Starea de fericire
Starea de fericire poate fi atinsa daca traiti in contact cu voi ajutati de cele 12 puncte de mai jos. Oamenii de stiinta au analizat mii de oameni, iar ceea ce a descoperit Leo Bormans este pe cat de suprinzator, pe atat de plin de inspiratie.
- Acceptati ceea ce aveti
Cercetarea arata ca oamenii fericiti au niveluri modeste de asteptari si aspiratii, vor ceea ce pot sa obtina, in timp ce persoanele nefericite nu reusesc sa obtina niciodata ceea ce isi doresc. De asemenea, oamenii fericiti stiu sa evite dezamagirile si cum sa genereze surprize placute. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei se straduiesc sa indeplineasca obiective realiste si sunt multumiti cu ceea ce au. Doctor Jose de Jesus Garcia Vega de la Universitatea din Monterrey, Mexic, spune ca trebuie sa acceptam lucrurile pe care le avem. “Pentru a fi fericiti trebuie sa ne bucuram de ceea ce avem”.
- Bucurati-va de ceea ce faceti
Oamenii fericiti fac ceea ce le place si le place ceea ce fac, si nu fac lucrurile pentru bani sau lauda. Nu are nici un rost sa ramai blocat intr-un loc de munca pe care il urasti, inconjurat de colegi neprietenosi, doar pentru ca banii sunt suficienti. Oamenii uita ca le este permis sa fie si fericiti la servici. Multi dintre noi petrecem cei mai frumosi ani din viata noastra incercand sa facem bani, iar in timpul acestui proces ne sacrificam sanatatea si familia. Mai tarziu, acesti oameni isi cheltuie aceeasi bani incercand sa isi recupereze sanatatea pierduta si familia indepartata.
- Traiti pentru prezent
Nu insitati asupra trecutului, asupra lucrurilor care nu au functionat cum trebuie sau a esecurilor anterioare. In acelasi mod, nu visati la un viitor idealizat care nu exista sau nu va ingrijorati ca nu s-a intamplat, inca. Oamenii fericiti traiesc pentru prezent si au moduri pozitive de a gandi. Daca nu puteti fi fericiti astazi, ce va face sa credeti ca maine va fi diferit?
- Alegeti fericirea
Nu trebuie sa va fie teama sa faceti un pas inapoi si sa va reanalizati obiectivele. Imaginati-va viata ca pe o poveste pe care o puteti modifica si corecta pe masura ce mergeti mai departe. Acest mod de abordare flexibila necesita gandire pozitiva si o minte deschisa. Trebuie sa alegeti tot timpul sa fiti fericiti.
Aceasta teorie este sustinuta de Ingrida Geciene de la Universitatea Vilnius din Lituania, care a analizat fericirea oamenilor din 31 de tari europene. Aceasta a descoperit ca “voluntaristii” (oamenii care simt ca au libera alegere si control complet asupra vietii lor) erau mai fericiti decat “fatalistii” (oameni care cred ca pot fi schimbate foarte putine prin interventia personala). In urma cercetarii doamna Geciene a ajuns la concluzia ca tarile nord europene contin mai multi voluntaristi, in timp ce tarile latine precum Spania si Italia au un procent mai ridicat de fatalisti.
- Relatii
Cu totii traim fericirea in relatie cu ceilalti oameni. Trebuie sa tineti minte ca la fel cum alte persoane ne pot face pe noi fericiti, si noi suntem “alti oameni” pentru altcineva. Incercati sa pretuiti oamenii care sunt importanti pentru dumneavoastra. Cercetarea arata totodata ca persoanele casatorite sunt mai fericite decat cele singure.
- Fii tot timpul ocupat
Daca vreti sa fiti mai fericiti, trebuie sa va dezvoltati o personalitate sociabila, si sa fiti un mare iubitor al iesirilor din casa. Acceptati invitatia la film, alaturati-va unui club de carte sau unui grup de artisti. Cea mai buna metoda de a savura placerea este in compania celorlalti. Eunkook M. Suh, profesor de psihologie la Universitatea Yonsei din Seul, spune ca trebuie sa va construiti o viata sociala bogata, nu ca o obligatie, dar pentru ca este plina de satisfactii, semnificativa si distractiva.
Potrivit cercetarilor, oamenii activi, ocupati, sociabili, sunt cei mai sanatosi si mai fericiti din societate.
- Nu comparati
Claudia Senik, profesor la Universitatea Sorbona din Paris spune ca ambitia este sanatoasa si ii face pe oameni fericiti, insa invidia ii face nefericiti. Trebuie sa va concentrati asupra obiectivelor si viselor pe care le aveti astfel incat sa va bucurati de propriile reusite.
- Fii tu insuti
Asa cum nu trebuie sa va comparati cu alte persoane, este important sa nu va ingrijorati in legatura cu ceea ce cred ceilalti despre felul cum sunteti. Oamenii fericiti sunt spontani, naturali si reali. Acestia spun ceea ce cred si ceea ce simt, si nu sunt ingrijorati in legatura cu ceea ce cred altii despre ei.
- Nu va ingrijorati
Oamenii fericiti nu se ingrijoreaza si recunosc ca 90% din griji nu se indeplinesc. Lasati grijile nejustificate deoparte!
- Organizati-va
Poate ca ii invidiati pe cei cu o personalitate boema si care se lasa dusi de val, insa nu va pacaliti. Oamenii fericiti planuiesc si organizeaza, au obiective si un scop bine stabilit. Puteti obtine doar ceea ce va doriti sau visati, asta daca stiti exact ce doriti sau visati.
- Ganditi pozitiv
Sentimentele si emotiile negative creaza disconfort psihic si stres psihologic. Oamenii fericiti elimina toate lucrurile negative si privesc doar partea frumoasa si pozitiva a lucrurilor. De exemplu, atletii se vor gandi intotdeauna cum vor castiga cursa nu cum vor pierde. Trebuie sa trecem de la o perspectiva negativa, cea cu jumatatea de pahar gol, la perspectiva cu jumatatea plina a paharului, si totodata sa punem in practica optimismul. Optimismul este mecanismul natural de autoaparare al mintii impotriva depresiei.
- Pretuiti fericirea
Fericirea poate fi invatata, iar gasirea unui scop in viata iti poate usura drumul. Oamenii fericiti apreciaza si realizeaza ca fericirea le va prelungi viata.
Sursa: http://www.holisterapi.ro
Va multumesc,