Relatiile de cuplu disfunctionale – Cum iti dai seama daca esti intr-o relatie codependenta?

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Relatiile de cuplu disfunctionale – Cum iti dai seama daca esti intr-o relatie codependenta?

Loading

Codependenta se poate descrie ca o legatura puternica cu anumite persoane, comportamente sau obiecte, transformandu-se in incapacitatea de a controla propriile sentimente.

Codependenta este adesea compensata prin exercitarea unui control intens asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor din mediul exterior. Pentru cei afectati de codependenta, controlul sau absenta acestuia devine elementul central in fiecare aspect al vietii lor.

Codependenta se manifesta adesea sub forma unei dependente profunde fata de o alta persoana. In relatiile codependente, individul este atat de captivat de partenerul sau incat sentimentul identitatii personale este grav diminuat, inabusit si aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt.

Exista doua motive esentiale pentru a reflecta asupra vietii si a solutiona problemele generate de codependenta, daca aceasta se regaseste in existenta noastra.

In primul rand, acest demers se refera la imbunatatirea calitatii propriului trai, facandu-l mai placut si mai usor de controlat, precum si evitarea unor erori majore. Al doilea motiv are impact direct asupra copiilor.

Persoana codependenta este adesea prinsa in obsesii persistente. Aceste obsesii pot varia de la comportamente considerate pozitive, cum ar fi munca asidua, pana la impulsuri mai subtile sau mai restrictive, precum spalarea excesiva a mainilor sau aranjarea obsesiva a obiectelor.

Trecutul familial marcheaza si afecteaza profund individul codependent. Umbrele trecutului, anii copilariei si dinamica familiala ii invadeaza prezentul, soptind sau strigand in functie de intensitatea emotiilor.

Cei afectati de codependenta au adesea un respect de sine redus si, in multe cazuri, manifesta un nivel scazut de maturitate emotionala. Codependentul traieste cu convingerea ferma ca fericirea sa depinde in totalitate de ceilalti.

In schimb, persoana codependenta se simte excesiv responsabila pentru ceilalti, implicandu-se in mod intens in viata si binele acestora. Relatia codependentului cu partenerul sau o alta persoana semnificativa este deseori afectata de un dezechilibru periculos intre dependenta si independenta.

Codependenta este adesea perpetuata prin negare si reprimare. Persoanele afectate nu vad intotdeauna realitatea, isi apara familia cu sinceritate, iar introspectia devine adesea prea dureroasa pentru a fi explorata.

In concluzie, viata persoanei codependente oscileaza intre extreme, iar cautarea constanta a unui element considerat lipsa in viata personala indica o nemultumire persistenta, indiferent de circumstante.

Relatiile disfunctionale, inclusiv cele codependente, pot afecta negativ bunastarea si sanatatea emotionala a persoanelor implicate.

Iata cateva semne care pot indica existenta unei relatii codependente:

Dependenta emotionala excesiva: Te simti extrem de legat emotional de partener si iti este dificil sa iti traiesti viata independent. Starea ta de bine depinde in mare masura de cum se simte sau se comporta partenerul tau.

Probleme cu limitarea: Ai dificultati in a-ti stabili limite si a spune “nu” fara a te simti vinovat. Poate fi dificil sa iti prioritizezi propriile nevoi, deoarece esti prea concentrat pe a satisface nevoile partenerului.

Controlul excesiv: Incerci sa controlezi sau sa schimbi comportamentele partenerului pentru a-ti imbunatati propriul sentiment de securitate sau fericire. Ai tendinta de a te implica in viata partenerului intr-un mod intruziv sau dominant.

Frica de abandon: Experimentezi o teama intensa de a fi abandonat sau respins de partener. Faci tot posibilul pentru a evita conflictele, chiar daca asta inseamna sa iti neglijezi propriile nevoi.

Lipsa identitatii personale: Ai o identitate vaga sau fluctuanta, iar sentimentul tau de sine depinde in mare masura de relatia cu partenerul. Poate fi dificil sa iti stabilesti obiective personale sau sa iti urmezi propriile interese.

Neglijarea propriei fericiri: Sacrifici propriile nevoi si fericirea pentru a satisface nevoile partenerului. Te simti nelinistit sau vinovat atunci cand iti acorzi timp si atentie personala.

Cicluri repetitive de conflict si reconciliere: Relatia ta este caracterizata de cicluri repetitive de conflict si impacare, fara a se rezolva problemele fundamentale.

Te simti prins intr-un cerc vicios: Realizezi ca sunteti blocati intr-un tipar de comportament nesanatos, dar gasesti dificil sa iesiti din acest cerc vicios.

Daca te recunosti in mai multe din aceste semne, este posibil sa fii implicat intr-o relatie codependenta. Este important sa ai in vedere ca recunoasterea acestor aspecte este primul pas spre schimbare.

Cele 10 caracteristici fundamentale ale persoanei codependente:

1.Cei afectati de codependenta sunt adesea prizonieri ai unor obsesii persistente care isi fac simtita prezenta puternica in viata lor.

2.Trecutul familial al unei persoane codependente lasa urme adanci, contribuind la o situatie problematica care ii marcheaza si le cauzeaza suferinta.

3.Nivelul scazut al respectului de sine este o caracteristica definitorie a celor afectati de codependenta, insotit adesea de o maturitate redusa in gestionarea relatiilor.

4.Codependentul traieste cu convingerea ferma ca starea sa de fericire este in intregime dependenta de ceilalti.

5.In contrast, persoana codependenta se simte coplesitor de responsabila pentru starea si binele celor din jur.

6.Dinamica relationala dintre codependent si partenerul sau este afectata de un dezechilibru notabil intre dependenta si independenta, generand consecinte nocive.

7.Maestrul negarii si reprimarii, persoana codependenta se straduieste sa evite confruntarea cu adevarul si sa suprime emotiile disconfortante.

8.Ingrijorandu-se pentru aspecte pe care nu le poate controla, persoana codependenta se implica adesea in incercari de schimbare a unor elemente incontrolabile.

9.Viata codependentului se misca intre extreme, osciland intre momente de intensitate emotionala si stari de vid afectiv.

10.In cautarea permanenta a unui element pe care il considera esential sau absent in viata sa personala, persoana codependenta traieste intr-o continua cautare a echilibrului interior.

Daca te recunosti in mai multe din aceste semne, este posibil sa fii implicat intr-o relatie codependenta. Este important sa ai in vedere ca recunoasterea acestor aspecte este primul pas spre schimbare. 

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×