
Sfaturi pentru o viata linistita sufleteste si in armonie cu Dumnezeu”
Intr-o societate in care judecatile si opiniile celor din jur sunt mereu prezente, este important sa intelegem ca nu suntem obligati sa raspundem la fiecare intrebare sau sa ne justificam in permanenta actiunile, gandurile sau alegerile noastre.
Mai tot ceea ce facem starneste diverse intrebari din partea celor din jur, fie ca sunt prieteni, necunosti sau chiar familia. Acestia incearca sa-si exprime parerea despre actiunile noastre sau cuvintele noastre. Toti cei din jur, aparent, cred ca stiu mai bine ce este benefic pentru noi si cine ar trebui sa ne insoteasca in calatoria noastra. Cu toate acestea, realitatea este adesea mult mai complexa.
Psihologia nu ne invata ca suntem obligati sa oferim explicatii aspra aspectului actiunilor noastre, gandurile sau alegerile de zi cu zi. Aceasta invatatura are la baza interesul personal, nevoia de a ne cunoaste pe noi insine si de a actiona conform principiilor si valorilor noastre, fara a uita sa-i respectam pe cei din jur.
Explicatiile devin necesare doar in situatii in care deciziile noastre afecteaza alte persoane. Totusi, asumarea responsabilitatilor vine la pachet cu capacitatea de a sti cum sa actionam de unii singuri si cum sa luam decizii fara a ne justifica constant in fata altora.
Nu este nevoie sa ofere explicatii cu privire la prioritatile noastre in viata. Ceea ce este important pentru fiecare dintre noi nu verifica decat persoana in cauza. De exemplu, daca pasiunea cuiva este sa calatoreasca, nu toti cei din jur vor intelege atunci cand acea persoana alege sa economiseasca pentru o calatorie in loc sa cumpere lucruri materiale sau un automobil.
Nu este necesar sa ne justificam mereu in fata celor din jur. Daca simtim nevoia sa facem acest lucru, sa nu uitam ca o singura explicatie este de obicei suficienta.
Nu trebuie sa oferim explicatii cu privire la credintele si valorile noastre. Acestea sunt ale noastre si nu necesita explicatii constante sau justificari.
Suntem rezultatul alegerilor noastre, iar ceilalti ar trebui sa ne accepte asa cum suntem, fara a cere explicatii in mod constant. Convietuirea inseamna respect reciproc, iar explicatiile sunt necesare doar atunci cand exista dispute sau probleme personale.
Traieste-ti viata in mod liber si in acord cu valorile tale. Respecta-i pe ceilalti si fii mandru de tot ceea ce ai realizat pana acum. Singurul fata de care trebuie sa te justificam este Dumnezeu – Lui ii aratam ca suntem oameni buni prin faptele noastre.
Sa va fie cu folos,