Semnele subtile ale anxietății în relații și cum să le depășești
Când vezi cum alții par să fie atât de fericiți atunci când intră într-o relație, te întrebi de ce tu, deși la început te simți entuziasmat, ajungi să te simți din ce în ce mai stresat pe măsură ce te apropii de cineva. Ce se întâmplă? Este anxietatea în relații un fenomen real sau doar o creație a minții tale?
Ce înseamnă anxietatea în relații?
O relație nouă poate provoca oricui sentimente de nervozitate sau neliniște. Și acest lucru este complet de înțeles. Relaționarea cu altcineva implică întotdeauna un risc: riscul de a-i iubi mai mult decât te iubesc ei, riscul de a fi respins, abandonat sau de a descoperi că persoana nu este cine ai crezut. Totuși, dacă suntem suficient de rezilienți, aceste riscuri merită asumate, iar stresul inițial se diminuează.
Cu toate acestea, anxietatea în relații nu urmează același tipar logic. Aceasta poate apărea chiar și atunci când persoana de lângă tine este amabilă, respectuoasă, iar relația pare să evolueze bine.
Simptomele anxietății în relații
Anxietatea în relații se poate manifesta prin simptome similare cu cele ale anxietății generale, cum ar fi gânduri panicate, grăbite și din ce în ce mai iraționale.
Poți observa schimbări în tiparul de somn și apetit, bătăi rapide ale inimii, transpirație excesivă, tensiune musculară și atacuri de panică. (Toate acestea pot, de asemenea, să te facă mai vulnerabil la răceli și gripe. Un studiu sugerează chiar o legătură între anxietatea în relații și un sistem imunitar slăbit.)
Anxietatea în relații poate apărea sub forma:
- Instabilității emoționale
- Sentimentului de singurătate aparent fără motiv
- Dificultății de concentrare sau senzației de ceață mentală
- Obsesiei față de relație
- Supraanalizarea fiecărui detaliu
- Deciziilor iraționale sau impulsive legate de relație
- Indeciziei constante
- Alternării între a trage și a respinge partenerul.
Dar de ce mă stresează relațiile?
Chiar dacă îți dorești să fii îndrăgostit, mintea ta inconștientă poate avea alte rezerve. În adâncul minții noastre inconștiente, stau ascunse credințele fundamentale, cunoscute și ca „credințe limitative”.
Acestea sunt convingerile pe care le-am asimilat ca adevăruri și pe care le folosim drept punct de referință pentru fiecare decizie pe care o luăm. De obicei, aceste credințe se formează în copilărie.
De exemplu, dacă ai avut parte de dificultăți în copilărie, cum ar fi un părinte care nu ți-a oferit dragostea și atenția necesară sau ai trecut printr-un tip de traumă, este posibil să fi dezvoltat convingeri precum „nu sunt demn” sau „dragostea este periculoasă”.
Acum, ca adult, când cineva încearcă să se apropie de tine, creierul tău poate declanșa un semnal de alarmă. Anxietatea este modul prin care creierul tău încearcă să te avertizeze că există un posibil pericol și că trebuie să fii vigilent.
Stilul de atașament anxios
O altă abordare a anxietății și stresului în relații este prin explorarea stilurilor de atașament.
Teoria atașamentului afirmă că toți copiii au nevoie de cel puțin un îngrijitor stabil care să le ofere dragoste și atenție constante, asigurându-le siguranța. Dacă acest lucru nu se întâmplă – de exemplu, dacă ai avut un părinte care te iubea doar când erai „cuminte” sau care te-a pus în pericol prin neglijență sau iresponsabilitate – dezvoltăm ceea ce se numesc „probleme de atașament” pe care le purtăm în viața de adult.
Un stil de atașament anxios înseamnă că dorim cu disperare dragoste și apropiere. Însă, în același timp, devenim nesiguri, ne străduim prea mult să îi mulțumim pe ceilalți și, în final, ajungem să fim extrem de stresați în relații, incapabili să ne relaxăm.
Tulburarea de personalitate borderline
Tulburarea de personalitate borderline (BPD) este o condiție care te poate face să trăiești o anxietate constantă în relații din cauza fricii de abandon. Vei fi extrem de sensibil la orice semn de respingere și vei reacționa exagerat.
De exemplu, dacă partenerul nu îți răspunde la mesaje timp de câteva ore, ai putea intra în panică, trimițând o avalanșă de mesaje și chiar spunând că relația s-a terminat. Doar pentru a afla mai târziu că întârzierea a fost cauzată de probleme precum trenul întârziat sau bateria descărcată a telefonului.
Poate terapia să mă ajute să gestionez anxietatea în relații?
Răspunsul este da, și este foarte recomandată. Anxietatea în relații este adesea legată de probleme complexe care nu dispar dacă le ignorăm. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai trecut prin traume în copilărie sau abuz sexual sau dacă suferi de tulburare de personalitate borderline.
Participarea la terapie nu doar că poate îmbunătăți relațiile romantice, dar poate avea un impact pozitiv asupra tuturor relațiilor tale, inclusiv cele cu familia și colegii.
Vrei să înveți să iubești fără anxietate? Folosește acum instrumentul nostru simplu de programare pentru a găsi un terapeut care te poate ajuta cu adevărat.
Să vă fie cu folos,