Relatia parinte-adolescent

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Relatia parinte-adolescent

Loading

Relatia parinte-adolescent: Cum sa iti ajuti copilul sa isi stabileasca identitatea

Feminis a stat de vorba cu psihologul Alina Blagoi si vine in ajutorul tau cu niste sfaturi care ar putea sa iti lumineze modul in care ar trebui sa arate relatia ta cu fiul sau fiica ta care au trecut de pragul copilariei.

Intre parinti si adolescent exista o tensiune permanenta. Care sunt motivele conflictelor dintre cele doua parti?

In evolutia copilului apar perioade de criza in care conflictele dintre parinti si copii se acutizeaza. Una dintre cele mai critice si hotaratoare perioade pentru conturarea personalitatii viitorului adult este etapa adolescentei. Tanarul aflat in faza de trecere de la copilarie la maturitate, se confrunta adesea cu atitudini parentale contradictorii. Multe lucruri pe care el le doreste ii sunt interzise pentru ca „este prea mic”, iar altele trebuie sa le faca singur pentru ca „este deja mare”.

Cand relatiile dintre parinti si copil se deterioreaza, vina este atribuita uneia sau alteia dintre parti, in majoritatea cazurilor parintii asteptand din partea adolescentului niste atitudini care nu au fost invatate in grupul familial. In perioada adolescentei conflictele de autoritate se afla pe primul plan, dar au o nuanta diferita. Tanarul sau tanara nu cauta numai sa se afirme: ei cauta  si un statut care sa le stabileasca anumite drepturi.

Cele mai frecvente probleme sunt cele de la scoala. Ce le lipseste adolescentilor sau ce anume le-ar trebui ca sa nu mai existe conflictele cu institutia scolara?

Pentru a nu mai fi probleme in mediul scolar, adolescentilor le-ar trebui programe bine structurate pe nivelul fiecaruia. Daca aceste activitati ar fi interesante si interactive, rata de absenteism s-ar diminua considerabil.

Care sunt tulburarile la care este predispus un adolescent in momentul in care nu mai exista un echilibru in familie?

In caul unui dezechilibru din familie tulburarile cele mai dese sunt comportamentale si afective.

Daca un adolescent refuza comunicarea cu un psiholog, cum il poti aduce pe drumul cel bun acasa?

Ar trebui responsabilizat. Sarcinile sa fie de la cele mai simple la cele mai complexe, pentru a-l face sa inteleaga faptul ca orice are un pret.

Daca adolescentul absenteaza de la ore, dar are o legatura stransa cu cei din colectiv, putem lua in calcul fobia scolara? Care sunt lucrurile care ne indica acest tip de fobie?

Absentarea de la scoala nu are nici o legatura cu fobia scolara. Sunt cazuri in care intradevar adolescentii sufera de aceasta problema, dar foarte rare. Fobiile apar la varsta de 6/7 – 13 ani si sunt cunoscute sunt denumirea de „anxietate de separare”.

Fobia scolara apare pe un teren afectiv fragil si in contextul unei insuficiente maturizari pentru scoala. Copiii cu fobie scolara traiesc simptomele de anxietate: palpitatii, tremuraturi, respiratie rapida si scurta, senzatie de sufocare, disconfort gastrointestinal, diaree, tensiune musculara.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×