Superputeri psihologice
Milioane de oameni sufera de sentimente de anxietate, depresie, fobii, obsesii, dependente sau alte probleme psihologice, dar confruntarea si vindecarea de aceste asa-numite “tulburari” pot facilita dobandirea unor superputeri psihologice pe care ceilalti nu le pot intelege.
Nu, aceste persoane nu vor vedea cu raze X si nu vor deveni invizibile, dar recuperarea in urma unor suferinte psihice le ofera superputeri psihologice si o super-forta pe care le pot folosi in fiecare zi. Cei care se lupta pentru a scapa de afectiunile lor psihologice isi creeaza o forta interioara care este diferita de ceea ce oamenii experimenteaza in mod normal.
Potrivit statisticilor efectuate in Statele Unite ale Americii, unul din patru adulti sufera de o boala psihica intr-un anumit an.
Ganditi-va la oameni care sunt ,,nebuni” in sensul frumos al cuvantului sau ganditi-va la artisti, compozitori si alti intelectuali geniali. Exista oameni care reusesc sa gestioneze cu succes cele mai ciudate ganduri, dar si stresul emotional si care, in acelasi timp, muncesc din greu la serviciu si au grija de familii. Acestia au superputeri pe care ceilalți nu le pot intelege.
Care sunt superputerile psihologice?
1. Superputeri psihologice de perceptie
Persoanele care au o stima de sine scazuta pot suferi de problemele psihologice ale anxietatii sau depresiei. Ele sunt, de asemenea, hipersensibile la critici și pot să recidivezenumai din cauza unor mici inflexiuni ale vocii. Sunt hipersensibile si la expresii ale fetei, la gesturi sau la alte indicii care le pot sugera ideea respingerii sociale.
Cei care au vazut serialul politist de comedie Monk pot realiza cu exactitate in ce consta aceasta superputere psihologica a perceptiei.
Atunci cand au sentimentul ca toata lumea ii privește, aceste persoane se simt ca si cum ar fi sub un microscop, astfel incat incep sa priveasca cu mare atentie la orice altceva, folosind aceasta superputere psihologica.
Din nefericire, persoanele cu anxietate sau depresie au tendinta de a vedea lumea intr-o lumina negativa. Daca ar elimina partea intunecata, persoanele cu anxietate și depresie ar putea folosi mai bine superputerile lor psihologice de percepție pentru a realiza lucruri pozitive.
2. Superputeri psihologice intuitive
Stomacul este hiperactiv si foarte sensibil. Se pare ca reactioneaza exagerat la momente provocatoare de anxietate si, ca rezultat, semnaleaza imediat daca exista un motiv de teama. Din pacate, aceasta superputere psihologica inseamna, de asemenea, ca stresul resimtit cauzeaza gaze, balonare si disconfort abdominal, pe langa superputerea psihologica a intuitivitatii.
Semnalele date din zona abdomninala sunt reale si de incredere. Problema este ca atunci cand gandurile sunt afectate de suferinte psihice persoanele in cauza nu au încredere în ceea ce simt. Este posibil sa nu poata avea incredere nici macar in ceea ce simt persoanele apropiate in conditiile in care una din patru persoane ar avea o afectiune psihica.
3. Superputeri psihologice empatice si de socializare
Persoanele care sufera de anumite afectiuni psihice sunt foarte empatice fata de ceilalti datorita gamei largi de extreme emotionale pe care le experimenteaza. Ele inteleg durerea extrema si durerea inexplicabila sau bucuria maniacala ori anxietatea extrema mai bine decat oricine altcineva. Capacitatea de a oferi empatie este o superputere socială si psihologica.
Atunci cand cineva se recupereaza din depresie, este extrem de sensibil la indiciile care ar putea sugera respingerea din partea celorlalti, din cauza stimei de sine scazuta.
4. Superputeri psihologice creative
De la Vincent Van Gogh la Edgar Allen Poe, personalitatile creatore care au valorificat la maxim superputerile lor psihologice si-au lasat amprenta asupra culturii intregii omeniri. Capacitatea de a se ridica cu gandul deasupra spatiului fizic redus al lumii in care traiau i-a ajutat sa rezolve creativ problemele.
Într-un studiu efectuat cu privire la prezenta bolilor psihice la scriitori, cercetatorii au descoperit ca acestia au avut o rată substanțial mai mare de afectiuni mintale in comparatie cu alte categorii de persoane. S-a constatat, de asemenea, o prevalenta mai mare a tulburarilor afective si a creativitatii la rudele de gradul I ale scriitorilor, fapt ce sugereaza ca aceste trasaturi ar putea fi mostenite genetic.
Pe platforma inspirationala TED pot fi vizualizate prezentari foarte interesante din diferite domenii. Iata mai jos este experienta unui “comic deprimat” si descoperiti ce superputeri a folosit (puteti selecta subtitrarea in limba romana).
Să vă fie cu folos,