
Traiti in armonie cu ceilalti
„Omul contemporan are tendinta sa se vaite, sa se planga in permanenta. Este necesar sa fiti in armonie cu voi insiva, cu oamenii si cu lucrurile din jur. Nu ceilalti trebuie sa se adapteze, ci voi trebuie sa va adaptati la stilul lor. Pentru aceasta , trebuie sa faceti eforturi necontenite, sa dati dovada de rabdare si calm.
Pentru buna functionare a masinii voastre morale, meditati un sfert de ora inaintea unei greutati oarecare si veti descoperi cauzele supararii si le veti putea preveni. Meditati zilnic cinci minute, chiar daca totul merge bine si astfel veti inlatura cauzele ulterioare ale unor suferinte.
Daca lumea exterioara vi se pare ostila, puteti incerca sa o armonizati. Lipsa de armonie dauneaza atat succesului cat si fericirii voastre. Trebuie sa le spuneti celor din jur care sunt greselile pe care le fac. Trebuie sa faceti acest lucru fara sa umiliti, vorbiti in chibzuiala si cu blandete ca unor adevarati prieteni. Veti crea, astfel, armonia intre voi si ceilalti.
Lipsa de armonie a determinat intotdeauna razboaiele si revolutiile. Ambele forte intrate in conflict sunt vinovate.
Faceti eforturi sa construiti, nu sa distrugeti. Observati calitatile oamenilor, nu defectele lor, cautati solutia fara a tine cont de greselile trecute. Nu rememorati si nu regretati trecutul.
Sunt posibile mai multe cai de a va pune in armonie cu ceilalti. Incercati sa faceti exteriorul vostru agreabil, vocea, vorba, atitudinea va pot fi utile in acest scop. Acordati atentie modului de a va imbraca, prima impresie pe care o faceti este decisiva. Este recomandat sa va imbracati simplu, dar cu gust desavarsit. Orice exces va poate face ridicol.
Ingrijiti-va exteriorul!
Fiti atenti la cuvintele pe care le spuneti. Aratati-va lumii asa cum sunteti, cu calitati si cu defecte: renuntati la laude. Observati-va deprinderile, urmariti-va gesturile. Abordati o atitudine destinsa, dar nu aroganta. Vorbiti limpede si raspicat urmarind armonia timbrului vostru vocal. Nu vorbiti de rau pe nimeni, evitati sa deveniti judecatorul tuturor.
Pentru a deveni buni si binevoitori, priviti numai partea buna a lucrurilor. Daca veti cauta, veti gasi merite si la cei mai decazuti dintre oameni. Cu cat veti fi mai binevoitori cu cineva, cu atat acesta va va ajuta si va va urma cu placere. Atunci, in jurul vostru, se va manifesta armonia.
Pentru a reusi sa va cunoasteti bine meseria si sa va intreceti pe voi insiva cautati in ocupatiile voastre zilnice cauzele defectelor si nereusitelor voastre.
Ganditi-va daca va cunoasteti bine meseria. Cautati sa va educati priceperea, indrumarea. Dezvoltati calitatile mentale necesare si veti sti atunci ce va lipseste. Toate acestea le puteti descoperi in timpul meditatiei zilnice. Cauzele esecurilor voastre interne sau externe vor fi atunci inlaturate. Cercetati toate actiunile voastre si puneti-le in armonie cu talentele si aptitudinile voastre.
Ingrijiti-va glasul!
Urmariti ca in vocea voastra sa fie intotdeauna armonie. Muzica culta inalta sufletele si dezvolta armonia in natura. Vocea este un instrument muzical. Puteti aprecia oamenii si dupa vocea lor. Vocile oamenilor le tradeaza caracterul. Exista voci ascutite, surde, tremuratoare, nazale, false. Alte voci sunt impunatoare, exprimand forta, dreptate, dragoste, dragalasenie, afectiune, echilibru moral si mental si altele. Educati-va vocea sa fie de tipul celei care exprima insusiri frumoase. daca veti fi atenti, veti constata ca, atunci cand in suflet aveti armonie, si timbrul vocii este mult mai placut decat atunci cand discordia va stapaneste sufletul. Ingrijiti-va dictia, urmariti felul in care va exprimati ideile. O data cu invatarea, se va imbunatati si vocea voastra. Timbrul vocii impresioneaza mai mult decat vorbele pe care le rostiti. Prin voce puteti cultiva oriunde si oricand armonie.
Trebuie sa aveti un singur scop: ” mereu mai bine”.
Este bine sa va programati cu atentie toate actiunile. Puteti avea un folos maxim daca v-ati intocmit in prealabil un plan.
Scopul suprem al vietii voastre este perfectionarea continua a persoanei voastre fizice, mentale si morale. Viata voastra poate deveni o manifestare de viata. Cautati armonia si linistea in voi, in timpul noptii. Folositi proverbul: ”Noaptea este un sfetnic bun”. Dimineata, mintea este odihnita, linistita, armonizata si poate gasi solutiile problemelor ramase nerezolvate.
Fiti rabdatori si perseverenti!
Amintiti-va ca rabdarea sta la baza oricarui succes. De obicei, cei nerabdatori nu sunt in armonie cu mediul si sunt nevoiti sa-l schimbe mereu. Spre marea lor dezamagire, cand gasesc un nou mediu, sunt din nou in dezacord cu ceea ce exista in jurul lor. Acestia sunt cei care alearga mereu dupa succes, schimbandu-si mereu mediul, scopul, profesia. Nu le urmati exemplul ; straduiti-va sa cultivati armonie in voi insiva. Nu fugiti de mediul cu care nu sunteti in armonie. Cu cat mediul in care traiti este mai ciudat, cu atat sarcina voastra este mai grea, dar rezultatul pe care-l puteti obtine este mai stralucitor. Prin atitudine pozitiva si prin vointa va veti atrage semenii, veti transforma mediul si veti mari sfera de armonie. „
(Dupa Victor Pauchet – Calea fericirii ) ( Felicia Alida AVRAM – R.F.P. – nr 11 / 1996)
Va multumesc,