
Cum schimba divortul relatia dintre un copil si parintii? Un nou studiu ofera raspunsul
Chiar daca exista putine sanse ca la varste fragede copii sa retina informatii legate de divortul parintilor, despartirea unui cuplu poate avea efecte pe termen lung asupra relatiei dintre copil si familie.
Desi parintii care divorteaza îsi consoleaza copiii asigurandu-i ca „totul va fi bine”, un nou studiu reliefeaza ca, în realitate, lucrurile nu stau chiar atat de bine. Cercetatorii au constatat ca, spre deosebire de copiii ai caror parinti s-au despartit mai tarziu, cei ai caror parinti s-au separat de timpuriu (cand copiii aveau o varsta frageda) au relatii mai nesigure.
„Prin studierea acestui fenomen speram sa învatam mai multe legat de modul în care experientele din copilarie prezic calitatea relatiilor ce se vor forma mai tarziu în viata”, a declarat R. Chris Fraley de la Universitatea din Illinois.
Desi echipa de cercetatori coordonata de Fraley a dorit sa vada cum experientele timpurii afecteaza maturitatea, ei nu au avut nicio baza de la care sa plece, tocmai din cauza ca amintirile din copilarie ale oamenilor sunt, de obicei, neclare. Astfel, ei au ales sa studieze divorturile, deoarece chiar daca subiectul nu îsi amintea detaliile, ei stiau cand au divortat parintii lor.
Pentru studiu, 7.735 de indivizi au raspuns la un chestionar legat de personalitatile lor si relatiile cu ceilalti. Dintre participanti, mai bine de o treime aveau parinti care divortasera cand ei aveau, în medie, 9 ani. Pe baza chestionarului s-a constatat ca cei care erau copiii unor cupluri ce divortasera, aveau mai putine sanse de a-si descrie relatiile cu parintii drept sigure. Daca parintii divortasera cand subiectii aveau între 3 si 5 ani, atunci participantii aveau tendinta de a-si descrie relatiile cu parintii drept nesigure.
„O persoana care are o relatie sigura cu parintii are mai multe sanse de a avea încredere în ea, comparativ cu un individ nesigur. O astfel de persoana va putea depinde de parinte, fiind încrezator ca familia îi va fi alaturi cand va avea nevoie”, a declarat Fraley. Copiii parintilor divortati dau semne de anxietate si atunci cand sunt implicati în relatii romantice. Totusi, oamenii de stiinta au declarat ca aceasta legatura este relativ slaba, ceea ce indica faptul ca divortul afecteaza relatiile apropiate într-o maniera selectiva. Mai mult, ei au constatat si ca divortul influenteaza siguranta în functie de parintele care primeste custodia. Majoritatea subiectilor au declarat ca se simteau mai în siguranta alaturi de mama decat de tata. Cercetatorii pun acest lucru pe seama faptului ca, de obicei, mamele sunt cele care primesc custodia si prin urmare ele reusesc sa formeze o legatura mai puternica cu copilul.
Pentru a vedea daca aceasta ipoteza este adevarata, ei au monitorizat un al doilea grup alcatuit din 7.500 de indivizi. În urma celei de-a doua analize s-a observat ca în 74% dintre cazuri, indivizii fusesera dati în custodia mamei si doar 11% în custodia tatalui. Astfel, participantii care locuisera cu mamele în copilarie aveau relatii mai nesigure cu tatii si invers.
Desi, pentru moment, oamenii de stiinta nu cunosc modul în care aceste descoperiri ar putea afecta viitoarele „lupte” pentru custodie, ei sustin ca aceste constatari subliniaza cat de important este pentru un copil sa petreaca timp cu ambii parinti.
„Relatiile oamenilor atat cu parintii, cat si cu partenerii joaca un rol important în viata. Acest studiu ne ajuta sa întelegem mai bine de ce unii oameni au relatii relativ sigure cu cei apropiati, pe cand altora le este dificil sa depinda de oamenii importanti din vietile lor”, a explicat Fraley.
Va multumesc,