Știi diferența dintre anxietatea funcțională și cea disfuncțională?

Psihoterapie individuala, de cuplu si familie (EFT) București si online

Știi diferența dintre anxietatea funcțională și cea disfuncțională?

Loading

Anxietatea este împărțită în: anxietate funcțională și anxietate disfuncțională.

Anxietatea este funcțională când suntem în fața unei mașini care urmează să ne accidenteze sau în fața uni șarpe veninos întâlnit într-o pădure.

Anxietatea este definită disfuncțională atunci când are un impact negativ asupra adaptării și a comportamentului, deci trebuie să fie resimțită excesiv în frecvența, intensitatea și durabilitatea cu care apare.

Anxietatea funcțională:

Adaptativă: Anxietatea funcțională este un răspuns natural și adaptativ la stres sau potențiale amenințări. Este o parte normală a experienței umane.

Mobilizatoare: Ea poate actua ca un motivator, ajutându-ne să ne pregătim pentru provocările viitoare, cum ar fi întâlnirile importante sau termenele limită.

Proporțională cu situația: Intensitatea anxietății este proporțională cu situația sau cu evenimentul stresant.

Temporară: Anxietatea funcțională este de obicei temporară și scade odată ce situația stresantă s-a terminat sau a fost gestionată.

Nu interferează cu activitățile de zi cu zi: Deși poate fi neplăcută, ea nu interferează semnificativ cu performanța zilnică sau cu calitatea vieții.

Anxietate disfuncțională se activează în absența unui pericol real sau în situații în care stimulii nu prezintă un pericol real (ex: este anxietate disfuncțională acel disconfort resimțit la gândul de a vorbi în fața multor oameni).

Anxietatea disfuncțională:

Excesivă și persistentă: Anxietatea disfuncțională este nespecifică, excesivă și persistă chiar și în absența unui stresor real sau proporțional.

Debilitantă: Poate fi atât de intensă încât împiedică capacitatea unei persoane de a funcționa în mod normal, afectând activitățile de zi cu zi, relațiile și performanța la locul de muncă.

Nerațională: Adesea, persoana poate recunoaște că răspunsul anxios este disproporționat față de situația actuală sau potențială.

Sindromică: Poate face parte dintr-un spectru de tulburări anxioase, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea de anxietate socială etc.

Cronicitate: Tinde să fie cronică și poate necesita intervenție profesională, cum ar fi terapie sau medicație, pentru a fi gestionată eficient.

 

Anxietatea poate provoca durere și suferință în viețile oamenilor, împiedicându-i pe aceștia să-și duca la bun sfârșit proiectele de viață și menținerea unei stări de bine.

Sa va fie cu folos,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×