Sindromul Peter Pan sau adultul ancorat în copilărie
Sindromul Peter Pan este caracterizat prin comportamentul infantil al adulților afectați, care, în ciuda vârstei lor, continuă să se comporte ca niște copii și se simt incapabili să își asume responsabilitățile specifice adulților.
Acest sindrom a fost acceptat în psihologia populară încă de la publicarea unei cărți în anii ’80 de către psihologul american Dan Kiley, intitulată „Sindromul Peter Pan, persoana care nu crește niciodată”.
Persoanele care suferă de sindromul Peter Pan refuză să interpreteze un rol adult, prezintă o imaturitate emoțională pronunțată, o insecuritate puternică și o frică mare de a nu fi iubiți sau acceptați. Din teama de respingere, aleg să rămână ancorate într-o eternă tinerețe care, deși nu este fizică, le oferă confortul psihologic necesar pentru a face față zilnic fără a-și complica viața, adică, ca un fel de Carpe Diem constant.
Simptomele sindromului Peter Pan
Nu este o chestiune de vârstă; poți avea 40, 50, 60 de ani și să suferi de complexul Peter Pan. De asemenea, poți avea o personalitate de tip Peter Pan indiferent dacă ești bărbat sau femeie, deși este adevărat că afectează într-o măsură mai mare bărbații.
În general, cei care suferă de acest sindrom nu sunt conștienți de tulburarea lor sau de armura invizibilă pe care au construit-o în jurul lor. Lasă anii să treacă până când, într-o zi, un eveniment din viața lor îi obligă să se confrunte cu inadecvarea comportamentului lor și a rolului pe care îl joacă. Atunci descoperă că nu știu să se confrunte cu lumea reală ca adulții care sunt, când se simt goi și nerealizați. Această senzație de eșec personal are un impact direct asupra stimei de sine.