Testul psihologului Leopold Szondi – descopera-ti sinele pe care l-ai ascuns!

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Testul psihologului Leopold Szondi – descopera-ti sinele pe care l-ai ascuns!

Loading

test-szondi-580x400
Acest test a fost conceput in secolul al XX-lea de catre psihiatrul maghiar Leopold Szondi. Scopul acestui test a fost acela de a explora cele mai profunde impulsuri reprimate ale unei persoane, in baza simpatiei sau a aversiunii cauzate de fotografiile unor psihopati. Testul se bazeaza pe notiunea generala potrivit careia caracteristicile care ne deranjeaza la ceilalti sunt cele care ne-au creat un sentiment de aversiune fata de noi insine intr-un stadiu timpuriu al vietii noastre si de aceea au fost suprimate.

Iata cativa termeni din domeniul psihologiei pe care ar trebui sa-i cunoasteti inainte de a incepe acest test:

Reprimarea: conform conceptului psihanalitic, acesta este cel mai important mecanism de aparare psihologic de care dispunem. Functia sa cea mai importanta este aceea de a transfera ganduri si dorinte in legatura cu care nu ne simtim confortabil subconstientului.

Negarea (refuzul): Este un proces mental prin care ne refuzam impulsurile noastre cele mai profunde, adoptand exact opusul comportamentului dorit.

Sublimarea: procesul de trasfer al alegerilor noastre reprimate, stari sau comportamente catre cele care sunt acceptabile sau utile din punct de vedere social, cum ar fi activitatile artistice, hobby-uri, alegeri profesionale sau mici obiceiuri inofensive.

Instructiuni:

Priveste cu atentie portretele acestor opt oameni si alege-l pe cel cu care nu ti-ai dori sa te intalnest in timpul noptii in intuneric, deoarece, aspectul sau iti provoaca dezgust si teama interioara. Citeste interpretarea care corespunde numarului de portret ales.

IMPORTANT: va rugam sa nu interpretati gresit rezultatele testului. Acestea nu implica existenta unei anumite tulburari psihice, din moment ce acest test a fost conceput cu scopul de a face o presupunere cu privire la posibilele impulsuri reprimate in conformitate cu teoria psihanalizei.
Testul initial include sase seturi de portrete a cate opt portrete fiecare set. Acestea au fost clasificate ca homosexual, sadic, epileptic, insteric, katatonic, schizofrenic, depresiv si maniac. Acesta este o versiune mai mica a testului si include doar un singur set de portrete.

Interpretari:

1. Sadistul

Reprimarea

Esti susceptibil de a-ti fi reprimat unele amintiri din primii ani din viata asociate cu autoritarismul din comportamentul tau, cu nevoia de a domina si cu o inclinatie catre intentii rele. In cazul in care ai ales portretul acestui profesor probabil ai reprimat unele comportamente umilitoare sau ofensatoare ale celorlalti fata de tine in inconstientul tau.

Refuzul

Esti o persoana complet infofensiva si pasnica. Esti mereu dispus sa-i ajuti pe ceilalti. In cazul in care lucrezi la birou, superiorilor tai le este destul de dificil sa se inteleaga cu tine. Atunci cand nu vrei sa faci ceva, creezi bariere – ajungi tarziu la locul de munca sau afisezi o stare de dispozitie foarte proasta. De multe ori, atunci cand trebuie sa te aperi, alegi calea rezistentei pasive si a sfidarii, tactici ce-i obosesc pe cei care incearca sa-ti creeze probleme.

2. Epilepticul

Reprimarea

Atunci cand discutam despre tulburari de personalitate asociate cu afectiuni cerebrale, leziuni si disfunctii – asa cum se intampla in unele cazuri de epilepsie – unele dintre caracteristicile diagnosticului pot fi impulsivitatea, iritabilitatea, episoadele de furie si agresiunea. In cazul in care acest domn robust cu cu un cap rotund a provocat teama si repulsie in interiorul tau, probabil, in copilaria ta, ai reprimat astfel de sentimente si comportamente in subconstientul tau.

Refuzul

Cu siguranta esti o persoana pasnica. Fiind bland si prietenos, vrei sa creezi impresia unei persoane responsabile si plina de auto-control. Esti echilibrat din punct de vedere emotional si te imprietenesti destul de repede cu cei din jurul tau si cu ideile lor.

3. Katatonic

Reprimarea

Unele caracteristici ale acestei tulburari mintale este stimularea excesiva a imaginatiei, a cunoasterii si in general, a negativismului. In cazul in care acest domn zambitor a provocat sentimente negative in interiorul tau, este posibil sa fi reprimat o mare parte din hiperactivitatea mintii tale, care te-ar fi putut face sa pierzi contactul cu realitatea, asta in cazul in care nu ar fi fost transferata subconstientului tau.

Refuzul

Ai tendinta de a adopta cu usurinta comportamente stereotipe si nu-ti plac inovatiile si schimbarile. Probabil esti genul de persoana timida, rusinoasa, care considera ca este destul de dificil sa se adapteze noilor situatii. Cea mai mare frica a ta este aceea de a pierde stapanirea de sine. Esti un pic rigid si de multe ori in defensiva si probabil genul de persoana care nu deviaza niciodata de la principiile sale de conduita comportamentala.

4. Schizofrenicul

Reprimarea

Personalitatea schizofrenica este caracterizata de o intensa apatie, distorsiuni ale gandirii si emotii incompatibile. In cazul in care aceasta persoana ti-a facut pielea de gaina, probabil ai reprimat un sentiment de indiferenta fata de ceilalti si te-ai indepartat de lucruri, oameni sau evenimente intr-un stadiu timpuriu al copilariei tale.

Refuzul

Probabil esti o persoana destul de sociabila. Crezi in puterea comunicarii si a socializarii cu ceilalti, te bucuri de compania acestora si de iesirile in oras. Cu toate acestea, aceasta sociabilitatea este destul de inselatoare si poate ascunde o persoana destul de izolata, care locuieste in interiorul ei cu sentimentul de singuratate. Relatiile cu cei din jurul tau pot avea un substrat de superficialitate, ca si cand lipsesc sentimentele adevarate cu desavarsire. In profunzimea fiintei tale ai sentimentul ca nu ai nevoie de cei din jurul tau cu adevarat.

5. Istericul

Reprimarea

Unele dintre caracteristicile persoanei insterice sunt emotiile superficiale, instabile, narcisismul si exhibitionismul. In cazul in care ai facut aceasta alegere, probabil ai reprimat o dorita de atentie si o sete pentru aprobarea celor din jurul tau.

Refuzul

Creezi impresia unei persoane modeste, cu o intensa interiorizare. Cu toate acestea, in realitate, s-ar putea sa fii posedat de o dorinta coplesitoare de a-i fermeca pe ceilalti. Ai grija foarte meticulos de aspectul si de comportamentul tau. Incerci mereu sa te imbraci elegant si sa le atragi atentia celor din jurul tau prin modul in care te imbraci.

6. Depresivul

Reprimarea

Lipsa respectului de sine, sentimentele de inferioritate si vinovatia sunt principalele cauze ale aparitiei depresiei. Facptul ca aceasta imagine iti provoaca sentimente de aversiune inseamna ca esti o persoana deprimata, dar care reuseste cu succes sa-si tina aceste simptome sub control.

Refuzul

Poate ca esti o persoana cu o atitudine lipsita de griji. Iti arati intotdeauna aspectele pline de dinamism, de incredere si optimism ale personalitatii tale. Uneori, daca te superi poti manifesta distimie si melancolie. De asemenea, poti avea momente in care esti ursuz.
Sublimarea
Foarte probabil iti asumi rolul de psiholog pentru prietenii tai si-ti face placere sa gasesti o rezolvare a problemelor celorlalte persoane.

7. Maniacul

Reprimarea

Unele dintre caracteristicile de diagnostic ale maniei sunt extroversiunea, suprastimularea, supraestimarea de sine si nu in ultimul rand risipa banilor si a emotiilor. Probabil exista in interiorul tau un fel de emotie care, in cazul in care nu a fost controlata, te-a trasformat intr-un mistic fanatic.

Refuzul

Foarte probabil esti o persoana care evita sa provoace cu propriul comportament, care detesta zgomotul, extremele si excesele. Esti un exemplu de discretie, retinere si masura. Fiind o persoana logica si calculata, vei avea intotdeauna un comportament retinut.

8. Tulburarea disociativa de identitate

Reprimarea

Acest tip de personalitate se exprima prin dorinta unei persoane dea trai si de a fi acceptat ca un membru de sex opus. In cazul in care acest tanar ti se pare periculos, in copilaria ta ai reprimat o problema de identitate, mai precis o problema cu privire la identitatea genului.

Refuzul

In cazul in care mecanismul de aparare a functionat, este posibil sa ai o tendinta de a confirma prin comportament, obiceiuri si aspect faptul ca esti un barbat adevarat sau o femeie adevarata. Daca esti un barbat, vrei sa demonstrezi ca esti foarte “macho”, iar daca esti femeie, ai incercat intotdeauna sa arati cat mai sexy si sa flirtrezi si sa-i atragi pe ceilalti barbati prin felul tau feminin de a fi.

Sursa

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×