Totul incepe cu gandurile tale – Brian Tracy

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Totul incepe cu gandurile tale – Brian Tracy

Loading

14346121_s

Brian Tracy este un autor recunoscut in domeniul ”self-help”, al cunoasterii modului in care putem atinge succesul si realizarea personala.

Sustine conferinte si seminarii la nivel international, publice si private. Principiile pe care se bazeaza toata activitatea sa sunt provenite din psihologie, management, filosofie, metafizica, religie, istorie.

Sugestiile pe care Brian Tracy le propune, vizeaza identificarea potentialului individual de care dispune fiecare om, recladirea / cresterea increderii in sine, a stimei de sine, a repectului de sine, ducand la imbunatatirea performantelor personale si profesionale.  

Daca iti stabilesti in minte o imagine a viitorului luminoasa si fericita, te plasezi intr-o stare care te va conduce la obiectivele tale. (Norman Vincent Peale)

Felul in care gandesti si simti despre tine insuti, incluzand credintele si asteptarile tale despre ceea ce este posibil pentru tine, determina tot ceea ce faci si ti se intampla.

Cand iti schimbi calitatea modului in care reflectezi, iti modifici calitatea vietii, uneori instantaneu. Detii controlul total asupra unui singur lucru in univers – gandirea ta!

Poti sa hotarasti ce urmeaza sa gandesti in orice situatie. Gandurile tale si modul in care interpretezi orice eveniment iti determina sentimentele pozitive sau negative.

Gandurile si sentimentele tale te conduc la actiuni si determina rezultatele pe care le obtii.  

Totul incepe cu gandurile tale

Gandirea pozitiva

Gandurile pozitive iti imbunatatesc viata. Iti dau putere si te fac sa te simti si mai increzator. Gandirea pozitiva nu este doar o idee motivationala.

Are efecte masurabile, constructive asupra personalitatii si sanatatii tale, asupra nivelurilor tale de energie si de creativitate. Cu cat esti mai optimist si pozitiv, cu atat vei fi mai fericit in fiecare domeniu al vietii tale.

Gandurile negative au efecte opuse. Iti iau din putere si te fac sa te simti slab si mai putin increzator. De fiecare data cand gandesti sau spui ceva negativ, iti diminuezi puterea. Te simti furios si defensiv, frustrat si nefericit.

Treptat, gandirea negativa iti poate face rau fizic si chiar sa-ti otraveasca relatiile. Gandirea pozitiva conduce la sanatate mentala si la performanta.

Gandirea negativa duce la boala mentala si la eficacitate scazuta.

De aceea, daca vrei sa ai o viata minunata, scopul tau este acela de a-ti cultiva emotiile pozitive si de a scapa de cele negative.

Eliminarea emotiilor negative este cel mai important pas pe care il poti face pentru a avea sanatate, fericire si o stare de bine personal.

De fiecare data cand obtii controlul asupra gandurilor si sentimentelor tale si te disciplinezi sa le mentii pozitive, se imbunateste atat calitatea vietii tale interioare, cat si cea a vietii exterioare.

In absenta emotiilor negative, mintea ta se umple automat cu emotii pozitive care genereaza sentimente de fericire si implinire.  

Iti poti alege gandurile

Legea Substitutiei ne arata:

 “La un anumit moment, mintea ta se poate concentra doar asupra unui singur gandi pozitiv sau negativ. Poti inlocui un gand pozitiv cu unul negativ oricand doresti.”

Poti aplica aceasta lege gandindu-te deliberat la ceva pozitiv atunci cand vrei sa alungi un gand sau un sentiment care te fac furios sau nefericit.

Legea Obisnuintei stipuleaza:

 “Orice gand sau actiune pe care o repeti la nesfarsit va deveni, in final, un nou obicei.”

Cand reactionezi si raspunzi pozitiv in mod repetat, obtii controlul total asupra constientului tau. Curand iti va fi usor si va deveni un automatism sa gandesti astfel.

Folosind vointa si repetarea, iti vei dezvolta noi deprinderi de a gandi si de a actiona. Prin aplicarea acestei legi, poti deveni o persoana pe de-a intregul pozitiva si iti poti transforma viata.

 Indeparteaza-ti emotiile negative

Emotiile tale negative au fost deprinse, incepand din copilarie.

Ceea ce a fost invatat poate fi dezvatat, uneori chiar repede. Poti sa-ti insusesti orice obicei sau abilitati pe care ti le doresti sau le consideri necesare.

Poti invata, mai ales, moduri de a gandi pozitive, constructive despre oameni, bani, sanatate si alti factori pentru a indeparta emotiile negative care iti limiteaza potentialul si te impiedica sa ai succes. Multe idei sau atitudini negative sunt bazate pe premise false.

Uneori o idee negativa despre un subiect sau o atitudine negativa fata de o persoana pot fi schimbate complet cu o singura informatie.

Poti afla brusc ca o idee pe care o aveai despre tine sau despre o alta persoana nu era adevarata. Drept urmare, ai putea sa-ti schimbi modul de a gandi intr~o singura clipa. Fii deschis catre aceasta posibilitate.

Emotiile negative exista numai pentru ca noi le dam viata si le mentinem vii.

Le hranim prin faptul ca ne gandim si vorbim continuu despre lucruri care ne fac furiosi sau nefericiti.

Din fericire, putem schimba aceasta situatie aplicand Legea Emotiilor.

Aceasta stipuleaza: ,,o emotie mai puternica va domina si va predomina asupra unei emotii mai putin puternice, iar emotia asupra careia te concentrezi, oricare ar fi, creste si devine mai puternica.”

Aceasta inseamna ca emotia asupra careia te concentrezi creste si, intr-un final, iti va domina gandirea in acel domeniu.

Daca iti retragi energia mentala de la opersoana sau situatie care te supara sau te infurie, refuzand sa te gandesti la ea, emotia legata de acea imprejurare va disparea.

Se va stinge precum un foc fara combustibil. Ai experimentat deja de multe ori acest lucru. De exemplu, pe masura ce crestem, avem relatii cu sexul opus.

Cele mai multe dintre legaturi nu dureaza in timp. Cand se incheie, suferim adesea. Suntem de multe ori tristi, furiosi, depresivi, ingrijorati si nefericiti. Aceste sentimente dureaza o anumita perioada. Apoi ne revenim. Intalnim pe altcineva.

Treptat, uitam sfarsitul nefericit al relatiei anterioare. Luni sau ani mai tarziu, ne gandim la trecut sau chiar ne intalnim cu cealalta persoana si nu ne putem imagina cat de mult am fost implicati emotional. Nehranite, aceste sentimente au disparut complet.

Iata un exemplu pentru Legea Substitutiei si emotia care actioneaza in propria noastra viata.  

Sursele emotiilor negative

Exista patru cauze principale ale emotiilor negative.

Potrivit filosofului rus Peter Ouspensky, care le-a prezentat in cartea sa, In Search of the Miraculous (In cautarea lucrurilor miraculoase), acestea sunt:

(1) justificarea;

(2) identificarea;

(3) evaluarea interna si

(4)blamarea.

Cel mai mare pas inainte catre schimbarea modului tau de a gandi si a vietii tale il vei face atunci cand iti vei elimina sistematic toate aceste patru cauze de emotii negative din viata.

Nu te mai justifica

Justificarea se manifesta atunci cand rationezi sau creezi un motiv pentru mania si nefericirea ta.

Iti spui tie insuti si oricarui altcuiva care este dispus sa asculte cat de rau ai fost tratat si cat de ingrozitor s-a purtat cealalta persoana.

Continui sa repeti situatia in mintea ta, precum si toate motivele pe care le ai pentru a fi suparat. De fiecare data cand te gandesti la acea persoana sau situatie; devii furios.

Te simti indreptatit sa fii furios de parca ai fi platit un pret ridicat pentru aceasta manier mai ales ca ai fost in opinia ta o persoana buna si virtuoasa.

Modalitatea de a-ti scurt-circuita tendinta naturala catre justificare si rationalizare este aceea de a refuza sa cedezi tentatiei.

In schimb nu te mai justifici. Iti folosesti mintea extraordinara pentru a te gandi la motive care sa nu-ti indreptateasca emotiile negative.

Adu-ti aminte emotiile negative nu-ti fac niciun bine. Sunt complet distructive. Nu o afecteaza pe cealalta persoana si nici nu schimba situatia.

Pur si simplu iti submineaza fericirea si increderea in tine si te fac mai slab si mai putin eficient in alte domenii ale vietii tale.

In loc sa iti justifici mania si nefericirea ar trebui sa iti folosesti inteligenta si imaginatia pentru a o scuza pe cealalta persoana sau pentru a scapa de situatia neplacuta.

De exemplu, daca cineva iti taie drumul in trafic in loc sa te infurii ai putea sa spui: ”Ei bine, ar trebui sa fiu mai atent data viitoare!’’, “Cred ca are o zi proasta” sau “Probabil ca intarzie la o intalnire importanta!’’

Acorda-le scuze celorlalti

Intrucat la un anumit moment mintea ta se poate concentra doar asupra unui singur gand, in secunda in care incepi sa il scuzi pe celalalt retragi energia sau combustibilul de care au nevoie pentru a se declansa emotiile negative de furie si resentimentele.

Astfel iti consolidezi controlul mental. Ramai calm si pozitiv. In scurta vreme, situatia trece si o uiti. Inlocuind un gand negativ cu unul pozitiv, vei scapa de emotia negativa, indiferent care ar fi aceasta.

Aceeasi regula se aplica si daca ai o problema de viata, precum un divort, pierderea locului de munca sau o investitie esuata.

Opreste-te din a spune (tie si oricui altcuiva dispus sa asculte) de ce esti indreptatit sa suparat sau nefericit.

In schimb, gaseste scuze cealeilalte persoane de fiecare data cand te gandesti la acea situatie, pana cand negativitatea dispare.

Odata ce focul emotiei negative se va stinge, iti vei putea concentra atentia pe ceva pozitiv. Una dintre cele mai importante reguli pentru succes si fericire este: 

“Nu mai fi suparat sau ingrijorat pentru ceva in legatura cu care nu mai poti face nimic.’’ 

Nu critica pe nimeni pentru ceva ce nu poate schimba. O lege cunoscuta stipuleaza: 

“Daca nu exista nicio solutie, nu exista nicio problema.”  

Cele doua perioade de timp

Exista doua perioade de timp in viata, trecutul si viitorul. Prezentul este doar un moment scurt, trecator.

Sa alegi sa-ti concentrezi atentia pe ceea ce s-a intamplat, fapte care nu mai pot fi schimbate sau, dimpotriva, viitorului, asupra a ceea ce este posibil, lucruri asupra carora ai un anumit control.

Multi oameni isi consuma o mare parte din trairile lor emotionale fiind suparati si furiosi in legatura cu evenimente intamplate in trecut.

Din pacate, aceasta energie este irosita complet. Nu poate iesi nimic bun din lamentari continue legate de trecut.

Mai rau, emotiile negative intretinute prin retrairea evenimentelor trecute iti rapesc bucuria si incantarea pe care le-ai putea experimenta gandindu-te la posibilitati viitoare.

Lasa-le sa treaca!

Un psihiatru cu o experienta mai mare de 25 de ani in tratarea persoanelor nefericite a scris ca cele doua cuvinte pe care le-a auzit cel mai des de la pacientii sai au fost: “Numai daca.”

Se pare ca cei mai multi oameni nefericiti sunt trasi inapoi de un eveniment petrecut in trecut, la care nu pot renunta.

Ei traiesc inca plini de resentimente, furiosi sau deprimati din cauza a ceea ce altcineva a facut sau nu, ori a spus sau nu.

Sunt suparati pe unul dintre parinti sau pe amandoi, pe un frate sau o sora, pe o legatura sau casatorie anterioara, pe un sef sau pe o relatie de afaceri, pe o investitie esuata sau pe o greseala financiara.

Adevarul este ca viata ta va continua sa fie presarata cu o serie de probleme, dificultati, obstacole si esecuri temporare.

Aceste dezamagiri si schimbari neasteptate si nedorite reprezinta o conditie normala, naturala a procesului de maturizare si care nu poate fi evitata.

Pentru a-ti schimba viata si modul de a gandi, trebuie sa iei hotararea de a le depasi si de a-ti continua existenta, indiferent ce s-a intamplat.

Pana atunci, vei ramane un sclav al trecutului, ceea ce nu poate fi schimbat oricum. Ia o hotarare astazi, deoarece, de acum inainte, vei elimina toate expresiile de genul “Numai daca” din viata ta.  

Reinterpreteaza diferit evenimentele

Autorul si oratorul Wayne Dyer afirma: 

“Nu este niciodata prea tarziu sa ai o copilarie fericita.” 

El sugera astfel ca poti reinterpreta in orice moment evenimentele nefericite ale perioadei timpurii din viata ta intr-un mod pozitiv.

Poti folosi Legea Substitutiei si sa cauti ceva pozitiv in experientele negative, focalizandu-ti atentia pe acest aspect.

Te poti concentra asupra modului in care experientele nefericite te-au transformat intr-o persoana mai buna, mai inteleapta.

De fapt, chiar poti sa fii recunoscator persoanelor care te-au ranit in trecut, pentru ca te-au facut sa devii mult mai puternic in prezent.

Si, in orice caz, lucrurile nu s-ar fi putut intampla altfel. Parintii tai n-au avut nicio experienta in cresterea unui copil. In plus, ei erau rezultatul modului in care fusesera educati. C

a toate fiintele omenesti, au devenit parinti avand toate problemele si slabiciunile lor, asa cum ai si tu astazi.

Totusi, ei au facut ce au putut mai bine cu ce au avut.

Au fost oamenii care au fost si nu te-ar fi putut creste diferit.

Este un lucru prostesc sa continui sa fii neferici in legatura cu lucruri pe care le-au facut sau nu, pentru ca erau incapabili sa le realizeze altfel.

Lasa momentele grelesa treaca si continua-ti viata. 

Nu o lua personal …

Potrivit lui Ouspensky, a doua cauza majora a emotiilor negative este identificarea sau atasamentul.

Aceasta se intampla atunci cand iei lucrurile personal sau devii atasat de o persoana ori de un lucru. Consideri ca rezultatul nefericit al unui eveniment sau al unei circumstante reprezinta un afront sau un atac la persoana ta sau la adresa a ceva in care crezi sau fata de care ai sentimente puternice.

Devii implicat emotional intr-o situatie si te identifici atat de puternic cu imprejurarea respectiva, incat iti afecteaza emotiile si judecata intr-un mod negativ.

Marii mentori spirituali, precum Buddha sau Iisus, au accentuat importanta actului de a te separa emotional de o situatie (dezidentificare), pentru a-ti recapata calmul si stapanirea de sine.

Psihologul si filosoful William James, de la Harvard, a scris: 

“Primul pas in rezolvarea unei dificultati este sa fii dispus ca problema sa existe.”

 El i-a incurajat pe oameni sa spuna: 

“Ceea ce nu poate fi tratat trebuie indurat.”

Cu alte cuvinte, practica detasarea fata de orice persoana sau situatie care te face sa te simti suparat sau furios.

Reprima emotia negativa, astfel incat sa-ti regasesti calmul si stapanirea de sine.

Aceasta abordare nu te determina sa accepti cu pasivitate ceea ce ti se intampla. In schimb, te incurajeaza sa-ti folosesti vointa pentru a-ti controla mintea si emotiile. Te disciplinezi sa te retragi mental si sa rezolvi inteligent problema.

Iti folosesti mintea pentru a vedea situatia in mod obiectiv si pentru a lua hotarari mai bune pentru solutionarea sa.

Nimeni si nimic nu poate avea control asupra ta decat daca mai astepti ceva de la acele persoane sau lucruri.

Trebuie ca acestea sa mai aiba ceva ce iti pot da sau lua. Imediat ce te detasezi emotional de o persoana sau obiect si nu mai vrei nimic de la acestea, esti liber.

O asemenea abilitate de a practica detasarea o poti dezvolta doar prin practica. Te poate face stapanul unei situatii care, in alte conditii, te-ar putea supara sau infuria.

Unul dintre cele mai amabile lucruri pe care le poti face pentru ceilalti este sa-i incurajezi sa se retraga din fata unei situatii problematice si sa fie obiectivi in legatura cu imprejurarea respectiva.

Incurajeaza-i sa priveasca dificultatea, de parca i s-ar intampla altcuiva.

Intreaba-i ce sfat i-ar da unei alte persoane care s-ar confrunta cu aceeasi problema. Detasandu-va de situatia incarcata emotional, tu si ceilalti veti deveni mult mai capabili sa o solutionati in mod eficient.  

Opiniile celorlalti Potrivit lui Ouspensky, a treia cauza majora de emotii negative este evaluarea interna.

Aceasta are loc atunci cand devii preocupat excesiv de modul in care te trateaza oamenii.

Daca ai senzatia ca cineva nu iti acorda respectul pe care consideri ca il meriti, te poti simti insultat si furios si vrei sa le raspunzi la fel.

In cazul in care oamenii sunt nepoliticosi sau indiferenti cu tine, poti resimti comportamentul lor ca fiind un atac la adresa personalitatii sau caracterului tau.

Aceasta interpretare a atitudinii lor te poate supara sau deprima. Psihologii spun ca tot ce facem este menit a ne creste respectul fata de noi insine si sentimentul de valoare personala sau de a le proteja pentru a nu fi diminuate de alti oameni sau circumstante.

Daca respectul tau personal nu este atat de ridicat precum ar putea fi, vei fi sensibil la actiunile si reactiile celorlalti oameni fata de tine.

Vei lua totul personal, ca si cum ceea ce au facut sau spus ei a fost constient si indreptat intentionat catre tine. Totusi, foarte rar se intampla astfel.

Adevarul este ca cei mai multi oameni sunt preocupati de ei insisi si de problemele lor. In proportie de 99% din timp, oamenii sunt adanciti in propriile ganduri despre ei insisi. Ei aloca restul de 1% din energia lor emotionala pentru ceilalti oameni, inclusiv pentru tine.

Persoana care iti taie drumul in trafic este atat de preocupata de propriile ganduri, incat nici nu este constienta de existenta ta. Ar fi prostesc sa te superi din cauza actiunii sale necugetate.  

Ridica-ti propriile panze Din experienta, am invatat o regula: Sa nu faci niciodata ceva sau sa nu te abtii de la a intreprinde ceva din cauza ca esti preocupat de ce ar putea crede oamenii despre tine. Adevarul este ca nimeni nu se gandeste la persoana ta.

Desigur, nu vorbesc despre comportamente criminale sau anti-sociale. Dar este uimitor cat de multi oameni se hotarasc sa intre sau nu in relatii, afaceri, noi activitati, aventuri si alte lucruri de teama dezaprobarii altei persoane.

Raman in casnicii pe care le urasc, au locuri de munca pe care nu le agreeaza sau refuza oportunitati de afaceri din cauza temerii ca cineva, oricine, i-ar putea critica.

Adevarul este ca nimanui nu-i pasa mai mult de hotararile tale importante in viata decat iti pasa tie. Fa-ti planurile in consecinta.

In studiile sale despre oamenii preocupati de dezvoltarea personala, acel 1 sau 2%dintre barbatii si femeile care isi folosesc pe deplin capacitatile, Abraham Maslow a gasit o calitate anume pe care toti o aveau in comun: ei erau complet cinstiti cu ei insisi.

Dadeau dovada de obiectivitate si isi cunosteau exact punctele forte si cele slabe. Ei nu sperau si nici nu pretindeau ca sunt altceva decat ceea ce erau.

Aceasta acceptare de sine a reprezentat piatra de temelie a respectului lor personal si a stimei fata de ei insisi.

Deoarece stiau cine sunt si cine nu, ei nu simteau nevoia de a castiga constant aprobarea celorlalti. Ascultau parerile celorlalti, dar luau ei insisi hotararile. Nu erau influentati excesiv de posibila aprobare sau dezaprobare a celorlalti oameni.

Si tu ar trebui sa faci la fel. Oricum, esti cel caruia ii pasa cel mai mult si este afectat in cea mai mare masura.

Brian Tracy – „Schimband gandirea, iti schimbi viata”, Editura Curtea Veche  

Sursa: https://adriancotuna.wordpress.com

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

 

Abonează-te pentru a primi informații

despre articolele viitoare

Te-ai abonat cu succes.

S-a produs o eroare. Încearcă din nou.

Nu îți vom împărtăși NICIODATĂ adresa, totul rămâne între noi.