Scurte povesti care va pot schimba felul in care priviti viata (partea I)

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Scurte povesti care va pot schimba felul in care priviti viata (partea I)

Loading

Povestile inspirationale scurte sunt grozave. Extraordinar la ele este faptul ca sunt foarte usor de urmarit si inteles si intotdeauna se incheie cu o morala care poate fi insusita. Daca toate sunt adevarat sau nu este o alta poveste, cata vreme multe dintre ele sunt legende vechi de sute de ani. In orice caz, cele 12 scurte povesti care urmeaza sunt atat de inspirationale si de puternice incat o sa va puna pe ganduri.

1. Povestea broscutelor

Un grup de broscute mergea prin padure cand doua dintre ele au cazut intr-o groapa adanca. Cand celelalte broscute au vazut cat de adanca era groapa, le-au spus celor doua ca nu mai era nicio speranta pentru ele. Cu toate acestea, cele doua broscute au ignorat spusele suratelor lor si au incercat sa sara afara din groapa. Chiar daca vedeau eforturile pe care le faceau cele doua broscute pentru a iesi din groapa, cele de sus, de pe marginea gropii, spuneau in continuu ca ar trebui sa renunte pentru ca nu vor reusi. Se pare ca una dintre broscute a tinut seama de ce au spus celelalte si a renuntat, sarind chiar mai adanc in groapa pentru a-si gasi moartea.

Cealalta broscuta a continuat sa sara cat de tare putea. Inca o data, grupul de broscute a strigat la ea sa inceteze sa se mai chinuie si pur si simplu sa-si accepte moartea. Ea le-a ignorat si a sarit chiar si mai tare reusind in final sa iasa din groapa. Cand a iesit afara din groapa celelalte broscute au intrebat-o: ,,nu ne-ai auzit?” Broscuta le-a explicat ca era surda si ca a crezut tot timpul ca ele o incurajau.

Morala povestii: Cuvintele oamenilor pot avea o mare influenta asupra vietii celorlati. De aceea, ar trebui sa va ganditi bine la ceea ce spuneti inainte de a rosti cuvintele, acest lucru poate face diferenta dintre viata si moarte.

2. Taranul care vindea unt

A fost odata un taran care de obicei isi vindea untul unui brutar. Intr-o zi, brutarul s-a hotarat sa cantareasca untul pentru a vedea daca a primit exact cantitatea pe care o ceruse. Astfel, a descoperit ca a primit o cantitate mai mica de unt, asa ca l-a chemat pe taran la judecata. Judecatorul l-a intrebat pe taran cu ce cantareste untul. Taranul a raspuns: ,,Domnule judecator, eu sunt sarac. Nu am cantar, dar am o balanta”.

Judecatorul a replicat: ,,Și cum cântarești untul cu ea?” Țăranul a spus: ,,Domnule judecator, cu mult timp inainte ca brutarul sa inceapa sa cumpere unt de la mine, eu cumparam aceeași cantitate de paine de la el. De fiecare data cand brutarul imi trimitea painea, eu o puneam pe o parte a balantei și pe partea cealalta puneam aceeasi cantitate de unt pe care i-a dadeam apoi brutarului. Daca cineva este vinovat, atunci acela este brutarul. ”

Morala povestii: In viata, primesti ceea ce oferi. Nu incerca sa-i inseli pe altii.

3. Bolovanul din mijlocul drumului

In vremurile de demult un rege si-a pus supusii sa aduca un bolovan urias si sa-l aseze in mijlocul unei poteci. Apoi, regele s-a ascuns in niste tufisuri si a asteptat sa vada daca cineva va muta pietroiul din mijlocul drumului. Cativa dintre negustorii bogati, dar si simpli curteni de-ai regelui au trecut pe langa bolovan, dar l-au ocolit, mergand pur si simplu pe langa el. Multa lumea il invinovatea pe rege pentru faptul ca drumul nu era curatat, dar nimeni nu facea nimic pentru a inlatura piatra.

Intr-o zi, un taran care culegea plante a trecut prin preajma. Cand s-a apropiat de bolovan, si-a lasat jos desaga si s-a apucat sa-l impinga in afara drumului. Dupa ce a impins si s-a incordat din greu, intr-un final a reusit. Aplecandu-se sa-si ia desaga cu plante, a observat o punga in mijlocul drumului, pe locul unde se aflase bolovanul. In punga erau mai multe monede de aur, alaturi de un mesaj al regelui in care scria ca monedele de aur urmau sa ii revina aceluia care va muta bolovanul din drum.

Morala povestii: Orice obstacol care ne apare in cale reprezinta o oportunitate de a ne imbunatati calitatile, iar atunci cand lenesii se plang, altii isi creaza avantaje datorita inimii mari, generozitatii si bunavointei de a rezolva lucrurile.

4. Lecția fluturelui

A fost odată ca niciodată un om care a descoperit un fluture ce începea să-si croiasca drumul afara din gogoasa lui. Omul s-a asezat si a privit ore intregi fluturele cum se lupta să iasă printr-o gaură foarte mică. Apoi, dintr-o data fluturele s-a oprit din inaintare parand ca s-a intepenit. Atunci omul s-a hotarat sa-l ajute pe fluture sa iasa. A luat un cutitas si a taiat partea care mai ramasese din gogoasa. Fluturele a iesit cu usurinta, insa trupul lui era umflat, iar aripile slabe si fragile. Omul n-a dat importanta acestui lucru si astepta ca aripile sa se deschida si sa-l conduca pe fluturas in zbor. Insa acest lucru nu s-a intamplat niciodata.

Fluturele si-a petrecut tot restul vietii sale fara a putea zbura, tarandu-se pe pamant cu trupul lui umflat si cu aripile chircite. Chiar daca omul a avut o inima buna, el nu a inteles ca daca fluturele ar fi trecut singur prin gaura din gogoasa, ar fi depus efortul necesar pentru a transfera lichidele vitale din corpul lui aripilor si asa ar fi putut sa zboare.

Morala povestii: Eforturile pe care le facem in viata ne ajuta sa devenim mai puternici. Fara efort, nu crestem si nu capatam forta, deci este important sa invatam sa ne descurcam de unii singuri si nu sa cerem tot timpul ajutorul altora.

5. Fata cea oarbă

A fost odată o fată care se ura pur si simplu pentru faptul ca nu putea sa vada. Ea avea un singur prieten, un baiat care statea tot timpul in preajma ei. Fata spunea ca daca ar putea sa vada, atunci s-ar marita cu el. Intr-o zi, cineva i-a daruit o pereche de ochi si astfel ea a putut sa vada lumea. Prietenul a intrebat-o: ,,acum, ca poti vedea lumea, te vei marita cu mine?”

Fata a fost socata cand a vazut ca prietenul ei era orb si a refuzat sa se mai marite cu el. Baiatul a plecat plangand si i-a scris o scurta scrisoare in care i-a spus doar atat: ,,Draga mea, te rog un singur lucru: ai grija de ochii mei!”

Morala povestii: Cand se schimba imprejurarile, se schimba si ceea ce gandim. Unii oameni nu pot sa vada lucrurile asa cum erau inainte si de aceea nu le pot aprecia.

6. Cutia cu saruturi

Cu ceva timp in urma, un barbat si-a pedepsit copila pentru ca a irosit o rola intreaga de hartie aurie pentru impachetat. O duceau greu cu banii si barbatul s-a infuriat cand a vazut ca fetita a decorat o cutie pentru a o pune sub pomul de Craciun. Cu toate acestea, in ziua de Craciun fetita i-a daruit cutia tatalui ei si i-a spus: ,,Aceasta cutie este pentru tine, tata!”

Barbatul s-a simtit rusinat pentru faptul ca o certase cu cateva zile mai inainte, insa s-a enervat din nou cand a vazut cutia goala. A țipat la copila: Nu stii, ca atunci cand faci cuiva un cadou, trebuie sa fie ceva inauntru?” Fetița s-a uitat la tatal sau cu lacrimi in ochi si a strigat: ,,Of, tata, nu este goala deloc. Am umplut toata cutia cu saruturi. Toate sunt pentru tine, tata.” Tatal a fost impresionat. El si-a luat fiica in brate si a rugat-o sa-l ierte. La scurt timp dupa aceea, fetita a murit intr-un accident. Tatal a pastrat cutia impachetata cu hartie aurie langa patul sau pentru multi ani si atunci cand se simtea trist, lua un sarut imaginar din cutie si isi amintea dragostea fetitei care le pusese acolo.

Morala povestii: Dragostea este cel mai pretios dar din lume.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×