Știați că iertarea ucide boala? Aflați cum, dar și ce legătură teribilă există între ură și cancer!

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Știați că iertarea ucide boala? Aflați cum, dar și ce legătură teribilă există între ură și cancer!

Loading

Am discutat adesea despre impactul pozitiv pe care starea de bine îl are asupra sănătății noastre. De asemenea, stresul este recunoscut ca o traumă emoțională, care poate contribui la dezvoltarea diferitelor afecțiuni în organism.

Acum, aceste afirmații sunt susținute ferm de unul dintre cei mai respectați experți în neurologie din prezent, profesorul Dumitru Constantin Dulcan.

Domnia sa ne explică faptul că o stare de bine generează o chimie favorabilă sănătății, în sensul că atunci când suntem mulțumiți, odihniți și fericiți, organismul nostru produce hormoni benefici care au efecte miraculoase asupra sănătății.

Rationalizarea stresului ca soluție

Profesorul Dulcan ne vorbește despre conceptul tot mai discutat de „rationalizare a stresului” și ce înseamnă acesta.

„Ce faci atunci când treci printr-o pierdere, când cineva drag dispare? Plângi neîncetat luni întregi, rămânând sub influența stresului până te îmbolnăvești, sau alegi să minimizezi efectele negative rămânând cu una dintre cele două rele?”, întreabă renumitul neurolog, oferind soluții pentru astfel de situații.

„Schimbă-ți gândul, starea emoțională, cu altceva, cu o emoție pozitivă, citește o carte, vizionează un film plăcut, socializează. Dar nu cu cei care suferă mai mult decât tine sau cu cei care critică orice faci și nu-ți aduc niciun beneficiu, ci socializează cu cei care rezonează cu tine”, sunt recomandările profesorului.

Studiile, spune el, arată că perioada normală de doliu și suferință ar trebui să dureze între 3 și 6 luni; depășirea acestui interval poate indica o reacție patologică.

Emoțiile negative ne îmbolnăvesc fizic!

Viața nu poate fi un șir neîntrerupt de fericire, ci include și momente de tristețe și depresie, subliniază neurologul și psihologul cunoscut pentru interesul său în psihologia gândirii, un domeniu relativ nou.

„Fericirea continuă nu este posibilă pentru că, fiind vii, suntem vulnerabili la stimuli exteriori și interiori. Fiecare gând generează o reacție chimică, favorabilă sau nefavorabilă, care are efecte fiziologice, inclusiv asupra pH-ului, care devine alcalin sau acid, în funcție de gândurile noastre”, explică Dulcan.

Creierul, însă, face selecția, având un așa-numit cod etic. Specialiștii susțin că gândurile negative activează o parte a lobului frontal, în timp ce cele pozitive activează o altă parte a creierului.

„Emoția distructivă este aceea care îți face rău atât ție, cât și celorlalți, deoarece gândul negativ se multiplică și infestează toate mințile care vibrează pe aceeași lungime de undă. Revine la tine multiplicat și îți provoacă necazuri. De aceea, îndepărtează gândurile rele și învață să ierți”, ne sfătuiește profesorul Dulcan.

Iertarea vindecă ADN-ul!

Completând ideile lui Dulcan, profesorul Vlad Ciurea, un alt specialist de renume în neurologie, explică cum pierdem cele mai multe celule nervoase din cauza furiei, scandalului, stresului și urii. Creierul, fiind centrul de comandă al organismului, este cel mai bun prieten al zâmbetului, spune Ciurea.

Mai grav este faptul că nu conștientizăm că expresia „gândul poate ucide” are rădăcini adânci în realitatea medicală și nu este doar o metaforă.

Profesorul Dulcan face o afirmație șocantă, dar susținută de numeroase experimente: „Ura este opusul iubirii și este una dintre cauzele apariției cancerului”, afirmă el, explicând cum „răul” se transformă atunci când intervine iertarea.

„De aceea, cred că Iisus a fost cel mai mare învățător al tuturor timpurilor, aducând două imperative extraordinare: iubirea, care înseamnă unificare, și iertarea. Iertarea, din punct de vedere fiziologic, șterge modelul patologic din ADN!”, concluzionează Dulcan.

Să vă fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×