Tulburarea de Personalitate Borderline

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Tulburarea de Personalitate Borderline

Loading

00000000000.6

“Credeam ca lucrul cel mai rau in viata este sa ramai singur, dar nu e asa. Cel mai rau lucru in viata este sa ramai cu oameni care te fac sa te simti singur!”

Caracteristica principala a tulburarii de personalitate borderline este un model de instabilitate in relatiile interpersonale, a imaginii de sine si emotiilor. Persoanele cu tulburare de personalitate borderline sunt de asemenea foarte impulsive.

Personalitatea de tip borderline se simte neinteleasa, maltratata sau victima. Ea atribuie celorlalti sau factorilor externi, propriile esecuri sau deficiente personale, neasumandu-si responsabilitatea pentru conduita sa, pentru alegerile pe care le face in viata. 

Relatiile personale sau de cuplu tind sa fie instabile, haotice si se schimba rapid. 

Se lupta pentru putere,  atat in relatiile personale, cat si in sfera profesionala, adoptand insa strategii imature sau impulsive, „folosind relatia” fara a tine cont de norme sau reguli sociale. In situatii de conflict, are dificultati  in a-si controla propriile emotii si a se calma.

 Atunci cand se supara, devine irationala si adopta o perspectiva de tip alb sau negru, bun sau rau, transformand calitatiile pozitive ale unei persoane, in negative. 

Persoana privita cu admiratie si valorizata, se poate „transforma” brusc si dramatic intr-un dusman teribil, fata de care poarta ranchiuna pentru perioade lungi de timp sau intreprinde comportamente „reparatorii” pentru a se razbuna sau pedepsi faptele acestuia (injurii, amenintari, plangeri, etc.)

Conform DSM IV, persoana diagnosticata cu Tulburare de Personalitate Borderline prezinta urmatoarele trasaturi caracteristice:

1.Depune eforturi disperate pentru a evita abandonul real sau imaginar. 

In cazul persoanelor cu aceasta tulburare  perceptia de separare iminenta sau de respingere, poate duce la schimbari profunde in imaginea de sine, emotie, gandire si comportament.

Aceste temeri de abandon sunt legate de o intoleranta de a fi singur si nevoia de a avea alaturi persoane care sa-i ofere sprijin si suport.

Eforturile lor disperate de a evita abandonul pot include actiunile impulsive, cum ar fi comportamente de auto – mutilare sau suicid.

2. Relatii instabile si intense. 

Tulburarea borderline manifesta un model de relatii interpersonale instabile si intense caracterizat prin alternarea intre extremele de idealizare si devalorizare.

Personalitatea de tip borderline poate idealiza relatiile interpersonale inca de la prima sau a doua intalnire. Cu toate acestea, ele pot trece rapid la o reactie opusa de devalorizare, atunci cand simt si interpreteaza ca cealalta persoana nu-i „ofera” suficient,  „nu-i pasa” sau nu este ” acolo ” pentru ea.

Astfel de schimbari bruste si dramatice definesc personalitatea de tip borderline.

3. Perturbare de identitate

Caracterizata prin instabilitatea imaginii de sine sau a sentimentului de sine (instabilitatea obiectivelor si a valorilor personale, a aspiratiilor profesionale).

Pot exista schimbari bruste in opiniile si planurile legate de cariera, de identitate sexuala, valori si tipuri de prieteni.

Astfel de experiente apar de obicei in situatii in care persoana simte  lipsa unei relatii semnificative, care sa-i ofere suport si intelegere.

Aceasta se manifesta in doua directii majore: comportamente cu potential auto-daunator (cheltuieli excesive, relatii sexule periculoase, abuz de substante, droguri, alcool, condus riscant/imprudent , mancatul in exces) si comportament suicidar recurent, gesturi sau amenintari cu suicidul sau un comportament auto – mutilant.

4. Instabilitate afectiva

Are drept cauza reactivitatea dispozitiei (disforie episodica intensa, iritabilitate sau anxietate). Aceste episoade dureaza  de regula cateva ore si numai rareori mai mult de cateva zile.

Cauzele si raspandirea tulburarii de Personalitate Borderline

Cei mai multi specialisti explica aceasta tulburare folosind un model bio-psiho-social de cauzalitate.

Aceast model sugereaza faptul ca un singur factor nu este responsabil pentru aparitia si dezvoltarea tulburari de personalitate boderline, ci interconectarea complexa a acestor trei factori. 

Factorii biologici si genetici (daca o persoana are aceasta tulburare de personalitate, exista un risc pentru ca aceasta tulburare sa fie ” transmisa ” si la copii). 

Factorii sociali (modul in care o persoana interactioneaza in dezvoltarea sa timpurie cu familia si prietenii, alti copii ). 

Factori psihologici (personalitatea si temperamenul individului modelate de mediul social si abilitatile invatate, de adaptare si gestionarea stresului). Raspandirea  tulburarii de personalitate bordrline este estimata a fi de aproximativ 2% din populatia generala si variaza intre 30% si 60% din populatia clinica cu tulburari de personalitate.

Sursa: http://www.lapsiholog.com/tulburarea-de-personalitate-borderline.html

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×