Santajul emotional

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Santajul emotional

Loading

Despre santajul emotional a scris psihologul Susan Forward in cartea sa „Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You”, tradusa la noi sub numele de „Santajul sentimental”.
Multi oameni au sau au avut in viata lor o persoana (fie ea partener, copil sau coleg) pe care o tolereaza pentru ca nu vor sa creeze probleme in relatie sau cu care se afla intr-un conflict deschis deoarece simt presiunea care apare atunci cand indivizii sunt pusi sa faca ceva ce stiu ca nu este potrivit pentru ei.

Cum suna un santaj emotional? Ca o afirmatie de felul: „Daca nu faci ce sau cum vreau eu, vei avea de suferit”. In santajul emotional, cei care initiaza actul cunosc vulnerabilitatea celorlalti si profira de asta. Intr-o relatie normala, exista un echilibru in care uneori obtinem noi ceea ce vrem si uneori obtin ceilalti ce isi doresc. Cu toate acestea, santajistilor emotional nu le pasa daca ceilalti primesc ce vor atat timp cat ei au parte de ceea ce isi doresc.

Santajistii creeaza o ceata (joc de cuvinte: in engleza ceata se traduce prin FOG, in acest context „FOG” este acronimul pentru „Fear, Obligation, and Guilt”, adica frica, obligatie si vinovatie) care ne impiedica uneori sa vedem adevaratul mod in care suntem tratati. Atunci cand apare frica si sentimentul de vinovatie, avem senzatia ca noi avem o problema si nu persoana care incearca sa ne santajeze. Daca unul dintre oamenii apropiati noua incearca sa faca urmatoarele lucruri, inseamna ca sunteti o potentiala tinta a santajului emotional:

1. ameninta ca vor face lucrurile dificil de rezolvat sau ca pun capat relatiei daca nu facem ca ei;

2. sustin ca nenorocirea lor este rezultatul nesupunerii noastre;

3. ne fac promisiuni mari, dar doar daca suntem de acord sa facem ceva pentru ei, insa nu le respecta;

4. ne ignora gandurile si sentimentele noastre referitoare la ceva anume;

5. ne spun ca nu ne pricepem la ceva anume, daca nu cedam in fata lor;

6. ne ofera sau ne priveaza de banii sau afectiunea lor daca facem sau nu facem ce vor ei.

De obicei, cu cat rezistam mai mult in fata santajistilor, cu atat ei introduc mai multa „ceata” in relatie. Astfel, noi devenim mai confuzi si mai resemnati cu privire la ceea ce se intampla si nu reusim sa actionam decisiv.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.