Increderea in sine

Psihoterapie individuala, cuplu si familie (EFT) București

Increderea in sine

Loading

increderea-in-sine
Una din cele mai frecvente probleme cu care se confrunta oamenii este incredrea in fortele proprii.
Multi dintre cei care trec pragul cabinetului ma intreaba: “Ce este increderea in sine?”, “Cum pot sa am mai multa incredere in mine?”, “Ce pot face?”

Ce este increderea in sine?

Increderea in sine este foarte importanta in evolutia noastra. Ne influenteaza atat in activitatea profesionala cat si in cea personala. Persoanele care au mai putina incredere in sine sunt timide, timorate, au nenumarate frici, cauta in permanenta confirmarea celorlalti, dar si aprobarea, evita sa poarte un dialog, evita sa priveasca in ochi persoana cu care au un dialog, isi freaca mainile, transpira, le bate inima tare, se inrosesc.

Toate aceste trairi le fac sa se simta inferioare celorlalti, sa creada ca nu sunt suficient de competente, sa renunte cu usurinta la ceea ce-si propun in favoarea dorintelor altora, sa nu mai tina cont de ele insasi.

Neincrederea poate fi cauzata de mai multi factori: critica, frica de necunoscut, slaba pregatire sau o informare vaga, esecurile anterioare ce nu au fost gestionate corect, gestionarea defectoasa a timpului, incapacitatea  de adaptare rapida la situatiile de stres.

Increderea in sine nu se dezvolta odata cu aprecierea sau dezaprobarea celorlalti. Ea este o forta interioara pe care o constientizam ca fiind deja cunoscuta de catre noi, este un echilibru interior, care ne accepta atat calitatile, cat si defectele.

Increderea este sursa rezolvarii multor probleme cu care ne confruntam zi de zi. Avand incredere in propriile forte putem sa rezolvam orice cu foarte mare usurinta, iar actiunea catre finalizare este naturala. In mintea noastra totul pare ca si cum asa ar trebui sa fie, fara sa depunem un efort suplimentar si fara sa ne gandim mereu la “cum ar fi daca…”.

Practic, a avea incredere in tine este sa stii ce vrei si sa faci totul asa cum ti-ai propus, nelasandu-te influentat de parerile si dorintele altora.

A avea incredere in tine este atunci cand esti constient ca vei reusi si te vezi in stare sa duci la bun sfarsit o anumita activitate fara sa ceri confirmarea sau aprobarea celorlati.

A avea incredere in tine este forta interioara care te ajuta sa evoluezi si sa gasesti solutiile pe care o persoana cu stima de sine scazuta nu le poate observa.

Cum pot sa am mai multa inceredere in mine? Ce pot sa fac?

1. Constientizeaza cauza neincrederii. Sa fiu onest cu mine insumi si sa descopar, chiar daca nu-mi place, care este motivul pentru care nu am incredere in propriile forte este un pas esential. Am observat, de-a lungul activitatii profesionale faptul ca, in cazul celor mai multi care nu au incredere in fortele proprii, acest lucru se datoreaza familiei. Este stiut ca unui copil careia i se repeta mereu ca: „Nu esti bune de nimic!” sau „De ce a putut colegul X sa ia o nota mai mare decat tine, tu nu esti in stare?” ori „ Traiesti sa faci umbra pamanutul, oricum nu vei ajunge nicaieri!”, in momentul cand ajunge adult este mereu ingrijorat de deciziile pe care le ia si nu se simte in stare sa faca o alegere corecta!
Gandeste-te ca toate acestea sunt convingeri care te blocheaza si nu-ti vor da voie niciodata sa evoluezi. Cauta sa renunti la ele si sa vezi cu adevarat ce poti face!

2. Gaseste modele de persoane care au izbutit in viata! Viata nu este usoara! De-a lungul timpulu sunt foarte multe piedici pe care, daca esti destul de puternic, le traverzezi. Important este sa nu-ti pierzi sparanta si sa gasesti solutia optima pentru tine!

3. Schimba-ti modul in care privesti lucrurile! De multe ori perceperea unei anumite situatii este eronata si te determina sa te simti inferior si neputincios in raport cu ceilalti. O schimbare de perceptie nu strica si te ajuta in a avea incredere in tine.

4. Adopta o gandire pozitiva. Gaseste in tine care sunt punctele forte care te diferentiaza de ceilalti si foloseste-le ca o arma in favoarea ta. Accepta-ti greselile si esecurile. Acceptarea lor te ajuta sa-ti intaresti gandirea pozitiva si sa mergi mai departe.

5. Stai pe langa oameni care au incredere in sine. Asa vei invata in mod direct ce inseamna si iti vei schimba viata avand modele reale in viata ta.

6. Invata continuu si fii pregatit in domeniul pe care-l practici. Informatia pe care o detii te poate ajuta foarte mult in a avea incredere in ceea ce faci si ce spui. Cu cat esti mai informat, cu atat te simti mai puternic si simti ca detii controlul situatiei.

7. Gandeste-te la ce-ti doresti tu. Nu mai pune atat de mult accent pe ce-si doresc ceilalti pentru ca nu vei multumi niciodata pe toti. Fiecare cauta, intr-o relatie, fie ca e profesionala, fie ca e personala, sa-si satisfaca propriile nevoi. Asa ca tine cont de ce-ti doresti si exprima ceea ce simti cu voce tare. Este posibil sa ai mai mult ce castigat, dacat sa iti infranezi sentimentele si sa te frustrezi. (Ai gija sa nu treci de la altruism la un egocentrism excesiv).

8. Renunta la teama. Frica te tine in loc si nu te ajuta cu nimic. Pntru a invinge frica este necesar sa actionezi si sa lasi lucrurle sa se intample. Nu ai de unde sa stii ce va fi daca nu actionezi si nu accepti ca este posibil ca rezultatul sa fie altul decat cel din mintea ta.

9. Iesi din zona de confort. Cei mai multi prefera sa nu aiba incredere in ei decat sa faca ceva care-i va ajuta sa le fie mai bine cu ei insisi. Rupe-te de stereotipii, de ceea ce ai invatat pana atunci si fa o schimbare in viata ta. Orice schimbare duce catre progres si reusita.

10. Constientizeaza ca esti unic. Vorbeste-le despre tine celorlalti subliindu-ti calitatile pe care le ai, modul in care ai rezolvat o anumita situatie si cum poti sa-i ajuti sa depaseasca o anumita dificultate. Blamandu-te nu faci decat sa lasi o impresie gresita despre tine si cat de neputincios esti.

11. Foloseste-te de citate si filme motivationale. Toti am avut o pasa proasta in viata, dar prin vizualizarea sau citirea a ceea ce simtim ca ni se potriveste ne incarcam cu energie si o luam de la capat mult mai usor. Modul in care te motivezi si-ti pastrezi motivatia sunt pasi importanti in a demara procesul de a avea incredere in tine.

12. Fa sport. Sportul te ajuta sa-ti oxigenezi creierul, sa elimini stresul si sa gestionezi situatiile de criza mult mai bine.

Va multumesc,

Psiholog Alina Blagoi

RESURSĂ GRATUITĂ Învață cele 5 Limbaje ale Iubirii pentru Cupluri Fericite!