Zece porunci pentru femei, de la 1913 citire

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Zece porunci pentru femei, de la 1913 citire

Loading

 

Plăcute, neplăcute, sfaturile despre cum să faci să fie bine au avut locul lor de cinste din cele mai vechi timpuri. Iar pentru femei au fost, şi mai mult parcă, picătura aceea de compasiune, solidaritate şi înţelepciune la care puteau să tindă, mai ales în vremuri istorice în care rolul lor în societate nu era unul activ. Astăzi ne-am obişnuit cu sfaturile, se scriu cărţi întregi, revistele mai-mai că dau în fiert de la atâtea liste cu „aşa da” şi „aşa nu” şi stă în puterea fiecăreia dintre noi să filtrăm din tot amestecul ce e bine de ce nu prea e. Dar care să fi fost oare situaţia acum o sută de ani? Care erau „ce să faci”-urile demne de femeia din România începutului de secol XX şi cum ne sună nouă, celor de acum?

Iată aşadar un articol publicat în revista Femeia în ianuarie 1913, cu titlul „Zece porunci pentru femei”:

1.Fereşte-te de prima ceartă.

2.Nu uita că eşti măritată cu un bărbat, că un bărbat e un om şi că un om are slăbiciuni omeneşti.

3.Nu-l tortura într-una pentru bani, ci caută să-ţi ajungă suma pe care ţi-o dă săptămânal.

4.Dacă bărbatul tău nu prea are inimă, stomac are cu siguranţă. Vei face bine dacă vei căuta să-ţi câştigi favoarea sa prin mâncăruri bine pregătite.

5.Din când în când, nu prea des, lasă-i lui ultimul cuvânt. Aceasta îl bucură şi nu-ţi aduce nicio daună.

6.Afară de romanele, anunţurile de logodnă, de deces, citeşte şi restul cuprinsului gazetelor şi caută să fii informată asupra lucrurilor care se petrec în străinătate. La ocazie el se va mira că va putea vorbi în casă de politică şi evenimentele zilei, fără a fi silit să meargă pentru aceasta la cafenea sau cârciumă.

7.Fii totdeauna politicoasă cu dânsul. Adu-ţi aminte că ridicai cu drag ochii la el când îţi era logodnic, nu-i coborî acum asupra lui.

8.La răstimpuri, dă-i lui câştig de cauză. Cu aceasta măguleşti amorul său propriu şi-ţi aduce şi ţie câştig, când mai admiţi câteodată că nu eşti cu totul infailibilă.

9.Dacă bărbatul tău e un om deştept, caută să-i fii prietenă, dacă nu e deştept, caută să ţi-l faci prieten. Ridică-l la tine, nu te coborî la el.

10.Stimează pe rudele bărbatului tău, cu deosebire pe mama lui. Ea l-a iubit cu mult înaintea ta.

Sursa: https://www.catchy.ro/

Va multumesc,

Psihoterapeut Alina Blagoi

 

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!

×