Unde sufletul isi ascunde suferinta: 7 cele mai raspandite boli psihosomatice
Printre medicii neurologi e populara o astfel de expresie: “Omul este sistem nervos, celelalte sunt anexe”. Bineinteles astazi toate lucrurile se pun la indoiala, insa legatura stransa dintre starea sistemului nervos si sanatatea organismului este o certitudine.
Multe boli au radacina psihosomatica. Din greaca psyche inseamna “suflet”, iar soma – “trup”. De multe ori trupul se imbolnaveste din cauza ca sufletul este incarcat cu suferinta. Atunci cand emotiile nu gasesc iesire, ele se depoziteaza in interiorul omului si afecteaza sanatatea trupului.
Iata 7 dintre cele mai raspandite cauze ale afectiunilor psihosomatice pe care le-a formulat psihologul Leslie LeCron.
- Conflictul interior
Situatia in care o parte din dorintele omului este constientizata si sta la suprafata, iar cealalta, de obicei contrara, din anumite motive se ascunde in subconstient. Atunci cea din urma incepe un “razboi de guerilla” si provoaca dezvoltarea bolilor psihosomatice.
- Limbajul corpului
Uneori corpul exprima anumite stari intense, pe care in cuvinte le-am putea formula astfel: “Ma doare capul din cauza asta!”, “Nu mai rezist!”, “Sunt cu mainile legate!” etc. Aceste stari interioare care se manifesta doar prin limbajul corpului pot imbolnavi organismul.
- O boala profitabila
Uneori oamenii isi doresc sa se imbolnaveasca pentru a obtine anumite beneficii: sa lipseasca de la serviciu, sa aiba parte de mai multa atentie etc. Organismul poate raspunde pozitiv in asemenea cazuri, de aceea fiti foarte atenti la dorintele pe care le aveti!
- Experienta trecutului
Uneori boala este cauzata de o trauma din trecut, de obicei din copilarie. Poate fi vorba atat de o presiune sistematica la care a fost supus omul, cat si la un episod singular care l-a afectat profund.
- Identificarea
Se poate intampla ca simptomele fizice sa fie un raspuns la afectiunea exagerata fata de un alt om care are boala respectiva. Frica de a-l pierde pe acel om creste riscul de imbolnavire.
- Insuflarea
Fiind sigur ca are o anumita boala, chiar daca de fapt nu o are, omul cauta mereu sa gaseasca argumente ca este bolnav. In acest fel subconstientul poate sa cedeze si boala intr-adevar sa inceapa sa se dezvolte.
- Auto-pedepsirea
Aceasta este de obicei legata de o vina imaginara, nu de una reala, dar care totusi il chinuie pe om. Pedeapsa pe care si-o face omul il face sa suporte mai usor simtul vinovatiei.
Problemele psihosomatice sunt destul de reale si pot fi rezultatul unor situatii de stres, problemelor in relatia cu cei dragi, patimile sufletesti si alte cauze nu neaparat fiziologice.
In anul 1950 psihanalistul american Franz Alexander a identificat 7 boli psihosomatice clasice:
- Hipertensiune
- Ulcer
- Astm bronhic
- Neurodermita
- Hipertiroidism
- Colita ulceroasa
- Artrita reumatoida
De atunci s-au schimbat multe lucruri, iar aceasta lista a devenit si mai mare, fiind competata de tulburari de panica, tulburari de somn, boli oncologice, stop cardiac, sindromul intestinului iritabil, tulburari sexuale, obezitate, anorexie nervoasa, bulimie si alte afectiuni psihosomatice.
Multi psihoterapeuti consacrati, cum ar fi Wilhelm Reich, Franz Alexander, Ida Rolf, Alexander Lowen s.a. au stabilit ca exista o legatura stransa intre imbolnavirea organismului si starea emotionala a omului.
De ce este nevoie pentru insanatosire?
Este nevoie nu doar sa tratati cauza fiziologica, ci si sa o inlaturati pe cea psihologica. Unii medici afirma ca pentru tratamentul bolilor psihosomatice ajutorul psihoterapeutului este un factor pozitiv, dar nu si unul decisiv.
Cu toate acestea de multe ori anume aici poate fi gasit principalul ajutor. Este important sa aveti grija mereu sa inlaturati cauzele stresului, sa nu permiteti suprasolicitarea sistemului nervos, sa acordati suficient timp pentru odihna fizica si psihologica, sa fiti binevoitori si bine dispusi.
Fiti sanatosi!
Sursa: Perfect Ask.
Va multumesc,
Psiholog Alina Blagoi