Respectul de sine: Cum să te apreciezi cu adevărat

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Respectul de sine: Cum să te apreciezi cu adevărat

Loading

Tu nu te vei putea bucura niciodată de un respect autentic de sine atât timp cât vei căuta gânduri negative legate de tine și de viața ta. Respectul de sine nu înseamnă altceva decât să te simți bine în pielea ta.

Cine se simte bine în propria piele își dezvoltă astfel încrederea în sine, care îi alimentează și mai mult respectul de sine. Cele două calități sunt surori gemene. Cine le cultivă poate realiza practic orice în viață.

De vreme ce respectul de sine depinde exclusiv de gândurile tale, iar tu ai libertatea de a gândi orice dorești în ceea ce te privește, ce motive ai avea să te minimalizezi singur?

Exercițiile practice în fața oglinzii sunt extrem de simple, dar uluitor de puternice. Ele constau în a-ți rosti afirmațiile în timp ce te privești în oglindă. Oglinzile reflectă imediat adevăratele noastre sentimente. Când eram copii, noi am primit majoritatea mesajelor negative de la adulți, în timp ce aceștia ne priveau în ochi (unii chiar își fluturau amenințător degetul).

Atunci când se privesc în oglindă, majoritatea adulților simt o stare negativă. Ei se critică sau se minimalizează singuri pentru un motiv sau altul. Atunci când te privești în ochi și rostești afirmații pozitive, tu poți obține rezultate extrem de rapide.

Eu îmi învăț clienții să se privească în ochi și să spună ceva pozitiv legat de sine ori de câte ori trec pe lângă o oglindă. Dacă de-a lungul zilei ți se întâmplă ceva neplăcut, du-te imediat la oglindă și spune-ți: „Orice ar fi, te iubesc.” Evenimentele vin și pleacă, dar iubirea pe care ți-o porți trebuie să rămână constantă, fiind cea mai importantă calitate din viața ta.

Dacă ți se întâmplă ceva minunat, du-te de asemenea la oglindă și spune-ți: „Îți mulțumesc.” Mulțumește-ți ție însuți pentru această experiență minunată pe care ai creat-o.

Primul lucru pe care îl faci dimineața și ultimul lucru pe care îl faci seara ar trebui să fie uitatul în oglindă și rostirea următoarei afirmații: „Te iubesc. Te iubesc cu adevărat și te accept așa cum ești.” La început s-ar putea să nu ți se pară deloc ușor, dar dacă vei persevera, în scurt timp această afirmație va deveni adevărată pentru tine. Nu ți se pare grozav?

Pe măsură ce iubirea ta față de tine însuți se va amplifica, la fel se va întâmpla și cu respectul de sine. În acest fel, îți va fi mult mai ușor să introduci schimbările legate de viața ta. Iubirea nu se află niciodată în afară, ci numai în interiorul tău. Cu cât te iubești mai mult pe tine însuți/însăți, cu atât mai adorabil/adorabilă te vor considera ceilalți oameni.

De aceea, optează pentru a emite gânduri noi legate de tine însuți. Exprimă apoi în cuvinte aceste gânduri și spune-ți singur/singură cât de măreț te consideri și cât de mult meriți lucrurile bune pe care ți le oferă Viața.

Afirmații pozitive pentru amplificarea respectului de sine

Mă descurc în orice situație.

Optez pentru a mă simți bine în pielea mea. Îmi merit propria iubire de sine.

Accept și îmi folosesc puterea personală, sunt stăpânul propriei mele vieți.

Mă simt în siguranță să îmi afirm întotdeauna punctul de vedere.

Nu contează ce spun sau fac ceilalți oameni. Ceea ce contează este felul în care reacționez și ceea ce cred eu însumi în ceea ce mă privește.

Respir profund și îmi permit să mă relaxez, întregul meu corp se calmează.

Sunt iubit și acceptat exact așa cum sunt, aici și acum.

Văd lumea prin ochii iubirii și ai acceptării. Totul este bine în lumea mea.

Respectul meu de sine este ridicat, întrucât mă onorez pe mine însumi/însămi așa cum sunt.

Mă eliberez în mod deliberat de orice nevoie de a suferi și de a intra în conflict.

Merit tot ce este mai bun în viață.

Cu fiecare zi care trece, viața mea devine din ce în ce mai fabuloasă, de-abia aștept să văd ce îmi aduce următoarea oră.

Astăzi nicio persoană, niciun loc și niciun obiect nu mă vor putea enerva. Astăzi optez pentru pace.

Pentru fiecare problemă pe care mi-o creez, eu pot găsi o soluție.

Viața mă sprijină în toate felurile cu putință.

Mă respect pe mine însumi/însămi, mă bucur de putere și am încredere în viitorul meu.

Îi accept pe ceilalți oameni exact așa cum sunt. Ei mă acceptă la rândul lor.

Sunt o ființă de lumină, care se bucură deplin de viață.

Sursa: Louise L. Hay

Să vă fie cu folos,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×