Test de creativitate SRI. Incearca-l si tu!
Tinerii interesati de o cariera in Serviciul Roman de Informatii trebuie sa treaca o serie de teste care le vor verifica atat nivelul de cunostinte, cat mai ales aptitudinile specifice. Care sunt cerintele si ce teste trebuie sa sustinute pentru a deveni ofiter SRI?
In general, aspirantii la o cariera in Serviciul Roman de Informatii sunt indrumati sa urmeze cursurile de licenta si de master organizate de Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”. Varianta cea mai usoara este sa accezi in aceasta structura doar pe baza studiilor superioare si a experientei in domenii de interes pentru securitatea nationala.
Atat unii dintre candidati, cat si altii vor trece insa prin testari riguroase, care le vor verifica nu numai nivelul de cunostinte, dar si aptitudinile necesare unui ofiter de informatii.
Testele de angajare la SRI la care sunt supusi candidatii sunt diverse, mergand de la cunoasterea unei limbi straine, probe sportive si medicale, pana la testari psihologice complexe.
Test de creativitate SRI: ce implica
Una dintre cele mai dificile probe, care cerne foarte multi candidati consta in testele de creativitate. Acestea vizeaza transpunerea candidatilor in scenarii contextuale diverse, posibil a fi intalnite in viata cotidiana, care au scopul de a descoperi ce abilitati de relationare au viitorii SRI-isti si daca se pot adapta situational-emotional. Aceasta proba nu necesita o pregatire de specialitate, iar rezultatul obtinut nu poate fi contestat.
Calitati de „spion” la SRI
Cei care vor sa verifice daca au aptitudini pentru a deveni ofiteri de informatii trebuie sa stie ca pe site-ul Serviciului Roman de Informatii exista o sectiune cu doua teste. Acestea va pot arata daca aveti sau nu stofa de „spion”.
SRI precizeaza ca parcurgerea lor nu implica angajarea in institutie. Acestea sunt doar simple instrumente de evaluare generala care va pot ajuta sa identificati anumite aptitudini de care SRI are nevoie.
Test de angajare la SRI: exemple
Iata cateva din intrebarile care apar in primul test de angajare la SRI, la care trebuie sa bifati una sau mai multe variante:
In ce domenii detineti experienta profesionala?
Stiinte militare, informatii / Stiinte socio-umane / Filologie – limbi straine / IT&C / Juridic / Educatie / Tehnic / Economic / Antreprenoriat / Resurse umane / Medical / Altele / Nu am.
Ce va place cel mai mult sa faceti in timpul liber?
Sa experimentati lucruri noi / Sa va petreceti timpul singur / Sa iesiti cu prietenii.
In timpul unei calatorii cu trenul preferati:
O discutie cu alti pasageri / Castile pe urechi, o carte sau navigarea pe Internet.
Care sunt cei mai importanti doi factori care v-ar motiva sa lucrati in SRI?
Un salariu bun / Recunoastere in societate / Apartenenta la o institutie de elita / Un loc de munca stabil / Oportunitati de cariera / Un mediu de lucru profesionist / Posibilitatea de a invata si a face lucruri speciale.
Care dintre descrierile de mai jos vi se potrivesc cel mai bine?
Sa inteleg, sa interpretez, sa gandesc / Sa interactionez, sa relationez, sa actionez / Sa creez, sa perfectionez, sa inovez.
Daca veti completa corect cea mai mare parte a intrebarilor, primul test de angajare la SRI va afisa urmatorul mesaj: „Studiile absolvite, pregatirea profesionala, precum si trasaturile de personalitate relevate de raspunsurile dumneavoastra v-ar putea recomanda pentru o cariera de ofiter operativ de intelligence in SRI. Aveti posibilitatea de a va folosi abilitatile si cunostintele in slujba unei organizatii discrete si eficiente, care utilizeaza mijloacele puse la dispozitie de lege pentru a proteja si promova interesele de securitate ale Romaniei”.
Al doilea test la SRI: evaluarea atentiei distributive
Al doilea test de angajare la SRI va va solicita la maximul atentia. Vi se va prezenta o secventa video, din care trebuie sa retineti cat mai multe detalii. Ulterior, vi se va cere sa reproduceti din memorie: cu ce era imbracat personajul principal, denumit „spionul”, ce ora arata ceasul stradal aflat intr-un plan indepartat, care credeti ca este omul de legatura al „spionului” dintre personajele cu care acesta a intrat in contact, ce reclame erau vizibile in film, ce vi s-a parut iesit din comun pe parcursul scenei etc.
La finalul testului veti primi feedback in functie de raspunsurile date. Astfel, veti afla daca aveti reflexul de a observa aspecte care par mai putin relevante sau daca sunteti inzestrat cu o atentie distributiva dezvoltata.
In caz afirmativ, testul pentru angajare la SRI va va da verdictul: „Se pare ca puteti fi concentrat pe mai multe directii, fara a pierde din vedere elementele de context. Este un amanunt foarte important in munca de ofiter de informatii”.
Conditii de admitere la academia SRI
Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” este unitatea superioara de invatamant care pregatesti viitorii ofiteri de informatii, prin cursuri de licenta (3 ani) si de master.
Pentru a putea participa la testele de admitere la academia SRI, candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Iata doar cateva dintre cerinte:
– au varsta de pana la 23 de ani impliniti
– sunt absolventi de liceu, cu diploma de bacalaureat
– cunosc foarte bine si au capacitatea de a se exprima clar si corect in limba romana.
– nu au repetat, in timpul liceului, unul sau mai multi ani de studiu, din motive imputabile
– sunt „apti medical” conform baremelor stabilite de Serviciul Roman de Informatii
– sunt apti psihologic
– au o conduita civica si morala corespunzatoare
– nu au fost condamnati penal printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune savarsita cu intentie si nu au executat o pedeapsa cu inchisoarea ca urmare a savarsirii unei infractiuni din culpa; nu sunt in curs de cercetare sau judecata
– in situatia in care fac parte din partide, formatiuni sau organizatii politice, sa declare in scris ca dupa admitere renunta la calitatea de membru al acestora
– accepta, in situatia in care vor fi declarati „Admisi”, interzicerea ori restrangerea exercitarii unor drepturi si libertati cetatenesti prevazute de legislatia in vigoare
– accepta efectuarea de verificari asupra activitatii si comportamentului lor, precum si verificarile de securitate.
Nu se pot inscrie la concursul de admitere SRI:
– tinerii care fac parte din organizatii aflate in afara legii.
– adeptii unor culte sau organizatii religioase ale caror precepte contravin normelor de pastrare a ordinii publice, incalca bunele moravuri sau nu sunt compatibili cu exercitarea profesiei de militar.
– cei cunoscuti ca avand trasaturi negative de caracter, incompatibile cu profilul moral al unui ofiter de informatii.