectă, individul poate să își neglijeze nevoile emoționale și sociale, proiectându-și neîmplinirile și frustrările pe controlul extrem al dietei și al regimului de exerciții fizice.

Această obsesie poate fi văzută ca un semnal al unui dezechilibru mai profund, unde echilibrul și moderația sunt înlocuite de rigiditate și autocriticism excesiv.

Prin explorarea acestor teme, Jung ne îndeamnă să recunoaștem și să integrăm diversele aspecte ale sinelui, pentru a ajunge la o sănătate holistică care să includă atât corpul, cât și psihicul.

Astfel, abordarea jungiană ne oferă o perspectivă valoroasă asupra pericolelor pe care le implică obsesia de a trăi sănătos, arătând că adevărata sănătate nu se referă doar la absența bolii fizice, ci implică și o stare de bine psihologic și emoțional.

Renumitul psiholog și psihiatru elvețian, Carl Gustav Jung, a făcut o constatare interesantă și stranie totodată: Persoanele care au tulburări psihologice sunt obsedate de respectarea unui mod de viață sănătos.

Această observație poate părea la prima vedere paradoxală, dar, în adâncul ei, ascunde o profundă căutare de echilibru și control într-o lume percepută ca fiind haotică și imprevizibilă.

Pentru Jung, această obsesie nu este doar un simptom superficial, ci indică o încercare de compensare a unei suferințe interioare mai profunde, pe care persoana încearcă să o controleze prin intermediul unui regim strict de sănătate.

Conform lui Jung, obsesia pentru sănătate poate fi înțeleasă printr-o explorare a arhetipurilor și a inconștientului colectiv. În jungianism, arhetipurile sunt modele universale și instincte care formează fundamentele psihicului uman.

Obsesia de a trăi sănătos poate fi văzută ca o manifestare a arhetipului auto-conservării, intensificată de anxietatea și incertitudinea legate de propria vulnerabilitate și mortalitate.

Acest comportament poate servi ca o formă de apărare împotriva anxietății existențiale, o încercare de a păstra un sens de ordine și control când alte aspecte ale vieții par incontrolabile.

Jung ar sublinia, de asemenea, importanța confruntării cu umbra, acea parte a sinelui care este adesea negată sau reprimată în inconștient.

Prin acceptarea și integrarea umbrei, individul poate atinge o mai bună înțelegere a sine și poate reduce nevoia de a se refugia în comportamente obsesive.

Procesul de individuație, un alt concept central în teoria lui Jung, implică realizarea de sine și echilibrul dintre diferitele aspecte ale personalității. Aici, îmbrățișarea unei vieți sănătoase ar trebui să fie echilibrată și să includă atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală și emoțională.

Astfel, observația lui Jung despre obsesia pentru sănătate în rândul persoanelor cu tulburări psihologice nu numai că relevă o luptă interioară pentru control și echilibru, dar ne îndeamnă să privim dincolo de comportamentele manifeste și să explorăm adâncimile conflictelor psihice nerezolvate care pot alimenta aceste obsesii.

Prin aceasta, ne poate ghida către o abordare mai holistică și compasională a sănătății mentale.

Să vă fie cu folos

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×