Solutii pentru gestionarea corecta a relatiei de cuplu

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Solutii pentru gestionarea corecta a relatiei de cuplu

Loading

Desi o relatie incepe intr-o forma romantica, intotdeauna este implicat un element de risc. Nu exista nici o garantie ca cei doi „vor trai fericiti pana la adanci batraneti”.

Sentimentele si intelegerea intre doua persoane nu sunt garantii. Cu toate acestea, este normal ca un cuplu sa traverseze faze, schimbari, deoarece fiecare partener este in schimbare si evolueaza.

Aceste etape constituie perioade de criza. La un moment dat aceste schimbari pot duce la o pauza, daca nu stii sa le accepti, daca nu reusesti sa le gestionazi si sa te confrunti cu dificultatile.

Multe persoane traiesc cu ideea ca partenerul ar trebui sa stie ceea ce le place si ce nu, ca dorintele si trairile lor sunt ghicite de partener.

Deficientele care apar in zona comunicarii pot conduce la interpretarea gresita a dorintelor si intentiilor acestora.

Din momentul in care unul dintre parteneri traieste o stare de nemultumire, inseamna ca exista o problema. Astfel, partenerul va raspunde verbal, nonverbal sau prin actiuni conform cu ceea ce acesta va intelege.

Deci, trebuie sa fii atent la semnalele pe care le transmite partenerul. Aceste semnale pot fi: cuvinte, fraze, reprosuri impotriva ta care inainte nu existau. Lipsa de dialog, lipsa de comunicare, frica de a va transmite nevoile, teama ca veti fi criticati, sanctionati, neintelesi sau ca nu veti obtine nimic face ca relatia sa se stinga. Supararea, tristetea, teama, regretul sunt sentimente pe cat de firesti pentru noi oamenii, pe atat de important de comunicat, caci au efectul unor adevarate toxine in corpul nostru.

Aceste sentimente cu cat sunt mai mult ignorate sau ascunse cu atat devin mai puternice. Si asta poate sa-ti afecteze atat viata ta, cat si pe cea a celor din jur.

Comunicarea defectuoasa apare atunci cand cei doi nu pot sau nu au abilitatea de a intelege faptele si/sau sentimentele impartasite.

Pentru a pune in aplicare o dinamica de a rezolva o criza in relatia de cuplu este necesara o schimbare intre cei doi parteneri.

Solutii in gestionarea relatiei de cuplu

a) Comunicarea deschis

Trairile tensionate pot aluneca rapid intr-o comunicare conflictuala, iar apoi sa duca spre o distantare emotionala.

Comunicare nu inseamna doar exprimarea unui gand sau a unui sentiment. Este bine ca persoana iubita sa cunoasca sentimentele tale in multe situatii, iar comunicarea sincera rezolva multe probleme intr-o relatie.

Important este sa inveti sa comunici corect cu partenerul, fara a fi agresiv, dar fiind in acelasi timp atent atat la nevoile tale cat si la nevoile celuilalt. Invatand sa-ti exprimi dorintele, sa discuti deschis si cu calm despre ele vei putea identifica cele mai potrivite solutii pentru amandoi.

Este necesar sa fii sigur si ca ai gasit modul cel mai bun de a exprima ceea ce ai de spus.

Schimbarea este esentiala pentru a intelege ceea ce simte celalalt.

b) Femei vs Barbati – Recomandari utile:

Femeile care doresc sa comunice cu partenerul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

• sa formuleze intrebari clare si precise

• sa respecte momentele de tacere ale barbatui

• sa fie atente la ce spune partenerul

• sa accepte dificultatea barbatului de a vorbi despre emotii

• sa impulsioneze partenerul sa spuna tot ce are ,,pe suflet”

• sa ascultate activ conversatia

• sa apeleze la empatie.

Barbatii care doresc sa comunice cu partenera, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

• sa isi asculte partenera

• sa o ajute sa isi satisfaca nevoia de comunicare

• sa ii ofere suport si solutii pentru ca emotiile negative sa se dimunueze

• sa manifeste o consideratie pozitiva fata de partenera

• sa evite sa fie agresiv

• sa o inteleaga empatic.

Constientizarea cauzelor problemelor intr-o relatie si cautarea unui ajutor pentru a le elimina duce atat la imbunatatirea calitatii vietii in doi, dar si la achizitionarea unor aptitudini necesare de rezolvare a unor probleme viitoare.

Nu este rusinos sa apelezi la serviciile unui psiholog pentru a te ajuta sa depasesti criza prin care treci. In schimb, sa accepti ca ai nevoie de ajutorul unui profesionist este o dovada de maturitate in cuplu. Psihologul va pastra o pozitie neutra si va sti cum sa ramana obiectiv gasind impreuna cu voi strategii in solutionarea tuturor problemelor cuplului.

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.