Rolul tatalui in familie

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Rolul tatalui in familie

Loading

„Oricarui copil ii lipseste tatal, daca nu-l poate admira pe al sau” J. Plaquevent

Familia moderna tipic europeana este alcatuita din tata, mama si copii; ambii parinti lucreaza si amandoi contribuie la cresterea si dezvoltarea copiilor.

Conceperea copilului, sarcina, aducerea lui pe lume, cresterea si ingrijirea, toate necesita prezenta ambilor parinti pentru a creste un copil sanatos din toate punctele de vedere si pentru a-i oferi cel mai bun model de viata.

La inceput universul copilului este familia. De la ea se asteapta satisfacerea nevoilor sale fundamentale de securitate, nevoi alimentare, protectie, afectiune, initiere in viata, un model.

Mai intai de toate mama si tata sunt un cuplu si atitudinea care o au unul fata de celalalt se repercuteaza asupra copilului.

In jurul mamei si al tatalui, fratii surorile, bunicii, unchii, matusile, verii, constituie constelatia din jurul copilului.

Aceasta constelatie va lasa o amprenta adanca asupra personalitatii copilului si-l va directiona in viata lui.

Obligatiile pe care si le-a asumat la intemeierea familiei fac ca tatal sa se implice imediat dupa nastere in ingrijirea lui cu dragoste, iar societatea moderna promoveaza modelul parental de crestere a copilului.

Stiati ca in primii trei ani de viata fiinta umana invata jumatate din ceea ce va invata in tot restul vietii sale?

Rolul tatalui

Existenta triunghiului tata-mama-copil are un rol important in invatarea vorbirii, vorbirea constituind primul mod de „socializare” a copilului.

Impresia ca tatal domina lumea exterioara ofera sentimentul de siguranta copilului.

El inspira copilului dorinta de a deveni ca el.

Un tata dominator (cu membrii familiei) va avea un copil timid si supus sau dimpotriva, rebel si autoritar.

Tatal prieten discuta liber cu copilul sau, dar nu trebuie sa devina complice la incalcarea regulilor.

A-l intelege pe copil nu inseamna a-i permite orice.

Copiii crescuti fara nici o constrangere nu vor putea suporta nici o frustrare si vor fi capriciosi si vesnic nemultumiti.

Tatal absent, cel plecat mereu, care nu se simte capabil sa exercite un control asupra copiilor risca sa aiba copii incapabili sa se conformeze anumitor imperative scolare, sociale sau morale.

Pentru baieti, tatal detine un rol important in validarea propriei masculinitati, de aceea este important ca tatal sa isi incurajeze fiul (fiii) sa isi dezvolte aptitudinile personale si nu sa ii critice sau sa le compare performantele si aptitudinile cu ale sale.

Este foarte important ca tatal sa se implice in relatia cu fiii sai si sa ii initieze in activitati specific masculine, fara insa a le cere cu orice pret performante deosebite, ci incurajandu-i si descoperind ceea ce ii place fiecaruia mai mult sa faca.

Tatal poate servi drept model de sot in cuplu pentru fiul sau, si in acest caz, un rol indirect in dezvoltare il are relatia tatalui cu mama copilului.

Daca relatia nu este armonioasa, daca de exemplu, tatal este abuziv fata de mama este posibil ca si fiul sa devina un sot abuziv.

Ca si tata, prin comportamentul fata de copil, joaca un rol fundamental in dezvoltarea gandirii lui, a inteligentei si a interesului acestuia pentru anumite activitati, cum ar fi fotbalul, tenisul, utilizarea calculatorului, cititul sau dansul.

Tatal va reprezenta intotdeauna in fata copilului, o poarta catre experiente noi si catre dezvoltarea autonomiei, cel mic avand o vizibila tendinta de a imita si de a face cat mai multe lucruri asemenea tatalui.

Multi tati vor spune ca sunt foarte ocupati cu job-ul. Tatal poate sa se joace cu fiul, sa-l invete cum functioneaza calculatorul sau cum functioneaza o masina, sa joace impreuna fotbal sau tenis, sa danseze, sa-i citeasca inainte de culcare, sa mearga la scoala pentru a se interesa de situatia lui la invatatura sau sa organizeze excursii cu toata familia.

Ajuns acasa, tatal trebuie sa fie si el foarte atent la copii, pentru ca acestia sa-i simta ca au langa ei un tata, iar nu un musafir.

Astfel, tatal trebuie sa se joace mult cu copiii sai, aceasta activitate fiind poate chiar cea mai benefica pentru o buna dezvoltare a acestora, intarindu-le increderea in parinti si dragostea reciproca.

Buna intelegere dintre cei doi parinti este vitala pentru o crestere sanatoasa a copiilor, iar mai ales a baietilor.

Este foarte important sa existe o relatie vie, nemijlocita a tatalui cu copiii, sa aiba micile lor secrete, glume, jocuri, iar mamele sa incurajeze si sa sustina dezvoltarea acestei relatii.

Copilul are nevoie de un tata, are nevoie de ambii parinti pe care sa-i consulte mai tarziu in deciziile pe care le ia si in nelamuririle pe care le are.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×