Sensul emotional al dependentelor

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Sensul emotional al dependentelor

Loading

Dependentele sunt legate de nucleul familiei, supraprotejarea materna si absenta tatalui. Ambele cazuri din lipsa iubirii neconditionate.

Toata dependenta cauta sa evite contactul cu emotia. Poate fi un sentiment de goliciune existentiala, lipsa de dragoste, senzatie de singuratate, deconectare cu sinele nostru superior.

Realitatea noastra ne face sa suferim si dependenta ne mascheaza suferinta, temporar si apoi o inrautateste.

Daca analizam etimologic, cuvantul ADDICTIE inseamna „nespus”. Ceea ce nu pot sau nu vreau sa exprim.

Cocaina: ajuta la gestionarea urii fata de tata, la exprimarea a ceea ce nu indraznesc sa exprim, deoarece cocaina ma dezinhiba. Iluzia unei mari treziri care faciliteaza relatia cu ceilalti. Vreau sa-mi recapat puritatea sau ceea ce nu mai pot genera, precum admiratia altora.

Marijuana: ajuta la gestionarea unei separari de cuplu precum si identificarea sau pozitia mea cu privire la aceasta separare. Aceasta persoana se cauta pe sine si nu stie de ce a venit pe pamant. Conflict de identitate: Cine sunt eu? 

Alcoolismul: Este legat de dorinta de a evita responsabilitatile fizice sau emotionale din teama de a fi ranit si de a suferi din nou.

Tutun: Tutunul este legat de o situatie profunda de singuratate. Este o cauza a lipsei de comunicare cu unul dintre parinti sau excesul de protectie. Lipsa libertatii si independentei.

Obezitate: Dorinta de a inlocui foamea de dragoste cu mancarea. Cu cat mananci mai mult, cu atat e mai mare foamea. Manancatul este o forma prin care iti da forta sa depasesti trecutul sau experientele neintegrate.

Ciocolata: presupeune nevoia de dragoste a tatalui. Apar in interior conflictele ca: absenta, lipsa iubirii sau devalorizarea tatalui.

Zahar: Nevoia de a indulci viata, compensand sentimentul de lipsa de dragoste, tandrete si bucurie in persoana.

Dependenta sexuala: Dorinta de a completa emotionalul cu partea corporala, gandind ca a face sex inseamna a a fi iubit.

Dependenta de job: Traind cu prea multe atasamente si frici u scopul de a nu trai in saracie. Are ca si credinta ca trebuie sa demonstreze si ceilalti il vor aprecia si astfel  merita sa fie iubit/acceptat.

Dependenta de exercitii fizice: Dificultatatea de a te accepta petsine. Dependenta de starea ta fizica (in afara) este pentru a umple golul (inauntru) nesigurantei din in propria ta fiinta.

Daca suferi de vreun tip de dependenta, trebuie sa mergi la radacina povestii tale si sa ierti ceea ce este de iertat in tine, sa vindeci copilul interior si sa nu iei viata  ca pedeapsa sau suferinta.  E nevoie sa lucrezi la stima ta de sine, la aprecierea ta, la increderea in tine si mai presus de toate, la iubirea de sine.

Ia ceea ce rezoneaza cu tine!

Va multumesc,
Psihoteraput Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×